Η βελτίωση των επιχειρήσεων της Bayer την κάνει να φαίνεται ώριμη για διάσπαση. Ο αξίας 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων όμιλος που δραστηριοποιείται σε τομείς που ποικίλουν από φάρμακα μέχρι σπόρους διαπραγματεύεται εδώ και χρόνια με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με το άθροισμα των επιμέρους δραστηριοτήτων του, αλλά αρνείται να κάνει οτιδήποτε γι’ αυτό. Ωστόσο, τώρα, ακτιβιστές όπως η Inclusive Capital Partners του Τζεφ Ούμπεν μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση για να πιέσουν για διάσπαση.

Η Bayer μετά την αξίας 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων καταστροφική εξαγορά της εταιρείας Monsanto που παρήγαγε το ζιζανιοκτόνο Roundup, το 2018, σημειώνει διαρκώς χαμηλές επιδόσεις. Την ακριβή εξαγορά ακολούθησε σύντομα ένα κύμα δικαστικών υποθέσεων από ενάγοντες που είπαν ότι το ζιζανιοκτόνο του ομίλου τους προκάλεσε καρκίνο. Η επίμονη περιρρέουσα απογοήτευση και η δυσλειτουργική δομή του ομίλου έχουν πλήξει τη μετοχή, ωθώντας τους αναλυτές της Bernstein να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της διάλυσης. Ο Ούμπεν δεν είναι ο πρώτος ακτιβιστής που βλέπει αξία στην Bayer: Η Elliott Advisors αγόρασε μερίδιο το 2019. Πρόσφατα αγόρασε μερίδιο και η μικρότερη εταιρεία Bluebell Capital Partners.

Λαμβάνοντας μόνο τους αριθμούς υπόψη, η περίπτωση της διάσπασης είναι ξεκάθαρη. Ας υποθέσουμε ότι η φαρμακευτική μονάδα της Bayer αποτιμάται σε 8 φορές το EBITDA του 2023 και η βασική της δραστηριότητα στον τομέα των σπόρων σε 13 φορές, τότε και οι δύο βρίσκονται σε επίπεδα με άλλους αντίστοιχους ομίλους. Χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις της UBS, η αξία τους θα είναι 50 δισεκατομμύρια ευρώ και 88 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Το μικρότερο τμήμα καταναλωτικών φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να φτάσει άλλα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, χρησιμοποιώντας το 12πλάσιο της επίσης φαρμακευτικής Reckitt Benckiser. Προσθέστε τα, αφαιρέστε το χρέος, τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις και άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ μελλοντικών δικαστικών δαπανών σχετιζόμενων με το Roundup, και τα ίδια κεφάλαια της Bayer θα μπορούσαν να φτάσουν σχεδόν 110 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Ωστόσο, οι πολλές προκλήσεις της Bayer δυσκόλεψαν τη διάσπαση: η μονάδα φαρμάκων, για παράδειγμα, έχει επισκιαστεί από μια διαφαινόμενη απώλεια ευρεσιτεχνίας του αντιπηκτικού αίματος Xarelto το 2026. Αυτό αλλάζει: ο γερμανικός όμιλος πιστεύει τώρα ότι ένα νέο φάρμακο κατά των επικίνδυνων θρόμβων αίματος θα μπορούσε να προσφέρει 5 δισ. ευρώ σε ετήσιες πωλήσεις, αντισταθμίζοντας την πτώση του Xarelto. Αυτό το τμήμα μπορεί τώρα να είναι πιο ελκυστικό για τους πλούσιους σε μετρητά φαρμακοποιούς. Εν τω μεταξύ, η επιχείρηση επιστήμης των καλλιεργειών, η οποία ειδικεύεται στους γενετικά τροποποιημένους σπόρους, βρίσκεται σε καλή θέση για να αξιοποιήσει τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το timing των ακτιβιστών είναι καλό για έναν ακόμη λόγο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Βέρνερ Μπάουμαν, ο οποίος ενορχήστρωσε τη συμφωνία της Monsanto, πρόκειται να αποχωρήσει το 2024. Αυτό δίνει στα funds την ευκαιρία να επηρεάσουν τον μελλοντικό διευθύνοντα σύμβουλο και να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της διάσπασης. Πολλά εξαρτώνται από τον διάδοχο του Μπάουμαν. Ένα αξιόπιστο άτομο μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της τιμής της μετοχής. Αλλά αν η Bayer επιμείνει στη δυσλειτουργική δομή της και η μετοχή της συνεχίσει να υστερεί, τότε ακόμη περισσότεροι ακτιβιστές είναι πιθανό να χτυπήσουν την πόρτα της.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners