Ανοδικά, ως επί το πλείστον, κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν ένα πλήθος οικονομικών στοιχείων, ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν στο επίκεντρο.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2,17% και ο δείκτης Hang Seng Tech Index σημείωσε άλμα 3,96%, οδηγώντας τα κέρδη στην περιοχή. Οι δείκτες Nikkei 225 και Topix όμως υποχώρησαν αμφότεροι κατά 0,12% και έκλεισαν στις 27.362,75 και 1.878,4 αντίστοιχα, μετά τη δημοσίευση της περίληψης των απόψεων της Τράπεζας της Ιαπωνίας από τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας.

Κίνα: Ετήσια αύξηση 13,09% κατέγραψε η παραγωγή χρυσού το 2022

Ο Kospi σημείωσε άνοδο 1,6% και έκλεισε στις 2.468,και ο Kosdaq πρόσθεσε 0,69%, ακόμη και όταν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Νότιας Κορέας συρρικνώθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πρώτη συρρίκνωση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Οι δεικτοβαρείς μετοχές του δείκτη αναφοράς Hang Seng του Χονγκ Κονγκ επανήλθαν δυναμικά στη διαπραγμάτευση, μετά τις αργίες για την έναρξη του νέου σεληνιακού έτους. Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών Xiaomi και Lenovo σημείωσαν άνοδο 9,27% και 4,51% αντίστοιχα. Ανάλογη άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές εταιρειών ακινήτων. Η Longfor Group σημείωσε άνοδο 6%, ενώ η Logan Group κέρδισε 7,35% και η Country Garden ενισχύθηκε κατά 3,13%.

Η αποχώρηση στην Toyota

Στο επίκεντρο παρέμεινε η είδηση ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Toyota Motor Corporation Akio Toyoda θα αποχωρήσει από τη θέση του την 1η Απριλίου, για να αντικατασταθεί από τον σημερινό Chief Branding Officer, Koji Sato. Ο Toyoda θα γίνει ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ενώ ο σημερινός πρόεδρος Takeshi Uchiyamada θα συνεχίσει να είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Οι μετοχές της Toyota που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Τόκιο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με πτώση 0,63%.

Την ίδια ώρα, η Hyundai Motor κατέγραψε άνοδο 6%, καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,710 τρισεκατομμυρίων γουόν (1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το τέταρτο τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 143,8% σε ετήσια βάση. Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, η μέτρηση ήταν ακόμη κατώτερη των προβλέψεων της Refinitiv για καθαρά κέρδη 2,5 τρισεκατομμυρίων γουόν.

Στα μάκρο της ημέρας, η μεταποιητική παραγωγή της Σιγκαπούρης σε ετήσια βάση για τον Δεκέμβριο μειώθηκε κατά 3,1%, σημειώνοντας καλύτερη επίδοση από τις προσδοκίες του Reuters για βουτιά 6,9%. Η μέτρηση σηματοδοτεί την τρίτη διαδοχική πτώση από τον Οκτώβριο και έρχεται μετά το -3,2% του Νοεμβρίου.

Το ΑΕΠ της Κορέας

Επίσης, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Νότιας Κορέας μειώθηκε κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πρώτη συρρίκνωση μετά από δυόμισι χρόνια. Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 0,4%, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 5,8% και η μεταποίηση μειώθηκε κατά 4,1%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Κορέας. Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν απότομα κατά 3,2% σε σύγκριση με την αύξηση 0,1% του τρίτου τριμήνου. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Νότιας Κορέας στο τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, χάνοντας ελαφρώς τις προσδοκίες του Reuters για αύξηση 1,5%.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας τόνισε την ανάγκη να διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική της σταθερή, αφήνοντας αμετάβλητο τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της. “Η Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει τον τρέχοντα έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας των τιμών του 2% με βιώσιμο και σταθερό τρόπο”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές