Το Ισραήλ φαίνεται να βρίσκεται πίσω από μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ιράν, όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters. Πρώτη αναφορά σε πολλές ανώνυμες πηγές των ΗΠΑ που στοχοποιούν το Ισραήλ έκανε η Wall Street Journal. Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πάντως αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσουν ότι η Ουάσιγκτον δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο γεγονός.

Σημειώνεται ότι ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τα ξημερώματα της Κυριακής ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών κοντά στην πόλη Ισφαχάν στο κέντρο του Ιράν, με την Τεχεράνη να κάνει λόγο για επίθεση αγνώστων με drone.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, η οποία ήρθε εν μέσω έντασης των σχέσεων Ιράν και Δύσης όσον αφορά στην πυρηνική δραστηριότητα της Τεχεράνης και την προμήθεια όπλων για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά των συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο εσωτερικό της χώρας μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί.

Ιράν: Νέες κυρώσεις σε βάρος Ε.Ε. και Βρετανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έκανε λόγο για «άνανδρη» επίθεση που είχε στόχο να δημιουργήσει «ανασφάλεια» στη χώρα. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές και δεν υπήρξαν θύματα. Το μέγεθος της ζημιάς δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

«Τέτοιες ενέργειες δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα των ειδικών μας να προχωρήσουν στο ειρηνικό πυρηνικό μας έργο», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Σε βίντεο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης φαίνεται μια λάμψη φωτός στο εργοστάσιο, το οποίο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA περιέγραψε ως εργοστάσιο πυρομαχικών. Πλάνα έδειξαν επίσης οχήματα έκτακτης ανάγκης και πυροσβεστικά οχήματα έξω από το κτιριακό συγκρότημα.

«Γύρω στις 23:30 το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε μια ανεπιτυχής επίθεση με χρήση MAV σε ένα από τα εργοστάσια του υπουργείου», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Η επίθεση “δεν έχει επηρεάσει τις εγκαταστάσεις και την αποστολή μας… και τέτοια τυφλά χτυπήματα δεν θα έχουν αντίκτυπο στη συνέχιση της προόδου της χώρας”, ανέφερε η δήλωση.

Επίσης, το IRNA ανέφερε νωρίς την Κυριακή μια τεράστια πυρκαγιά σε εργοστάσιο λιπαντικών σε βιομηχανική ζώνη κοντά στη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ χωρίς όμως δώσει κάποια πληροφορία για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Διαδοχικές εκρήξεις

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Ισραήλ ότι σχεδίαζε επιθέσεις χρησιμοποιώντας πράκτορες εντός του ιρανικού εδάφους. Τον Ιούλιο, η Τεχεράνη δήλωσε ότι συνέλαβε μια ομάδα δολιοφθοράς αποτελούμενη από Κούρδους μαχητές που εργάζονταν για το Ισραήλ και σχεδίαζαν να ανατινάξουν ένα «ευαίσθητο» κέντρο αμυντικής βιομηχανίας στο Ισφαχάν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ είχε σχέση με το τελευταίο περιστατικό. Το Ισραήλ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ιράν εάν η διπλωματία αποτύχει να περιορίσει τα προγράμματα πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης, αλλά έχει μια πολιτική να μην προβαίνει σε σχολιασμούς για συγκεκριμένα περιστατικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα