Για πτώση-ρεκόρ του δείκτη στον S&P 500 φέτος, προειδοποιεί ο Jeremy Grantham, συνιδρυτής και μακροπρόθεσμος στρατηγικός επενδυτής της GMO.

«Το σκάσιμο της φούσκας στις αμερικανικές μετοχές απέχει πολύ από το να τελειώσει και οι επενδυτές δεν πρέπει να ενθουσιάζονται πολύ με το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς για την αγορά», προειδοποιεί ο Jeremy Grantham, σύμφωνα με το Bloomberg.

Microsoft: Αύξηση εσόδων παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις

Απαισιόδοξος

O 84χρονος διαχειριστής χρημάτων προβλέπει ότι η αξία του S&P 500 στο τέλος του έτους θα είναι περίπου στις 3.200 μονάδες.

Αυτό θα ισοδυναμούσε με πτώση σχεδόν 17% για ολόκληρο το έτος και πτώση 20% για το έτος από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο Grantham πιστεύει ότι ο δείκτης είναι πιθανό να περάσει λίγο χρόνο κάτω από αυτό το επίπεδο κατά τη διάρκεια του 2023, περίπου στις 3.000. «Το εύρος των προβλημάτων είναι μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως – ίσως τόσο μεγάλο όσο έχω δει ποτέ», είπε ο Grantham σε μια συνέντευξη του από τη Βοστώνη. «Υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά ,παρά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να πάνε σωστά», πρόσθεσε.

Ο Grantham, ο οποίος είναι μια από τις πιο γνωστές αρκούδες της Wall Street, δεν απορρίπτει την ιδέα ότι ο δείκτης αναφοράς θα μπορούσε να πέσει σε περίπου 2.000, κάτι που όπως λέει ότι θα ήταν μια «βίαιη πτώση».

Η φούσκα

Ο Grantham παρομοιάζει το 2023  με άλλες σπάνιες «εκρήξεις εμπιστοσύνης των επενδυτών», όπως το 1929, το 1972 και το 2000.  Ενώ το πρώτο και πιο «εύκολο» σκέλος της φούσκας έχει τελειώσει, ο Grantham λέει ότι η επόμενη φάση θα είναι πιο περίπλοκη. Η εποχική ισχύς τον Ιανουάριο θα μπορούσε να διατηρήσει την αγορά ανοδική στις αρχές του έτους. «Σχεδόν κάθε καρφίτσα μπορεί να τρυπήσει μια τέτοια υπέρτατη εμπιστοσύνη και να προκαλέσει την πρώτη γρήγορη και σοβαρή πτώση», έγραψε.

«Είναι απλά ατυχήματα που περιμένουμε να συμβούν, το ακριβώς αντίθετο από το απροσδόκητο. Αλλά μετά από μερικά θεαματικά ράλι, τώρα πλησιάζουμε στην πολύ λιγότερο αξιόπιστη και πιο περίπλοκη τελική φάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιες μετοχές ανήκουν στον S%P 500

Ο δείκτης περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street, εννέα εκ των οποίων απηχούν το 27,8% της κεφαλαιοποίησης του.

Οι σημαντικότερες μετοχές περιλαμβάνουν τις Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway, UnitedHealth Group, Johnson & Johnson και ExxonMobil.

Ποιος είναι

Ο Jeremy Grantham,γεννημένος στις 6 Οκτωβρίου 1938, είναι Βρετανός επενδυτής και συνιδρυτής της Grantham, Mayo, & van Otterloo (GMO), μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα τη Βοστώνη. Η εταιρεία του έφτασε να διαχειρίζεται περισσότερα από 118 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία τον Μάρτιο του 2015, πριν μειωθεί στο μισό και τα 65 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2020.

Έγινε ευρέως γνωστός στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν είχε από καιρό προειδοποιήσει για τα «κακά που έρχονται».

Από τα ψηλά στα χαμηλά και τούμπαλιν

Η επενδυτική φιλοσοφία του Grantham μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση, «reversion to the mean». Τι σημαίνει όμως αυτό;

Ολες οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και οι αγορές θα επανέλθουν σε ιστορικά επίπεδα υψηλών και χαμηλών.  Με βάση αυτή τη φιλοσοφία η εταιρεία του επιδιώκει να κατανοήσει τις ιστορικές αλλαγές στις αγορές και να προβλέψει αποτελέσματα για επτά χρόνια στο μέλλον. Όταν υπάρχει απόκλιση από τους ιστορικούς μέσους όρους, η επιχείρηση μπορεί να λάβει μια επενδυτική θέση με βάση την αναμενόμενη απόδοση στη μέση τιμή.

Η οσμή της αρκούδας

Ο Grantham, ο οποίος είναι υποστηρικτής της bear market, φημίζεται για την ικανότητά του να «προβλέπει» το μέλλον.
Η πρώτη επιτυχία του μας γυρίζει πίσω στο 1980, όταν απέφυγε να επενδύσει σε ιαπωνικές μετοχές και ακίνητα στα τέλη της δεκαετίας κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ιαπωνικής φούσκας.

Εν συνεχεία, απέφυγε τις μετοχές τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της φούσκας του διαδικτύου της δεκαετίας του 1990, ενώ την δεκαετία του 2000 περιόρισε την έκθεσή του στη φούσκα των ακινήτων. Οι περισσότερες  από τις προβλέψεις του Grantham μπορούν να επιβεβαιωθούν με ανάλυση των προηγούμενων ενημερωτικών δελτίων του.

Φιλανθρωπικό έργο

Ο Grantham, μαζί με τη σύζυγό του Hannelore, ίδρυσαν το Grantham Foundation For the Protection of Environment το 1997. Το 2011 το ίδρυμα του δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια τόσο στο Sierra Club όσο και στο Nature Conservancy και 2 εκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας. Γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες, έχει επίσης κάνει δωρεές στην Greenpeace, το WWF, το Rare και το Smithsonian.

Aποφθέγματα

O 84χρονος Grantham αρέσκεται κατά καιρούς να «πετάει» ατάκες που ξέρει ότι θα συζητηθούν.

Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα πρόσφατα αποφθέγματά του:

«Έχουμε μια αγορά σήμερα που μοιάζει επιφανειακά σαν το 2000 και νομίζω ότι θα γίνει αρχικά όπως το 2000. Στη συνέχεια οι αποπληθωριστικές επιπτώσεις στην οικονομία και στο χρηματιστήριο θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο μάλλον σαν τη δεκαετία του 1970, όπου όλα τα περιουσιακά στοιχεία αξίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι σήμερα».

«Πραγματικά μπλέκουμε με όλα τα περιουσιακά στοιχεία, και αυτό έχει αποδειχθεί, ιστορικά, πολύ επικίνδυνο».

«Δεν υπάρχει τίποτα τόσο γρήγορο και θεαματικό όσο ένα ράλι bear market».

«Το bitcoin δεν είναι ένα καλό απόθεμα αξίας, όπως είδαμε. Είναι τρομερό για μια ανταλλαγή συναλλάγματος. Είναι ακριβό στις συναλλαγές, αλλά το χειρότερο από όλα, είναι θανατηφόρο για το περιβάλλον. Είναι απίστευτα ενεργοβόρο, αυτό είναι. Το γεγονός ότι παίρνει την πολύτιμη ενέργειά μας και έχει αποτύπωμα άνθρακα είναι το χειρότερο έγκλημα από όλα, και όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο».

«Κάθε κύκλος είναι διαφορετικός και μοναδικός — αλλά κάθε ιστορικός παραλληλισμός υποδηλώνει ότι τα χειρότερα έρχονται».

«Πιστεύω ότι οι αγορές κατοικιών σε όλο τον κόσμο θα περάσουν το επόμενο μεγάλο κομμάτι του χρόνου ξετυλίγοντας και προκαλώντας κάθε είδους απροσδόκητα προβλήματα».

«Αυτή είναι μια πιο επικίνδυνη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία ακόμη καιαπό την τρέλα της φούσκας των ακινήτων του 2007. Η επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών σε παγκόσμια βάση φαίνεται απολύτως σοκαριστική».

«Μάντης Κάλχας»

Για ορισμένους μάντης κακών, για κάποιους άλλους μία φωνή που έχει σώσει πολλούς επενδυτές από πιθανή χρεωκοπία. Το κοντινό μέλλον θα δείξει αν ο Grantham έχει για άλλη μια φορά δίκιο. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί πρόκειται για μια πολυσχεδή προσωπικότητα, που στα 84 του χρόνια συνεχίζει ενεργά στον στίβο των επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News