Το ιλιγγιώδες ποσό των 8 δισ. δολαρίων, είδε η Intel να εξαλείφονται από την κεφαλαιοποίηση της, την Παρασκευή, αφού η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ κλόνισε την εμπιστοσύνη της Wall Street με θλιβερές προβλέψεις για τα κέρδη, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση στην αγορά προσωπικών υπολογιστών, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία προέβλεψε αιφνιδιαστική απώλεια για το πρώτο τρίμηνο και η πρόβλεψή της για τα έσοδα ήταν 3 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από τις εκτιμήσεις, καθώς αντιμετώπιζε επίσης επιβράδυνση της ανάπτυξης στον τομέα των data center.

Cybercity: Το νέο «φαραωνικό» έργο στη Ζιμπάμπουε [Εικόνες]

Στο ναδίρ

Οι μετοχές της Intel έκλεισαν 6,4% χαμηλότερα, ενώ οι ανταγωνιστικές Advanced Micro Devices και Nvidia έκλεισαν τη συνεδρίαση με άνοδο 0,3% και 2,8%, αντίστοιχα. Ο προμηθευτής της Intel, KLA Corp  σημείωσε πτώση 6,9%.

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απεικονίσει ή να εξηγήσει την ιστορική κατάρρευση της Intel», δήλωσε ο Hans Mosesmann της Rosenblatt Securities, ο οποίος ήταν μεταξύ των 21 αναλυτών που μείωσαν τους στόχους τιμών για τη μετοχή.

Η κακή προοπτική υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο διευθύνων σύμβουλος Pat Gelsinger, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει την κυριαρχία της Intel στον κλάδο επεκτείνοντας τη συμβατική κατασκευή και χτίζοντας νέα εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η εταιρεία χάνει σταθερά μερίδιο αγοράς από ανταγωνιστές όπως η AMD, η οποία χρησιμοποίησε κατασκευαστές τσιπ όπως η TSMC με έδρα την Ταϊβάν για να κατασκευάσει τσιπ που ξεπερνούν την τεχνολογία της Intel.

Σε μειονεκτική θέση

Τα τσιπ της AMD στη Γένοβα και το Μπέργκαμο (κέντρο δεδομένων) έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα τιμής-απόδοσης σε σύγκριση με τους επεξεργαστές Sapphire Rapids της Intel, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω κέρδη μετοχών της AMD», δήλωσε ο Matt Wegner, αναλυτής της YipitData.

Οι αναλυτές είπαν ότι αυτό θέτει την Intel σε μειονεκτική θέση ακόμη και όταν η αγορά των κέντρων δεδομένων πέσει κάτω, κάτι που αναμένεται να συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς η εταιρεία θα έχει χάσει ακόμη περισσότερο μερίδιο μέχρι τότε.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο γιατί η Intel πρέπει να μειώσει τόσο πολύ το κόστος, καθώς τα αρχικά σχέδια της εταιρείας αποδεικνύονται φανταστικά», ανέφερε η χρηματιστηριακή Bernstein.

«Το μέγεθος της επιδείνωσης είναι εκπληκτικό και προκαλεί πιθανή ανησυχία για την ταμειακή θέση της εταιρείας με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε.

Η Intel, η οποία σχεδιάζει να μειώσει το κόστος 3 δισ. δολαρίων φέτος, δημιούργησε 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από τις δραστηριότητες το τέταρτο τρίμηνο και κατέβαλε μερίσματα 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες να υπολογίζονται σε περίπου 20 δισ. δολάρια το 2023, οι αναλυτές είπαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής του μερίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή