Απαρέγκλιτα στον δρόμο της μάχης ενάντια στον πληθωρισμό πρέπει να συνεχίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη και αν ο πληθωρισμός δείχνει να έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Αυτό διεμήνυσε μιλώντας σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε στο πλαίσιο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «πρέπει επίσης να μείνουμε σε αυτή την πορεία ανθεκτικότητας που παρατηρήσαμε το 2022. Να μείνουμε σε αυτή την πορεία μέχρι τέλους, είναι το σταθερό σλόγκαν μου όσον αφορά τους στόχους της νομισματικής πολιτικής».

Προσοχή στις παροχές

Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι οι υπερβολικές και μη στοχευμένες κρατικές δαπάνες για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω δράση της ΕΚΤ, εάν πυροδοτούν τον πληθωρισμό.

«Ελπίζω ότι το 2023 η δημοσιονομική πολιτική δεν θα λειτουργήσει σε αντίθετη τροχιά προς τη νομισματική πολιτική», είπε. «Δεν χρειάζεται να πιεστούμε για να κάνουμε περισσότερα από όσα χρειάζεται», είπε με νόημα.

Χθες, μιλώντας από το βήμα του Νταβός η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει σε περιοριστικό επίπεδο για όσο χρειασθεί να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο της στο 2%. Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα η ΕΚΤ διά στόματος της επικεφαλής της από το Νταβός.

«Θα παραμείνουμε σε αυτήν την πορεία έως τη στιγμή που θα έχουμε φθάσει στο περιοριστικό επίπεδο που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε τον πληθωρισμό στο 2% έγκαιρα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Και άλλα μηνύματα

Στο μεταξύ το ίδιο μήνυμα επίσης από το Νταβός απέστειλε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC .

«Πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους, θα βρισκόμαστε σε κατάσταση σύσφιγξης», ανέφερε ο Κλάας Κνοτ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

«Οι εξελίξεις στις αγορές που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν είναι τελείως καλοδεχούμενες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σχολιάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για ηπιότερες αυξήσεις των επιτοκίων φέτος. «Δεν πιστεύω ότι είναι συμβατές με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμός προς το 2%», πρόσθεσε.

 Ο Φίλιπ Λέιν, που είναι από τα γνωστά… περιστέρια του συμβουλίου, εμφανίστηκε πιο επιθετικός.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να σταματήσει μια ιστορική άνοδο του πληθωρισμού, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη πει ότι θα χρειαστούν ακόμα περισσότερες αύξησεις στα επιτόκια.

«Πρέπει να αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λέιν επισημαίνοντας: «Πέρυσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να φέρουμε τα επιτόκια σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, και τώρα λέμε, καλά, στην πραγματικότητα πρέπει να τα φέρουμε σε περιοριστικό έδαφος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή