Ήπια κέρδη έναντι του ευρώ κατέγραψε το δολάριο την Παρασκευή, με φόντο τα στοιχεία που έδειξαν πτώση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ και μείωση του πληθωρισμού, και καθώς οι επενδυτές βρίσκονται σε αναμονή σειράς συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών την επόμενη εβδομάδα.

Νταβός – Λαγκάρντ: Παραμένουμε προσηλωμένοι στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και έδειξαν ότι οι δαπάνες υποχώρησαν κατά 0,1% αντί να αυξηθούν κατά 0,1%, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,1%.

Ο πληθωρισμός

Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα, όπως και τον Νοέμβριο.

«Ο αμερικανικός PCE προσγειώθηκε λίγο πολύ όπως αναμενόταν και έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στην επικείμενη απόφαση της Fed», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης συναλλάγματος της Monex Europe.

«Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό επέτρεψαν στους αξιωματούχους της Fed να καθοδηγήσουν τις αγορές σε έναν πιο αργό ρυθμό και δεδομένης της προτίμησής τους για τη διάρκεια της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αναμένουμε ότι η συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές θα έχει ως αποτέλεσμα η Fed να οδηγήσει τα επιτόκια στο τελικό επίπεδο του 5% μέχρι τον Μάρτιο», δήλωσε ο Harvey.

Fed και επιτόκια

Οι traders προθεσμιακών συμβολαίων που συνδέονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed διατήρησαν την Παρασκευή τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια μόλις μία ακόμη φορά πέραν της ευρέως αναμενόμενης αύξησης κατά ένα τέταρτο της μονάδας την επόμενη εβδομάδα, προτού σταματήσει. Το τρέχον εύρος στόχων είναι 4,25% έως 4,5%.

Το ευρώ βρέθηκε 0,2% χαμηλότερα στα 1,0869 δολάρια, αλλά όχι μακριά από το υψηλό εννέα μηνών των 1,09295 δολαρίων που άγγιξε τη Δευτέρα.

Έναντι του γεν, το δολάριο βρέθηκε 0,25% χαμηλότερα στα 129,895 γεν, καθώς οι ενδείξεις για υψηλότερο πληθωρισμό στο Τόκιο ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι μπορεί να υπάρξει «γερακίσια» στροφή από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε σε υψηλό σχεδόν 42 ετών αυτόν τον μήνα.

Οι Κεντρικές Τράπεζες

Όπως μεταδίδει το Reuters, η προσοχή στρέφεται τώρα στις συνεδριάσεις σειράς κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως. Η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, κρίνοντας ποιες προσαρμογές πολιτικής μπορεί να απαιτηθούν στη μάχη τους με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό σε ένα σκληρό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,28% στα 1,23765 δολάρια, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι η επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας μπορεί να ωθήσει την BoE να τερματίσει σύντομα τον κύκλο σύσφιξης, μια κίνηση που μπορεί να αποδυναμώσει τη λίρα βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές