Με μικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα στοιχεία από το ΑΕΠ των ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ οι επενδυτές αξιολογούν επίσης και τα εταιρικά κέρδη που ανακοινώνονται προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθώσεις στις θέσεις τους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,21% στις 33.671 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,14% στις 4.023 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,63% στις 11.384 μονάδες.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν ότι η οικονομία επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9% κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, έναντι 2,8% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,1%, ελαφρώς μειωμένες από το 2,3% της προηγούμενης περιόδου, αλλά εξακολουθούν να είναι θετικές.

ΗΠΑ: Στο 2,9 % το ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο- Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

Η στάση της Fed

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανή φέτος. Μια σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με στόχο την τιθάσευση του υψηλού πληθωρισμού αναμένεται να επιβαρύνει το ΑΕΠ φέτος. Η Fed αύξησε το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο του 2022 στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007. Οι αυξήσεις των επιτοκίων λειτουργούν γενικά με χρονική υστέρηση, πράγμα που σημαίνει ότι η πραγματική τους επίδραση μπορεί να μην έχει γίνει αισθητή μέχρι το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι αγορές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα προχωρήσει σε άλλη μία αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα θα ακολουθήσει με μία ακόμη ανάλογου μεγέθους αύξηση τον Μάρτιο. Ορισμένοι τομείς της οικονομίας έχουν παρουσιάσει σημάδια ύφεσης, παρόλο που η συνολική ανάπτυξη ήταν θετική. Ειδικότερα, η στέγαση έχει μείνει πίσω, με τις οικοδομικές άδειες να έχουν μειωθεί κατά 30% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν και τις ενάρξεις να έχουν μειωθεί κατά 22%.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Tesla σημειώνει κέρδη 7%, μετά την ανακοίνωση εσόδων ρεκόρ και σταθερών κερδών. Ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk δήλωσε μάλιστα ότι η εταιρεία μπορεί να είναι σε θέση να παράγει 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα φέτος.

“Είναι σαφές ότι διανύουμε την καρδιά της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων σε αυτό το σημείο”, δήλωσε ο Bill Northey, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων στην U.S. Bank. “Υπήρξαν κάποια θετικά νέα και κάποια λιγότερο θετικά”, πρόσθεσε.

Στα μάκρο της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 υποχώρησαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 186.000. Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 6.000, πιστοποιώντας ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επανακάμπτει, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι συνολικές αιτήσεις θα έφταναν τις 205.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street