Τουριστικός χαμός εν μέσω χειμώνα

Οποιος πάει αυτές τις ημέρες στο κέντρο της Αθήνας θα διαπιστώσει ότι επικρατεί το αδιαχώρητο. Χιλιάδες κόσμου περιδιαβαίνει τα στενά και γεμίζει τα καταστήματα. Πολλοί είναι Αθηναίοι που κάνουν τη βόλτα τους, άλλοι είναι Ελληνες τουρίστες που ήρθαν στην πρωτεύουσα για να περάσουν τις γιορτές. Όμως, κανείς μπορεί να αντικρίσει και… χιλιάδες (στην κυριολεξία) ξένους τουρίστες.

Κυρίως Αγγλους, Γερμανούς και Αμερικανούς, Γάλλους.

Όπως μας λένε, την περασμένη Τετάρτη μόνο βρέθηκαν στην Ακρόπολη πάνω από 4.500 επισκέπτες.

H Τσαπανίδου, οι φήμες για το Επικρατείας, οι γυναίκες στη Βουλή και το «φάγωμα» των αποταμιεύσεων

Το τουριστικό κλίμα καλά κρατεί στην Ελλάδα και σ’ αυτό βοηθά και ο καιρός που είναι ανοιξιάτικος. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι συνηθισμένο να βλέπει κανείς χιλιάδες ξένους στην πρωτεύουσα μέσα στο καταχείμωνο.

Χαρές και πανηγύρια στο υπουργείο Τουρισμού, ενδεχομένως και στο στρατηγείο του Σταϊκούρα αν τα έσοδα από τους τουρίστες είναι ικανοποιητικά.

Και μην ξεχνάμε τι γίνεται στους χειμερινούς προορισμούς, στα… ελληνικά σαλέ. Το αδιαχώρητο με πληρότητες από 90% και πάνω.

Πανάκριβα τα σαλέ

Οι τιμές ενοικίασης σπιτιών στους χειμερινούς προορισμούς είναι απλησίαστες για τους περισσότερους αυτές τις ημέρες.

Για ένα τρίκλινο στα Τρίκαλα Κορινθίας η τιμή για το τριήμερο που διανύουμε είναι πάνω από 550 ευρώ. Το ίδιο ακριβώς σπίτι σε 10 ημέρες ενοικιάζεται 350 ευρώ για τρία άτομα. Δηλαδή 5 ευρώ την ημέρα το άτομο.

Και το πολιτικό προσωπικό;

Αποφασίζει η κυβέρνηση να δώσεις 600 ευρώ σε αστυνομικούς και λιμενικούς ως έκτακτο βοήθημα και επιβράβευση για τη δουλειά τους.

Ως εδώ καλά, όμως, τι γίνεται όταν οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξεγείρονται γιατί θέλουν κι αυτοί το βοήθημα;

Πηγαίνει, λοιπόν όπως μαθαίνουμε, μια αντιπροσωπεία στον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και ζητά τα αυτονόητα.

Στη λογική «αν δεν δικαιούμαστε κι εμείς το 600άρι τότε να έρθουν οι ένστολοι να βγάλουν όλη τη δουλειά που κάνουμε».

Και ξέρετε ποια ήταν η απάντηση; Σχεδόν ο υπουργός δεν γνώριζε για το πολιτικό προσωπικό, για τους μη ένστολους δηλαδή που κάνουν κι αυτοί πολύ δουλειά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Χαράτσι στους συνταξιούχους

Αν ισχύουν αυτά που κατήγγειλε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κατσής, τότε είμαστε πράγματι χώρα μπάχαλο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον βουλευτή, τα ΕΛΤΑ παρακρατούν 6,9 ευρώ ανά σύνταξη ως τέλη διαχείρισης για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Δηλαδή για να πάει ο ταχυδρόμος να δώσει τη σύνταξη στο κακόμοιρο το γεροντάκι που μένει σε κάποιο χωριό… τέρμα Θεού, παίρνει 6,9 ευρώ ανά σύνταξη.

Αν είναι δύο οι συνταξιούχοι στο ίδιο σπίτι, παίρνει 14 ευρώ ενώ η καταγγελία λέει ότι επιπλέον 14 ευρώ παρακρατούνται και για την έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε στους συνταξιούχους, αν και αυτό θα δινόταν μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου και χωρίς νέο δρομολόγιο διανομής.

Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια εφόσον ισχύουν όλα αυτά….

Το ερώτημα για Non-binary gender εργαζόμενου

Ελληνική εταιρεία κλείνει συμφωνία με μεγάλη ξένη πολυεθνική. Οι ξένοι στέλνουν τα έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν κι ένα από αυτά προκαλεί έκπληξη.

Ζητούν από τους Ελληνες να μάθουν πόσοι εργαζόμενοι είναι άντρες, πόσοι γυναίκες και πόσοι… Non-binary gender.

Το έντυπο το αναφέρει αυτό και η ελληνική εταιρεία οφείλει να το συμπληρώσει.

Είναι κάτι που δε συνηθίζεται στην Ελλάδα, όμως, οι ξένοι θέλουν να ξέρουν πώς θα προσφωνούν κάποιον.

Ωστόσο, ενδεχομένως αυτή η απαίτηση να εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα…

Πάντως, στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου έτοιμοι για τέτοια έγγραφα. Ούτε καν ο ΕΦΚΑ δεν έχει και το μη δυαδικό φύλο, εκτός από το «άνδρας» ή «γυναίκα».

Σήμα για κλαδική σύμβαση στο εμπόριο

Ευχάριστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα νέα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Προχθές έγινε η πρώτη συνάντηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και των εκπροσώπων των εργοδοτικών οργανώσεων του εμπορίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΕΕ και στόχο είχε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση διαπιστώθηκε και από τα δύο μέρη η αναγκαιότητα σύναψης Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην κατεύθυνση της προστασίας των μισθολογικών και θεσμικών όρων εργασίας και της υπεράσπισης του κλάδου του Εμπορίου.

Αλλά επειδή το κλίμα, όπως μαθαίνουμε, ήταν θετικό, ενδεχομένως να υπάρξουν θετικά νέα το επόμενο διάστημα.

Πώς «τρέχει» το fast food στην Ελλάδα

Η εγχώρια αγορά εστίασης μέσω των οργανωμένων αλυσίδων καταστημάτων γρήγορης εξυπηρέτησης (συνολικές πωλήσεις αυτών) παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 2016-2019 με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2%. Η μεταβολή αυτή ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, της επέκτασης του δικτύου καταστημάτων
ορισμένων αλυσίδων αλλά και της εισόδου νέων αλυσίδων στον κλάδο.

Αυτό αναφέρει μελέτη της ICAP για τις αλυσίδες εστιατορίων γρήγορης εστίασης που ουσιαστικά είναι τα καταστήματα με burger, pizza, snack-sandwich ενώ λειτουργούν και αλυσίδες που διαθέτουν ποικιλία γευμάτων ή μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων (σουβλάκια, πίτες, donuts, κρέπες, κουλούρια κ.λπ.).

Το ενδιαφέρον είναι ότι την περίοδο της πανδημίας και των μέτρων που επιβλήθηκαν η συνολική αξία της αγοράς κατέγραψε σημαντική μείωση, με ρυθμό της τάξης του 18%, αλλά η προσφορά υπηρεσιών delivery (διανομή κατ’ οίκον) μετρίασε, ως ένα βαθμό, τις συνολικές απώλειες ορισμένων αλυσίδων του κλάδου.

Οι συνολικές πωλήσεις των αλυσίδων εκτιμάται ότι
αυξήθηκαν κατά 8,5% το 2021 σε σχέση με το 2020, χωρίς όμως να αγγίζουν τα “προ πανδημίας” επίπεδα. Σχετικά με το τρέχον έτος (2022) προβλέπεται περαιτέρω αύξηση της αγοράς με ρυθμό της τάξης του 6%.

Ωστόσο, η κάθε κατηγορία καταστημάτων (Burger, Snack κλπ.) σημείωσε διαφορετικό ρυθμό μεταβολής.

