Την πρώτη, σύγχρονη μονάδα παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης της Ευρώπης στα Εξαμίλια Κορίνθου εγκαινίασε η TikunOlam Europe, φαρμακοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, των Υφυπουργών Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα και Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικολάου Ταγαρά, του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Γεώργιου Ψυχογιού, καθώς και άλλων εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου και των ΜΜΕ.

Lavipharm: Στρατηγική συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία TIKUN Europe

Το εργοστάσιο της TikunOlam Europe βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ. στην Κόρινθο και αποτελεί μια επένδυση που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ. Η παραγωγική εγκατάσταση είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ο χώρος διαθέτει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Μπέης: Η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο κ. Νίκος Μπέης, CEO της TikunOlam Europe δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα μετά από 5 χρόνια απαιτητικής και συλλογικής δουλειάς βρισκόμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο φαρμακευτικής κάνναβης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στον κόσμο. Με την επένδυση αυτή και τις στρατηγικές συνεργασίες που έχουμε συνάψει, η Ελλάδα μπορεί πλέον να πρωταγωνιστήσει στην αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης, μια αγορά που είναι υπό διαμόρφωση σε διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς».

Γεωργιάδης: Δυνατότητες για τεράστιες εξαγωγές

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης για την σκληρή δουλειά που έχουν κάνει αναφορικά με τις επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη τόνισε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική όχι μόνο για την TikunOlam Europe και την επένδυση στην Κόρινθο, αλλά επειδή σήμερα ανοίγει ένας δρόμος που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Ένας δρόμος για την παροχή στους Έλληνες ασθενείς των προϊόντων της φαρμακευτικής καννάβεως. Αλλά κι ένας δρόμος για ένα προϊόν που θα μπορούμε να εξάγουμε σε όλη την Ευρώπη, γιατί το εργοστάσιο αυτό έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστιες εξαγωγές σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης κι έτσι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια με αιχμή του δόρατος αυτό το εργοστάσιο και τα άλλα εργοστάσια που θα έρθουν, πάνω σε αυτό που λέγεται φαρμακευτική κάνναβη».

Η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης

Βάσει των στοιχείων για τις τελευταίες τάσεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς για τον κλάδο, έχει σημειωθεί αύξηση στη δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο Καναδάς διατηρεί τα σκήπτρα ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ευρώπη, αλλά αυτό αλλάζει καθώς όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο ξεκινούν τις εξαγωγές τους ενώ συγχρόνως οι Καναδοί παραγωγοί μετατοπίζουν την καλλιέργεια στην Ευρώπη. Σε τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν μονάδες καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς.

Στην Ευρώπη, η φαρμακευτική κάνναβη παραμένει συνδεδεμένη με το υφιστάμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με τα προγράμματα θεραπείας να ελέγχονται αυστηρά από τις ρυθμιστικές αρχές καθώς και η διαδικασία αδειοδότησης γίνεται από κρατικούς φορείς. Συγκεκριμένα, τα πιλοτικά προγράμματα για τη φαρμακευτική κάνναβη προχωρούν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αξιοσημείωτη είναι η γερμανική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά, με αύξηση 43% στις πωλήσεις κάνναβης στα φαρμακεία στα τέλη του 2021, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να προέρχεται από προϊόντα που πωλούνται σε ασθενείς με ιδιωτικές συνταγές. Τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης στη Γερμανία πρέπει να έχουν πιστοποίηση EU-GMP, βάσει της οποίας τηρούνται υψηλά πρότυπα για την παραγωγή και τη δοκιμή φαρμάκων. Απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη δημιουργία των δυνατοτήτων παραγωγής σε επίπεδο EU-GMP σε σχέση με τις μη πιστοποιημένες μονάδες επεξεργασίας.

Στην Ελλάδα οι άδειες βρίσκονται σε ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αν και οι πρώτες εταιρείες έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους επενδύοντας δυναμικά στον χώρο με τη δημιουργία εργοστασίων για καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις