Ως ευκαιρία για προσλήψεις βλέπουν τις χιλιάδες απολύσεις στη Silicon Valley γερμανικές εταιρείες, που είναι αντιμέτωπες με τη στενότητα της αγοράς εργασίας και την έλλειψη εργαζομένων με βασικές δεξιότητες μηχανικού λογισμικού.

Η δυτική ακτή των ΗΠΑ ήταν πάντα ο κύριος προορισμός για φιλόδοξους μηχανικούς λογισμικού που αναζητούν εργασία στην καλύτερα αμειβόμενη «γωνιά» του επαγγέλματός τους, αλλά οι μαζικές απολύσεις έχουν δημιουργήσει μια δεξαμενή αναζητούντων εργασία που η Γερμανία είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley παλεύουν να επαναδιαπραγματευτούν τα χρέη τους

137.000 κενές θέσεις εργασίας

«Αυτοί απολύουν, εμείς προσλαμβάνουμε», εξηγεί στο Reuters, ο Rainer Zugehoer, Chief People Officer στην Cariad, τη θυγατρική εταιρεία λογισμικού της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen . «Έχουμε αρκετές εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Κίνα»

Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και το ενδεχόμενο ύφεσης έχουν ανησυχήσει σφοδρά τις Big Tech. Η μητρική Alphabet  της Google, η Microsoft και η ιδιοκτήτρια του Facebook Meta  ανακοίνωσαν συνδυαστικά σχεδόν 40.000 περικοπές θέσεων εργασίας.

Ενώ η Γερμανία βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα της ύφεσης, οι επιχειρήσεις της αναπτύσσονται πιο αργά τα τελευταία χρόνια και, σε μια χώρα που είναι διαβόητη για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων με φαξ, υπάρχουν τεράστια τεχνολογικά άλματα που πρέπει να γίνουν.

Η Γερμανία, με έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο, έχει τεράστια κενά στο εργατικό δυναμικό της: σύμφωνα με τον όμιλο του κλάδου της πληροφορικής Bitkom, 137.000 θέσεις εργασίας πληροφορικής είναι ακάλυπτες.

Η κυβέρνηση απλοποιεί τους μεταναστευτικούς κανόνες και δίνει την προοπτική της εύκολα αποκτώμενης ιθαγένειας για να δελεάσει τους εξειδικευμένους επίδοξους μετανάστες, ενώ οι περιφερειακές αρχές πιέζουν.

«Θα ήθελα να σας προσκαλέσω θερμά να μετακομίσετε στη Βαυαρία», έγραψε η Judith Gerlach, υπουργός ψηφιοποίησης στην πλουσιότερη περιφέρεια της Γερμανίας στο LinkedIn σε μια ανάρτηση που απευθυνόταν στους πρόσφατα απολυμένους.

Ειδικά με το ευρώ στην ισοτιμία του δολαρίου, λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν ποσοστά που ανταγωνίζονται τις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που προσφέρουν οι πιο επιτυχημένες εταιρείες της Καλιφόρνια, αλλά ορισμένοι ελπίζουν ότι η φθηνότερη υγειονομική περίθαλψη και το χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με hotspots όπως το Σαν Φρανσίσκο μπορούν να βοηθήσουν.

Η γραφειοκρατία όμως θα μπορούσε να είναι ένα πρόσκομμα. Ήδη πολλές εταιρείες αναφέρουν πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξασφάλιση ραντεβού για τους νέους υπαλλήλους τους προκειμένου να λάβουν άδεια εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