Ειδικότερα, η κατηγορία των καταστημάτων snack-sandwich εκτιμάται ότι κατέγραψε αύξηση πωλήσεων με ρυθμό περίπου 13,5% το 2021/2020, οι αλυσίδες τύπου burger ενισχύθηκαν κατά 6%, ενώ αύξηση σε ποσοστό 5% περίπου εκτιμάται ότι παρουσίασαν οι αλυσίδες καταστημάτων pizza. Θετική ήταν η μεταβολή των πωλήσεων και στις λοιπές κατηγορίες καταστημάτων (σουβλάκι κ.λπ.).

Οι αλυσίδες της κατηγορίας snack-sandwich εκμεταλλεύονται τα περισσότερα καταστήματα (500), οι αλυσίδες burger αριθμούν 171 και έπονται οι αλυσίδες pizza με 208. Το υπόλοιπο καλύπτεται από λοιπές αλυσίδες καταστημάτων (προσφέρουν προϊόντα με βάση το κοτόπουλο το σουβλάκι, τις κρέπες κλπ.). Επίσης, το 68,1% του συνόλου των καταστημάτων των συγκεκριμένων αλυσίδων συγκεντρώνεται στην Αττική

H λάμψη του χρυσού

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, με τους αναλυτές να βλέπουν την Κίνα και τη Ρωσία ως τους πιο μεγάλους αγοραστές, ως ένδειξη ότι ορισμένα έθνη επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους από το δολάριο. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού και επικαλούνται οι «Financial Times» δείχνουν ότι η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο φέτος έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ για τα τελευταία 55 χρόνια. Οι εκτιμήσεις για αγορές του περασμένου μήνα είναι επίσης πολύ μεγαλύτερες από τα επίσημα αναφερόμενα στοιχεία των κεντρικών τραπεζών, πυροδοτώντας εικασίες στον κλάδο σχετικά με την ταυτότητα των αγοραστών και τα κίνητρά τους, αναφέρεται ακόμη. Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αυτό το επίπεδο υψηλών αγορών σηματοδότησε ιστορική καμπή για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Το 1967, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τεράστιους όγκους χρυσού από τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πτώση της τιμής και κατάρρευση της λεγόμενης Δεξαμενής Χρυσού του Λονδίνου. Αυτό επιτάχυνε την τελική κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods που συνέδεε την αξία του δολαρίου ΗΠΑ με το πολύτιμο μέταλλο.

Γιατί η Ελλάδα δεν μειώνει ΦΠΑ στα τρόφιμα

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των ανατιμήσεων αποφάσισε να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα όπως το ψωμί και το γάλα για ένα εξάμηνο. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση για να στηρίξει τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια δίνει Market Pass και «καλάθι της νοικοκυράς». Γιατί η Ελλάδα δεν ακολουθεί την ισπανική συνταγή και δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα; Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνοντας ότι με το Market Pass «μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ τον μήνα» ενώ «εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα». «Η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι 3,5 δισ. ευρώ το έτος που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα που πρέπει να αποφύγουμε» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών. Από την πλευρά του ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι με το «καλάθι του νοικοκυριού» η μείωση στα τρόφιμα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έγινε με τη μείωση του ΦΠΑ στην Ισπανία.

Πρώτο σημαντικό βήμα για την Attica

Λίγο προτού κλείσει το δύσκολο 2022 για την Attica Bank, έγινε το πρώτο βήμα για την ενίσχυσή της. Η Εκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου, Κ. Μακέδου και της διευθύνουσας συμβούλου, Ελ. Βρεττού, στόχος είναι η εξυγίανση της τράπεζας, η ισχυρή κεφαλαιακή της βάση και ο μετασχηματισμός της ώστε να καταστεί ο πέμπτος τραπεζικός πόλος.

Το πρώτο βήμα έγινε με την έγκριση της ΑΜΚ, μένει να δούμε τώρα ποιοι θα λάβουν μέρος στην αύξηση αυτή. Θα είναι η Ellington ή όχι;

Σε συνέντευξή της στα «Νέα» η επικεφαλής του αμερικανικού fund, κ. Μαραγκουδάκη είπε ότι θα συμμετάσχει εφόσον τηρηθούν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενοι 2 μήνες θα είναι κρίσιμοι για την τράπεζα, για το αν θα επιτευχθεί η αύξηση κεφαλαίου, ποιοι θα λάβουν μέρος κι αν θα

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories