Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε τον Ιανουάριο η Wall Street, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει την αρχική νευρικότητα και να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη, ενώ το βλέμμα είναι σταθερά στραμμένο στην αυριανή απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,10% στις 34.086 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,47% στις 4.076 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,67% στις 11.584 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Άντεξαν στις πιέσεις

Ο Ιανουάριος ήταν πολύ θετικός για τη Wall Street. Ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν άνοδο 6,6% και 2,9% τον Ιανουάριο, αντίστοιχα, και έκλεισαν τον τρίτο θετικό μήνα τους σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Ο S&P 500 έκλεισε και τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2019. Ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 11,5% αυτόν τον μήνα, την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο.

«Ο λόγος για τον οποίο είμαι αισιόδοξος για τις μετοχές στην αρχή του έτους είναι επειδή οι αναθεωρήσεις είναι ως επί το πλείστον πίσω μας, οι άνθρωποι έγιναν πολύ αρνητικοί», δήλωσε ο Adam Parker της Trivariate Research. Ένας θετικός Ιανουάριος θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημάδι για την αγορά και ενδεχομένως να προμηνύει μια συνεχή άνοδο τους μήνες που ακολουθούν.

Από τις πέντε περιπτώσεις στις οποίες ο S&P κέρδισε περισσότερο από 5% τον Ιανουάριο μετά από ένα αρνητικό έτος, ο δείκτης αναφοράς αυξήθηκε κατά 30% για το έτος κατά μέσο όρο, ανέφερε ο Ryan Detrick της Carson Group.

Με το βλέμμα στη Fed

Η προσοχή, βέβαια, στρέφεται στην απόφαση για τα επιτόκια που αναμένεται μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκινά σήμερα, Τρίτη. Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά θα παρακολουθήσουν τα σχόλια για ενδείξεις σχετικά με το πόσο περαιτέρω σκοπεύει να αυξήσει η Fed ή πότε σχεδιάζει να μειώσει τα επιτόκια.

Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να σημειώνει ράλι εν αναμονή της παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ακόμη και αν αναμένεται μια εκ νέου αύξηση, αύριο, Τετάρτη, σύμφωνα με την Lauren Goodwin, οικονομολόγο της New York Life Investments. “Αυτό το παράθυρο “παύσης της Fed” πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να αποδειχθεί ανοδικό, με μεγάλη διάρκεια και αναπτυξιακή κλίση. Στην πραγματικότητα, βλέπουμε ότι αυτή η προσδοκία παίζει ήδη μεγάλο ρόλο στο ράλι του 2023″, πρόσθεσε η Goodwin.

Ωστόσο, το ράλι του Ιανουαρίου φαίνεται να προτρέχει, δήλωσε η Goodwin, καθώς πιθανότατα θα υπάρξουν άσχημα νέα στο οικονομικό μέτωπο πριν από την παύση της Fed που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιστροφή. “Απλά να θυμάστε: όταν η Fed κάνει παύση, θα είναι πιθανότατα επειδή η οικονομία γυρίζει σε ρυθμούς συρρίκνωσης. Αυτό σημαίνει ότι το σχετικό ράλι ενδέχεται να είναι βραχύβιο”, δήλωσε η Goodwin.

Στα μάκρο της ημέρας, το κόστος αποζημίωσης των εργαζομένων αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ. Ο δείκτης κόστους απασχόλησης, ένας σημαντικός δείκτης πληθωρισμού για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έδειξε ότι οι αποζημιώσεις αυξήθηκαν κατά 1% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Αυτό ήταν λίγο κάτω από την εκτίμηση 1,1% του Dow Jones. Ήταν επίσης χαμηλότερη από την αύξηση 1,2% το τρίτο τρίμηνο. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο ECI αυξήθηκε κατά 5,1%, ελαφρώς υψηλότερα από την αύξηση 5% το τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street