Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ που ενισχύθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το 4ο τρίμηνο του 2022. Οι επενδυτές ωστόσο συνεχίζουν να ανησυχούν ότι η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών της αμερικανικής οικονομίας.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,5% και του 2ετούς κατά 3,7% στο 4,174%.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετική αναμονή

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του τέταρτου τριμήνου, το άθροισμα όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, αυξήθηκε με ρυθμό 2,9% σε ετήσια βάση, ανέφερε την Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ποσοστό 2,8%.

«Συνολικά, είναι μια σταθερή δέσμη στοιχείων που συνάδει με την εκτίμηση για συνέχιση των σταθερών αυξήσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις της Fed και στη συνέχεια με τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής στάσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι κυρίως τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας που θα διατηρήσουν τις ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης», δήλωσε στο CNBC ο Ian Lyngen, επικεφαλής της BMO για τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας έδειξαν μείωση την περασμένη εβδομάδα, μια ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση

Οι φόβοι για ύφεση έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την τιθάσευση του υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας. Το ΑΕΠ είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα μπορούσε να δείξει αν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ή όχι .

Η Fed θα συνεδριάσει την επόμενη φορά στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου. Οι αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, καθώς συνεχίζεται η μάχη της με τον επίμονο πληθωρισμό.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά τις εταιρικές ανακοινώσεις κερδών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις μελλοντικές εκτιμήσεις των εταιρειών, οι οποίες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν τις προσδοκίες τους για την οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές