Η απροθυμία της βελγικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών, δεν έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα, τόσο την Ουκρανία, όσο και τους υποστηρικτές της εντός της ΕΕ.

Ο λόγος για το παραπάνω είναι ότι η εισαγωγή ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών αποφέρει έσοδα στην Alrosa, μια μερικώς κρατική ρωσική επιχείρηση, ωστόσο το εν λόγω εμπόριο εξυπηρετεί και τα βελγικά συμφέροντα, αφού η πόλη της Αμβέρσας αποτελεί έναν παγκόσμιο κόμβο για τους πολύτιμους λίθους.

Τα ρωσικά διαμάντια πάνε (σχεδόν) παντού

Παρά το γεγονός ότι μία τέτοια καταστολή δεν θα προκαλούσε την ίδια ζημιά στη ρωσική οικονομία, όπως για παράδειγμα αυτή των ορυκτών καυσίμων, η συνεχιζόμενη ροή ρωσικών διαμαντιών έχει γίνει σύμβολο των δυτικών χωρών που βάζουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από αυτά της Ουκρανίας.

Σε εσωτερική πολιτική σύγκρουση το Βέλγιο

Πηγαίνοντας κόντρα στην άποψη της αντιπολίτευσης, αλλά και της ίδιας του της κυβέρνησης, ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo, υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα να μπει ένα τέλος στις συναλλαγές αιματοβαμμένων διαμαντιών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

«Τα ρωσικά διαμάντια είναι αιματοβαμμένα διαμάντια», είπε ο De Croo στο POLITICO. «Τα έσοδα για τη Ρωσία από τα διαμάντια μπορούν να σταματήσουν μόνο εάν η πρόσβαση των ρωσικών διαμαντιών στις δυτικές αγορές δεν είναι πλέον δυνατή. Σφυρηλατώντας αυτό το σταθερό μέτωπο, το Βέλγιο συνεργάζεται με τους εταίρους του».

Ήδη οι δραστηριότητες της Αμβέρσας στον τομέα των πολύτιμων λίθων, έχουν πληγεί σοβαρά, ωστόσο τα ακατέργαστα ρωσικά διαμάντια εκτρέπονται σε άλλες αγορές και συχνά βρίσκουν το δρόμο τους πίσω στη Δύση, κομμένα και γυαλισμένα, γεγονός που όπως είναι προφανές, δεν συμφέρει το Βέλγιο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η χώρα συνεργάζεται με τους εταίρους για την έναρξη ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας διαμαντιών, σύμφωνα με τον Βέλγο αξιωματούχο. Εάν λειτουργήσει το συλλογικό αυτό σχέδιο, θα μπορούσε να βλάψει τη Μόσχα περισσότερο από ό,τι εάν η Ουάσιγκτον ή οι Βρυξέλλες λειτουργούν μόνοι τους.

«Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική μαζί αντιπροσωπεύουν το 70 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς για φυσικά διαμάντια», είπε ο πρωθυπουργός. «Βάσει αυτής της ισχύος της αγοράς, μπορούμε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη διαφάνεια στον παγκόσμιο τομέα διαμαντιών και να απαγορεύσουμε τα αιματηρά διαμάντια από την παγκόσμια αγορά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρέχει μια ισχυρή ώθηση».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ακριβώς τη στιγμή που η ΕΕ ετοιμάζει νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενόψει της πρώτης επετείου της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία προτρέπουν και πάλι την ΕΕ να συμπεριλάβει τα διαμάντια. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ σημείωσε ότι ο De Croo ηγείται ενός συνασπισμού επτά ιδεολογικά διαφορετικών κομμάτων. Οι σοσιαλιστές στην κυβέρνησή του τον πιέζουν να ασκήσει ενεργά πιέσεις στην αγορά διαμαντιών στον επόμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ.

Ωστόσο η πρωτοβουλία των σοσιαλιστών δεν είναι πιθανό να επιφέρει απαγόρευση εισαγωγών, ή ακόμη και ποσοστώσεις αυτών, όπως δήλωσαν τέσσερις αξιωματούχοι από άλλα βελγικά πολιτικά κόμματα.

Ακόμα κι αν και τα επτά κόμματα της βελγικής κυβέρνησης συμφωνούσαν να χτυπήσουν τα ρωσικά διαμάντια, θα υπήρχε ένα άλλο βασικό εμπόδιο.

Στο περίπλοκο βελγικό πολιτικό σύστημα, οι περιφερειακές κυβερνήσεις θα είχαν επίσης λόγο και η κυβέρνηση της βόρειας περιοχής της Φλάνδρας είναι κατά της απαγόρευσης εισαγωγών.

Μία παγκόσμια δράση θα λύσει τα προβλήματα

Το Βέλγιο ελπίζει ότι με την οικοδόμηση ενός διεθνούς συνασπισμού για τον εντοπισμό των «αιματοβαμμένων διαμαντιών» της Ρωσίας θα πάψει επιτέλους να θεωρείται εμπόδιο στη δράση.

Άλλωστε κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του Βελγίου σε συνολικό επίπεδο, αφού και θα προσέφευγε κατά της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα δεν θα συνέχιζε να «χάνει έδαφος» στις παγκόσμιες αγορές διαμαντιών, όπως κάνει ήδη.

Μένει να φανεί κατά πόσο τελικά θα καταφέρει το Βέλγιο να οικοδομήσει έναν τέτοιο συνασπισμό, αλλά και ποια θα είναι τα επακόλουθα και ο αντίκτυπός τους, σε περίπτωση αποτυχίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή