Συνεχίζει την ανοδική του πορεία το Bitcoin το οποίο κατέγραψε κέρδη 5,58% στα 21.044 δολάρια, προσθέτοντας 1.113 δολάρια από το προηγούμενο κλείσιμό του.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, σημείωσε άνοδο 27,6% από το χαμηλό του έτους των 16.496 δολαρίων την 1η Ιανουαρίου.

Το Ether , το νόμισμα που συνδέεται με το δίκτυο blockchain ethereum, αυξήθηκε κατά 7% στα 1.552,6 δολάρια, προσθέτοντας 101,6 δολάρια στο προηγούμενο κλείσιμό του.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι το Bitcoin , η τιμή του οποίου ξεπέρασε τα 65.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, παραμένει κοντά στο χαμηλό όριο μιας βάναυσης bear market.

Πράγματι, τα 20.000 δολάρια «κάποτε [θεωρούνταν] ανησυχητικό χαμηλό αλλά τώρα αντιπροσωπεύουν δυνητικά σημάδι αναβίωσης», σύμφωνα με τον Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερο αναλυτή αγοράς στην εταιρεία παραγωγής συναλλάγματος Oanda.

Crypto: Πώς μπορεί να προκαλέσουν την επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση

Σημάδια αισιοδοξίας

Η αγορά κρυπτονομισμάτων ενισχύθηκε κατά 7,50% τις τελευταίες 24 ώρες καθώς άρχισε να κινείται με ένα κύμα οικονομικών δεδομένων, φτάνοντας σε συνολική κεφαλαιοποίηση 974,43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αξία τους αυξήθηκε κατά 11% την τελευταία εβδομάδα λόγω των πρόσφατων βελτιώσεων στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και των ενδείξεων οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η χειρότερη από τις πτώσεις της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 μπορεί να έχει τελειώσει.

Ο χειμώνας των crypto

Εάν το 2021 ήταν το «καλοκαίρι» του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων λόγω της ανόδου των τιμών, το 2022 είναι ο «χειμώνας» τους -και μάλιστα βαρύς- από τη μεγάλη πτώση. Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο είδε την αξία του να μειώνεται από τα 67.000 στα 17.000 δολάρια απογοητεύοντας τους απανταχού φαν -κι αδειάζοντας στην πορεία όχι μόνο το ψηφιακό αλλά και το κανονικό πορτοφόλι αρκετών από αυτούς. Πρόκειται για υποχώρηση της τάξης του 75% από τα υψηλά του το 2021 και για υποχώρηση της τάξης του 60% φέτος σύμφωνα με στοιχεία από το CoinMarketCap και το CNBC.

Οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων και η κρίση εμπιστοσύνης στα κρύπτο ήταν οι βασικοί λόγοι για τη βουτιά.

Πρόκειται για εξέλιξη που διέψευσε επενδυτές και αναλυτές, οι οποίο προέβλεπαν ράλι του κρυπτονομίσματος ακόμη και έως τα 250.000 δολάρια και δικαίωσε όσους έκαναν λόγο για μεγάλη διόρθωση, ακόμη και στα επίπεδα των 10.000 έως13.000 δολαρίων.

Οι βασικές αιτίες

Το τεράστιο άλμα στο κόστος της ενέργειας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, μαζί με το γενικευμένο πληθωρισμό που εμφανίστηκε για τον ίδιο λόγο, ήταν η μια από τις δύο βασικές αιτίες που προκάλεσαν αυτό το κραχ. Οι πολύ μεγάλες και συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες έστρεψαν ξανά μεγάλη μερίδα επενδυτών προς το αμερικανικό νόμισμα και άλλες μορφές τοποθετήσεων και προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές μετοχών και πιο επισφαλών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα κρυπτονομίσματα.

Έπειτα ήλθε η κρίση εμπιστοσύνης ειδικά στα κρύπτο. Όλα ξεκίνησαν ουσιαστικά το Μάιο με την κατάρρευση του TerraUSD ή UST, ενός αλγοριθμικού stablecoin που –υποτίθεται- ότι ήταν συνδεδεμένο ως ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ. Η βουτιά αυτή έπληξε καίρια και το αδελφό token του TerraUSD, το Luna και έπληξε εταιρείες με έκθεση και στα δύο κρυπτονομίσματα.

Στη συνέχεια η Three Arrows Capital, το hedge fund που διατηρούσε σταθερά θετικές προβλέψεις για τα κρυπτονομίσματα, βούλιαξε και κήρυξε πτώχευση λόγω της έκθεσής του στο TerraUSD. Έπειτα ήλθε η κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το οποίο ίδρυσε και διαχειριζόταν ο Sam Bankman-Fried, ο οποίος τώρα έχει συλληφθεί στις Μπαχάμες, έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ και βρίσκεται έξω με εγγύηση μέχρι την πρώτη δίκη του στις αρχές του έτους. Οι επιπτώσεις από τη βουτιά του FTX συνεχίζουν να πλήττουν καίρια τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων. Έτσι φέτος έχουν χαθεί σε κεφαλαιοποίηση από την αγορά κρυπτονομισμάτων περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News