Μετά από δύο αποτυχημένες, ενδοσυνεδριακά, προσπάθειες να κατακτήσει τις 1.000 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε σήμερα πάνω από το πολυπόθητο ψυχολογικό όριο, βάζοντας την παρακαταθήκη για να αλλάξει επίπεδο μετά από οκτώ χρόνια τριψήφιων επιπέδων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 1.004 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 75 εκατ. ευρώ.

Χρειάστηκε η “συστράτευση” της πλειονότητας των τίτλων ώστε να επιβεβαιωθούν τα τετραψήφια επίπεδα, με 81 τίτλους να κλείνουν σε θετικά εδάφη, έναντι 29 αρνητικών, ενώ αν και δεν παρατηρούνται υπερβολές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι αγοραστές κυριάρχησαν σε όλο σχεδόν το ταμπλό.

Wall Street: Μάζεψε στο τέλος τις απώλειες

Η αυλαία των αποτελεσμάτων άνοιξε σήμερα και στο ΧΑ, με τον Μυτιληναίο να δίνει το στίγμα ενός κλάδου που ξεχωρίζει τα τελευταία τρίμηνα. Και αυτή η εικόνα συνυπολογίζεται από αρκετά χαρτοφυλάκια με την αποκατάσταση της υγείας των τραπεζικών ισολογισμών, την οποία τόσο εξαίρουν και οι ξένοι αναλυτές, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη για την πορεία της αγοράς το επόμενο διάστημα.

Θετικό μήνυμα

Όπως σημείωσαν οι εγχώριοι αναλυτές, το μήνυμα που έδωσε σήμερα η αγορά μόνο θετικό είναι. Θετικό, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι πωλητές δείχνουν να έχουν περιοριστεί σημαντικά, ή τουλάχιστον να μην βιάζονται να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών τους, υπονοώντας ότι θα δουν υψηλότερες τιμές. Ο δεύτερος είναι ότι η ρευστότητα που εξασφαλίστηκε από τις διορθώσεις των δύο προηγούμενων ημερών παραμένει στην αγορά.

Στο παραπάνω μείγμα προστίθεται και η βελτίωση της ψυχολογίας στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου να ενισχύεται και από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία και τις εκτιμήσεις για χαλάρωση του βαθμού αύξησης των επιτοκίων. Βέβαια, όλα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσει για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της.

Σε επίπεδο τίτλων, η Λάμδα ξεχώρισε με το +5,33% που κατέγραψε, με τις Ελλάκτωρ, Εθνική, Aegean, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίος να κλείνουν με ισχυρά κέρδη. Ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Jumbo, Coca Cola, Βιοχάλκο και Πειραιώς, ενώ πτωτικά οι Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Ο Τιτάν έχασε 1,53% και ο Σαράντης υποχώρησε κατά 1,96%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους