Σε χαμηλό τριών και πλέον εβδομάδων, κοντά στα 71 ρούβλια ανά δολάριο, υποχώρησε την Τρίτη το ρωσικό νόμισμα.

Μετά τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιανουαρίου, το ρούβλι έχασε τη στήριξη των φόρων που καταβάλλονται στο τέλος του μήνα, όταν οι εξαγωγικές εταιρείες μετατρέπουν σε ρωσικό νόμισμα τα έσοδα από το συνάλλαγμα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η προσπάθεια χρεοκοπίας της Ρωσίας θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ

Το γουάν

Το ρούβλι λαμβάνει στήριξη από την πώληση ξένου συναλλάγματος από την κυβέρνηση, η οποία ξεφορτώνεται κινεζικά γουάν αξίας έως και 3,2 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (45,45 εκατ. δολαρίων) την ημέρα, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, ο αντίκτυπος στο ρωσικό νόμισμα είναι περιορισμένος.

Η Μόσχα έχει καταβάλει προσπάθειες να «αποδολαριοποιήσει» την οικονομία της τους τελευταίους μήνες, απομακρυνόμενη από τα νομίσματα που θεωρεί «μη φιλικά». Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες» όσον αφορά την ανάπτυξη πληρωμών στο κινεζικό νόμισμα, καθώς το κινεζικό τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το SWIFT από το οποίο παραμένουν αποκλεισμένες οι ρωσικές τράπεζες.

Μακριά η εγκατάλειψη του δολαρίου

Ενώ το μερίδιο του δολαρίου στον κύκλο εργασιών του εξωτερικού εμπορίου μειώνεται και του γουάν αυξάνεται, η πλήρης εγκατάλειψη του αμερικανικού νομίσματος φαίνεται ακόμη μακριά αφού «το δολάριο παραμένει το κύριο αποθεματικό και εμπορικό νόμισμα», όπως επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές.

Το ρούβλι δέχεται εξωτερικές πιέσεις από όταν τέθηκε σε ισχύ, στις αρχές Δεκεμβρίου, το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, παράλληλα με το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, αναγκάζοντας τη Μόσχα να το πουλά με έκπτωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές