Πτώση καταγράφεται στους spot ναύλους των LNG carriers, σύμφωνα με τη Spark Commodities, καθώς η προσφορά πλοίων παραμένει υψηλή.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο, οι ναύλοι σε Ατλαντικό και Ειρηνικό για LNG carriers, μεταφορικής ικανότητας άνω των 160.000 κ.μ., ξεπέρασαν τα 400.000 δολάρια/ημέρα, ενώ στον Ατλαντικό έφτασαν σε ποσά ρεκόρ, ακόμα και στα 480.000 δολ./ημέρα.

Πλέον η ναυλαγορά έχει υποχωρήσει με τα συμβόλαια να κινούνται κάτω από τα 100.000 δολάρια/ημέρα τον Ιανουάριο, με τον ναυλομεσιτικό οίκο να αναφέρει ως κύρια παράμετρο της πτώσης των ναύλων, ειδικά στον Ατλαντικό, την καθυστέρηση της επανέναρξης λειτουργίας της μονάδας LNG της Freeport στο Τέξας, που τον περασμένο Ιούνιο υπέστη μεγάλη ζημιά από έκρηξη.

Αύξηση ζήτησης από το 2026

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2026 αναμένεται νέα μεγάλη αύξηση της ζήτησης για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG carriers). Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2023 και το 2024, θα κυριαρχήσει η περιορισμένη αύξηση παραγωγής LNG με μία υπερπροσφορά σχεδόν νεότευκτων LNG carriers. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του βαθμού απασχόλησης των πλοίων που δεν συνδέονται βέβαια με πολυετή συμβόλαια ναύλωσης.

Για περιορισμένη προσφορά LNG τα επόμενα δύο χρόνια λόγω ανεπαρκών επενδύσεων έγινε λόγος και σε συνέδριο στο Αμπου Ντάμπι από αξιωματούχους του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το platts.

Για το 2023 αυτό που φαίνεται είναι μια σταθερή ζήτηση LNG από την Ευρώπη, ενώ επισημαίνεται ακόμη από τους αναλυτές ότι τα 32 νεότευκτα LNG carriers που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση το 2023 «κουμπώνουν» με τους 17 εκατομμύρια τόνους νέας δυναμικότητας υγροποίησης που θα προστεθούν το τρέχον έτος. Ωστόσο μια άνοδος της ζήτησης από την Απω Ανατολή και ο ψυχρότερος καιρός θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υφιστάμενη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, καθώς παράλληλα έχουν προγραμματισθεί και πολλοί δεξαμενισμοί LNG carriers το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα