Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας όμως να κωδικοποιήσουν την επίδραση των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων από την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, τα οποία τροφοδότησαν τα σενάρια για συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,2%, με τον δείκτη να κλείνει τον Ιανουάριο με κέρδη 6,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,17% στις 7.771 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,01% στις 15.128 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,01% στις 7.082 μονάδες.

Wall Street: Νευρικότητα και ήπια κέρδη

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο σήμερα, με τις UniCredit και UBS να κερδίζουν σχεδόν 1%, αφού ανακοίνωσαν αποτελέσματα υψηλότερα των εκτιμήσεων. Η UniCredit ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,46 δισ. ευρώ το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, υπερδιπλάσια της μέσης πρόβλεψης των 1,10 δισ. ευρώ των αναλυτών. Η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ανεβάζοντας τα συνολικά ετήσια κέρδη της σε 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Το κλίμα επιβαρύνθηκε καθώς επιβεβαιώθηκε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά για να αποφύγει την ύφεση μετά την απροσδόκητη ανάπτυξη στα τέλη του 2022, τροφοδοτώντας έτσι τα σενάρια για μεγαλύτερη νομισματική σύσφιξη από την ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 0,1%. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2022, ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ.

Επίσης, σε αντίθεση με τη δυσάρεστη έκπληξη για την ανάπτυξη στη Γερμανία, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η οικονομία της εμφανίζεται ανθεκτική στις προκλήσεις: με κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ).

Αν και το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από την ανάπτυξη κατά 0,2% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο, εν τούτοις είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Reuters και οι οποίοι προέβλεπαν μηδενική μεταβολή στο ΑΕΠ. Για το 2022 συνολικά, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6%, πρόσθεσε η στατιστική υπηρεσία INSEE στα προκαταρκτικά της στοιχεία.

Επίσης, κατά 6,4% μειώθηκε ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση, ο τζίρος ήταν χαμηλότερος κατά 5,3%. Για το σύνολο του 2022, η μέτρηση ήταν μειωμένη κατά 0,6% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2021.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο πραγματικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ήταν αισθητά μειωμένος (-4,1%) σε ετήσια βάση», αναφέρεται στην έκθεση της Destatis.

Χρηματιστήριο Αθηνών: January effect με +10% – Στο +20% οι τράπεζες

Με απώλειες έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση ενός κατά τα άλλα πολύ θετικού μήνα (+10% o γ.δ., +20,7% ο τραπεζικός) το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια κατοχύρωσαν μέρος των ισχυρών κερδών που κατέγραψαν μέχρι τώρα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 1.022,82 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει και στα 156 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές