
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά η νέα απόφαση για τα ύψη των κτιρίων, στην οποία θα αποσαφηνίζεται σε ποιες κατασκευές θα μπορεί να χρησιμοποιείται το «πριμ» ορόφων που δίνει ο Οικοδομικός Κανονισμός.
Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η υπουργική απόφαση, βασισμένη και σε πρόσφατη ερμηνεία του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), θα υποστηρίζει τη χρήση των διατάξεων των δύο τελευταίων οικοδομικών κανονισμών (ΓΟΚ του 1985 και ΝΟΚ του 2012), περιορίζοντας ωστόσο, υπό προϋποθέσεις, την εφαρμογή τους στις περιοχές όπου προϋφίστανται προστατευτικά προεδρικά διατάγματα (ΠΔ) π.χ. παραδοσιακών οικισμών, τμήματος πόλης κλπ.
Ακίνητα: Στα ύψη το κόστος ανέγερσης κτιρίων
Ειδικά για την Αθήνα θα λαμβάνεται υπόψη το ΠΔ για τις περιοχές της πόλης που βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης, ενώ για τις υπόλοιπες να εφαρμόζεται ο Οικοδομικός Κανονισμός. Είναι αξιοσημείωτο ότι εδώ και μήνες στην πρωτεύουσα η έκδοση οικοδομικών αδειών έχει ουσιαστικά σταματήσει έπειτα από τις δικαστικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για κτίρια στην περιοχή Αμπελοκήπων, οι οποίες έβαζαν «πάγο» στα ύψη και τους επιτρεπόμενους ορόφους που δίνονταν σε αυτά ως «μπόνους», βάσει των διατάξεων του ΝΟΚ.

Οι προσφυγές
Τις δικαστικές προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας είχαν πυροδοτήσει δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ) – κατόπιν προσφυγής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) – για ξενοδοχείο στην περιοχή Μακρυγιάννη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, «….στην επίμαχη περιοχή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ΝΟΚ 2012 αλλά οι ειδικές διατάξεις του Βασιλικού Διατάγματος του 1955 (Φ.Ε.Κ. 249Α ’), οι οποίες ορίζουν ανώτατο ύψος τα 21 μέτρα». Αλλά γενικότερα η νομολογία του ΣτΕ, τάσσεται κατά της αύξησης κατά περίπτωση των πολεοδομικών μεγεθών.
Τον τελευταίο χρόνο, στο ΥΠΕΝ έφταναν επιστολές από υπαλλήλους στις πολεοδομίες, οι οποίοι αναμένοντας τις σχετικές οδηγίες είχαν σταματήσει να χορηγούν όρους δόμησης σε περιοχές όπου το ύψος των κτιρίων δεν καθορίζεται από ειδικά προεδρικά διατάγματα (τα οποία υπερισχύουν των οικοδομικών κανονισμών), αλλά έως σήμερα εφαρμοζόταν ο ΝΟΚ/2012.
Το πρόβλημα έχει επισημάνει επανειλημμένως και η ΕΛΛΕΤ καταγγέλλοντας ότι «υπάρχει για τα νόμιμα ύψη σε όλη την πόλη της Αθήνας ανασφάλεια δικαίου, η οποία εγκλωβίζει τους κατασκευαστές των κτιρίων, οι άδειες των οποίων ακυρώνονται στη συνέχεια στα δικαστήρια ενώ παράλληλα εξαναγκάζει τους πολίτες να οδηγούνται με μεγάλο οικονομικό κόστος στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν το αυτονόητο, την ανάσχεση της ραγδαίας υποβάθμισης του οικιστικού τους περιβάλλοντος».


Latest News

Ποια ακίνητα μπορούν να χτιστούν σε δασικές εκτάσεις – Οι εξαιρέσεις
Τι προβλέπει οδηγία του υπ. Περιβάλλοντος

Έμφραγμα στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Που οφείλονται οι καθυστερήσεις
Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» και γιατί υπάρχουν ουρές - Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών έχουν συσσωρευτεί 7.000 πράξεις

Στα σκαριά η Τουριστική Πολεοδομία για fast track αδειοδοτήσεις επενδύσεων
Θα αφορά έκδοση αδειών δόμησης για πολύ μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και έλεγχο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στo Airbnb τον Φεβρουάριο - Οι προοπτικές για φέτος [Πίνακας]
Τι ισχύει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα της AirDNA

Ο «θησαυρός» του ΕΦΚΑ έχει αξία άνω του 1 δισ. ευρώ
Ποια ακίνητα μένουν αναξιοποίητα

Τα «βαριά πορτοφόλια» ψάχνουν σπίτι στην Ελλάδα - Με ποιες περιοχές φλερτάρουν...
Ακίνητα αξίας πάνω από 10 δισ. ευρώ ζητήθηκαν πέρυσι στην χώρα μας από τους πελάτες της Sotheby's International Realty

Το μεγάλο έγκλημα με τα 70 χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου - Τα «φιλέτα» που μένουν στα... αζήτητα
Διαχρονική αποδεικνύεται η αδυναμία του ελληνικού Δημοσίου να προστατεύσει και να αξιοποιήσει τον «θησαυρό» του και να δώσει μια αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα

Καταγγελία: Fund κατάσχεσε σπίτι του τέως ΟΕΚ που είναι ακατάσχετο
Τι δήλωσε στο MEGA η κ. Ελένη για το σπίτι που βγήκε σε πλειστηριασμό.
![Ακίνητα: Τα παλιά γραφεία που γίνονται Airbnb και οι 3 ταχύτητες – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/office-g3d618a179_1920-600x401.jpg)
Ποια γραφεία νοικιάζονται 35 ευρώ το τ.μ. και ποια γίνονται Airbnb [γραφήματα]
Χαοτικές οι διαφορές μεταξύ ΑΑΑ γραφείων και γραφείων χαμηλής ποιότητας ή σε δευτερεύουσες θέσεις - Τι αποκαλύπτει έρευνα της Geoaxis

Πιέσεις για μόνιμη ρύθμιση στα αδήλωτα τετραγωνικά - Πού εντοπίζονται λάθη
Λογιστές ζητούν να ανοίξει ξανά την πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους