Ερχονται μεγάλα deals το 2023

Χρονιά μεγάλων επιχειρηματικών κινήσεων, συγχωνεύσεων, εξαγορών και συγκέντρωσης σε ορισμένους κλάδους, θα είναι το 2023 σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πολλά ακούγονται ήδη προτού τελειώσει η χρονιά, αλλά μέχρι να δούμε τις κινήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να περιμένουμε.

Ακούμε π.χ. ότι στον τραπεζικό χώρο θα υπάρξουν deals στο… κάτω ράφι, δηλαδή στις πέραν των μη συστημικών, τράπεζες. Εκεί όπου υπάρχει η Παγκρήτια, υπάρχει η Optima, υπάρχει η Attica και αρκετές συνεταιριστικές με ιδιαίτερα καλό προφίλ.

Ακούμε επίσης ότι στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και των λιανικών πωλήσεων θα γίνουν επιχειρηματικές κινήσεις καθώς οι «μικροί» δεν μπορούν να αντέξουν εύκολα τον ανταγωνισμό, ειδικά τώρα που οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά και όποιος δεν μπορεί να κάνει προσφορές θα είναι ο χαμένος.

Ο χρόνος των εκλογών, τα νέα μέτωπα του Μαξίμου, το κόστος της ακυβερνησίας και τα μαθήματα της ΑΔΑΕ

Φημολογείται π.χ. ότι εντός του 2023 αλυσίδες όπως ο Α Β Βασιλόπουλος και ο Μασούτης θα προχωρήσουν σε κινήσεις εξαγορών. Κι ότι γενικότερα επικρατεί μια τάση συγκέντρωσης με πίεση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ακούγεται επίσης ότι κυοφορείται deal στο χώρο των ποτών και συγκεκριμένα στην μπίρα, με νέους παίκτες να εισέρχονται στην αγορά.

Θα είναι ενδιαφέρουσα χρονιά που ενδεχομένως να αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Τα μικρά σούπερ μάρκετ κερδίζουν λόγω ωραρίου

Στις γειτονιές των πόλεων, πάντως, κάνουν θραύση τα μικρά σούπερ μάρκετ που έχουν ωράριο εξυπηρέτησης πολλές ώρες μέσα στο 24ωρο. Είναι ανοικτά δε ακόμη και τις αργίες και τις Κυριακές με αποτέλεσμα όποιος έχει ανάγκη να αγοράσει κάτι να πηγαίνει εκεί.

Οι τζίροι είναι καλοί για τέτοια μίνι μάρκετ που ποντάρουν ακριβώς στην άμεση εξυπηρέτηση όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας. Οσο για τις τιμές; Δεν έχουν και τεράστιες διαφορές σε σύγκριση με τα άλλα σούπερ μάρκετ.

Νέος γύρος στον πόλεμο κυβέρνησης – τραπεζιτών

Μη νομίζετε ότι τέλειωσε το μπρα ντε φερ κυβέρνησης και τραπεζιτών. Θα έχει και συνέχεια μιας και μια μικρή αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες έκαναν αυτό που έπρεπε. Ούτε η κυβέρνηση θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη όσο πλησιάζουμε σε εκλογές.

Θα υπάρξει, λοιπόν, και νέος γύρος αφού η διαφορά επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων είναι μεγάλη ακόμη. Όπως θα υπάρξει και νέα πίεση ως προς τη μείωση των προμηθειών για διάφορες συναλλαγές.

Αμέσως μετά τις γιορτές και την «ανακωχή» θα έχουμε νέα γύρω από τις προθέσεις των τραπεζιτών και φυσικά του υπουργείου Οικονομικών. Οι τόνοι έπεσαν, αλλά τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά.

Και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με νέα ομόλογα. Ποιος θα καλύψει αυτές τις εξόδους; Θα βάλουν ξανά πλάτη οι τράπεζες;

Ο Πούτιν πήρε το όπλο του

To πρώτο ισχυρό χτύπημα από τον Πούτιν ήρθε χθες και πολλά μπορούν να αλλάξουν. Η ενεργοποίηση του διατάγματος με το οποίο κλείνει τις στρόφιγγες στο ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες της ΕΕ, των G7 και την Αυστραλία που επέβαλαν το πλαφόν των 60 δολαρίων, δείχνει τις διαθέσεις του Κρεμλίνου.

Το διάταγμα θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου και όσες χώρες είναι εξαρτημένες από το ρωσικό πετρέλαιο θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Αλλά και όσες αγοράζουν από τη Ρωσία προϊόντα πετρελαίου.

Η Ελλάδα δεν έχει υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο, η αναταραχή που δημιουργείται στην παγκόσμια αγορά, ασφαλώς επηρεάζει και τη δική μας χώρα η οποία εισάγει πολλά προϊόντα που σίγουρα θα επηρεαστεί η τιμή τους.

Όμως, η κίνηση αυτή δείχνει και τις προθέσεις του Πούτιν για το μέλλον και σχετικά με το τι θα κάνει και με το φυσικό αέριο. Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και σίγουρα η δοκιμασία για πολλές χώρες και για την οικονομία τους θα είναι μεγάλη.

Κάντο όπως η Ισπανία

Η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης από την ισπανική κυβέρνηση, φέρνει ξανά στον προσκήνιο την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση Σάντσεθ μείωσε από το 4% στο… 0% όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως γάλα, τυρί, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά.

Παράλληλα δίνει και 200 ευρώ σε κάθε φτωχή οικογένεια. Τα νέα μέτρα θα κοστίσουν στην ισπανική οικονομία περί τα 10 δις ευρώ.

Στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος για το market pass με το οποίο καλύπτεται το 10% των αγορών σε είδη διατροφής, ένα μέτρο που υπολογίζεται σε 650 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έχει καταθέσει πρόταση για μείωση του ΦΠΑ (ούτε καν για μηδενικό φόρο), η κυβέρνηση επιλέγει διαφορετικό δρόμο.

Είναι σίγουρο ότι πλέον θα πάμε σε νέο γύρο σύγκρουσης αφού θα γίνεται σύγκριση με την Ισπανία. Η κυβέρνηση θα επιμένει στο ορθόν της απόφασής της, τα κόμματα θα την κατηγορούν για επιδότηση της αισχροκέρδειας.

Διότι τι θα γίνει αν από τις αρχές του χρόνου έρθουν νέες, μεγάλες ανατιμήσεις που θα καλύψουν το market pass;

Συνέχιση των επιδοτήσεων

Τη συνέχιση των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος και για το 2023 έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Σχετική αναγγελία έκανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού. Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε τη διάθεση ενός ποσού που ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα προέλθει από τον μηχανισμό ανάκτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και φυσικά συνδρομή θα υπάρξει και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το μέτρο των επιδοτήσεων και ο προαναφερόμενος μηχανισμός ισχύουν μέχρι και τον Ιούλιο του 2023. Οι πληροφορίες λένε πως η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα με σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Και άλλες πηγές επίσης επισημαίνουν πως οι αρμόδιοι υπουργοί, ο Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, έχουν ξεκινήσει συναντήσεις προσπαθώντας να κάνουν τις κατάλληλες προβλέψεις για τα ποσά που θα απαιτηθούν για το 2023. Αυτό που μαθαίνουμε είναι πως θα χρειαστούν κι άλλες συναντήσεις μέχρι να κλειδώσει η παράταση των έκτακτων μέτρων για όλο το 2023.

Ωρα αποφάσεων

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές εγκρίσεις από τους μετόχους για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το Διοικητικό Συμβούλιο είχε οριστεί αρχικά για τις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας ζήτησε ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες του ενός από τα τρία σχέδια τα οποία θέτουν τον οδικό χάρτη για την εξυγίανση της μη συστημικής τράπεζας.

Πρόστιμα στους… αργοπορημένους

Η «αυλαία» των φετινών φορολογικών δηλώσεων έπεσε στις 30 Αυγούστου 2022. Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι υποβάλλουν ακόμα και σήμερα τη φορολογική τους δήλωση. Πάνω από 100.000 αρχικές φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα, με τον συνολικό αριθμό των φετινών δηλώσεων να έχει φθάσει στα 6.527.423, αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών. Η Εφορία πάντως δεν χαρίζεται σε όσους καθυστερούν να υποβάλουν δήλωση. Η υποβολή εκπρόθεσμων, τόσο αρχικών όσο και τροποποιητικών, δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ, ενώ στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Σε όλους τους φορολογουμένους που έχασαν την προθεσμία επιβλήθηκε πρόστιμο ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό.

Tι συμβαίνει στη Σανγκάη;

Η Tesla ανέστειλε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Σανγκάη, σύμφωνα με εσωτερική ανακοίνωση που επικαλούνται πηγές του CNBC. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ακύρωσε την πρωινή βάρδια στο εργοστάσιο χωρίς να δώσει συγκεκριμένο λόγο. Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο κολοσσός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχεδίαζε να αναστείλει την παραγωγή του Model Y στο εργοστάσιο από τις 25 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου. Η αναστολή έρχεται εν μέσω αυξανόμενου κύματος μολύνσεων, αφού η Κίνα χαλάρωσε την πολιτική της για τον μηδενισμό COVID νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρηματικές δραστηριότητες βραχυπρόθεσμα. Μια από τις πηγές ανέφερε ότι εργαζόμενοι στην Tesla και προμηθευτές της από την περασμένη εβδομάδα αρρωσταίνουν από την πανδημία.

Και ήρθαν και τα νεότερο. σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Reuters, οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla πέφτουν ταχύτερα από εκείνες άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μέση τιμή για ένα μεταχειρισμένο Tesla τον Νοέμβριο ήταν 55.754 δολάρια, μειωμένη κατά 17% από το ύψος ρεκόρ του Ιουλίου των 67.297 δολαρίων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories