Να διακόψει τη συνεργασία με 40 εξωτερικούς συνεργάτες και να απολύσει 380 υπαλλήλους σχεδιάζει το γερμανικό τμήμα της ΕΥ (πρώην Ernst & Young) στο πλαίσιο των προσπαθειών ανάταξης της κερδοφορίας της στον απόηχο του σκανδάλου Wirecard.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι περισσότερες από τις περικοπές θέσεων εργασίας αποσκοπούν στη μείωση του back-office κόστους στο γερμανικό τμήμα της ΕΥ, ένα από τα μεγαλύτερα στις 150 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, όπως δήλωσαν στους FT τέσσερα άτομα με γνώση του θέματος.

Γερμανία: Έκθεση-κόλαφος κατά του Όλαφ Σολτς για το σκάνδαλο Wirecard

Στον απόηχο του σκανδάλου

Η EY έχασε αρκετές σημαντικές δουλειές στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των Commerzbank, DWS και KfW, μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Wirecard, όπου επί σειρά ετών απέτυχε να εντοπίσει ότι τα μισά από τα δηλωθέντα έσοδα του ομίλου πληρωμών και δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, απλώς δεν υπήρχαν. Η fintech χρεοκόπησε το 2020, σηματοδοτώντας μια από τις πιο θεαματικές λογιστικές απάτες στην Ευρώπη.

Το σχέδιο απολύσεων είναι το τελευταίο σε μια σειρά μέτρων περικοπής κόστους στο διεθνές δίκτυο της κορυφαίας λογιστικής εταιρείας, καθώς ανταποκρίνεται στην οικονομική αβεβαιότητα και προσπαθεί να ενισχύσει την αποτίμηση της παγκόσμιας επιχείρησης συμβουλευτικής της ενόψει της διάσπασης από τις ελεγκτικές της δραστηριότητες. Τα μπόνους, οι προσλήψεις, τα ταξίδια για εσωτερικές εκδηλώσεις, η κατάρτιση και τα χριστουγεννιάτικα πάρτι του προσωπικού έχουν τεθεί στο στόχαστρο στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των δαπανών.

Το γερμανικό σχέδιο περικοπής δαπανών αναφερόταν εσωτερικά ως «Zugspitze», δήλωσαν άτομα με γνώση των σχεδίων, μια αναφορά στο ψηλότερο βουνό της χώρας. Η διάσπαση των ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών είχε την κωδική ονομασία «Έβερεστ».

Η «γερμανική περίπτωση»

Η πτώση της Wirecard έπληξε την ανάπτυξη της ΕΥ στη Γερμανία, αφήνοντάς την με περισσότερο προσωπικό από όσο χρειαζόταν, δήλωσαν δύο άτομα από την εταιρεία. Η EY Γερμανίας ανέφερε έσοδα 2,1 δισ. ευρώ το 12μηνο έως τον Ιούνιο του 2022, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2020 μετά από μια πτώση το 2021. Οι τέσσερις μεγάλοι ανταγωνιστές της, Deloitte, KPMG και PwC, έχουν επίσης καταγράψει αργή ανάπτυξη στη Γερμανία, την ίδια ώρα που τα έσοδά τους σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν εκτοξευθεί. «Η Γερμανία βρίσκεται σε μια πολύ συγκεκριμένη, μοναδική κατάσταση. Δεν περιμένω ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις σε καμία άλλη περιοχή», δήλωσε ένας από τους ανθρώπους με γνώση της λήψης αποφάσεων.

Οι περισσότερες από τις 380 θέσεις εργασίας που πρόκειται να καταργηθούν βρίσκονται στο τμήμα «βασικών επιχειρηματικών υπηρεσιών» της γερμανικής εταιρείας που αριθμεί 11.000 εργαζόμενους, δήλωσαν τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η μονάδα περιλαμβάνει λειτουργίες όπως η επιχειρηματική ανάπτυξη, το ανθρώπινο δυναμικό, τα οικονομικά, νομικές υπηρεσίες και μάρκετινγκ.

Η διάσπαση θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους στη νέα, αυτόνομη συμβουλευτική επιχείρηση. Ένας άλλος παράγοντας που οδήγησε στην αναδιάρθρωση του γερμανικού τμήματος είναι ότι η νέα παγκόσμια συμβουλευτική επιχείρηση αναμένεται να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό, επειδή θα έχει πιο συγκεντρωτική δομή από το υφιστάμενο δίκτυο τοπικών εταιρειών, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του σχεδιασμού.

Η ΕΥ ήλπιζε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις έως τις 30 Ιουνίου, αλλά η διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Οι εξωτερικοί συνεργάτες προστατεύονται λιγότερο από τους υπαλλήλους, και ως εκ τούτου θα διαπραγματευτούν απευθείας το χρόνο και τους όρους της αποχώρησής τους, πρόσθεσε το πρόσωπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή