
Με απώλειες έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση ενός κατά τα άλλα πολύ θετικού μήνα (+10% o γ.δ., +20,7% ο τραπεζικός) το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια κατοχύρωσαν μέρος των ισχυρών κερδών που κατέγραψαν μέχρι τώρα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 1.022,82 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει και στα 156 εκατ. ευρώ.
Τράπεζες: Ύφεση 5,5% την τριετία 2023 – 2025 στο ακραίο σενάριο των stress tests
Μπορεί να προσπάθησαν οι τραπεζικές μετοχές να κρατήσουν την αγορά σε θετικά εδάφη, όμως οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ήταν ισχυρότερες. Και αυτό συνέβη και με την αύξηση των συναλλαγών, με την αγορά να παίρνει ένα ικανό μέρος των κερδών του Ιανουαρίου, ο οποίος καλλιέργησε και ισχυρές προσδοκίες για τη συνέχεια.
Το ΧΑ θα πρέπει να “υπομείνει” ένα έτος δύο ταχυτήτων, άλλωστε, προειδοποίησε και η NBG Securities, αποτυπώνοντας τις προκλήσεις που αναδύονται έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές, λόγω των αβεβαιοτήτων. Ωστόσο, οι αναλυτές της επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνωρίζει η αγορά, ότι η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική, η σταθερότητα πολιτικά δεν διακυβεύεται και ότι η επενδυτική βαθμίδα αργά ή γρήγορα θα έρθει.

Εσωτερικές διορθώσεις
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αγορά χρειάζεται μικρά και σταθερά βήματα για να μπορέσει να κάνει τις εσωτερικές διορθώσεις που θα τροφοδοτήσουν στη συνέχεια την άνοδο, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, τονίζοντας ότι αυτήν την εβδομάδα το διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσει το κλίμα της Λ. Αθηνών. Άλλωστε, οι τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, Federal Reserve, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας θα δώσουν τον τόνο για τον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής τους, με βάση και τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της οικονομίας.
Στο μεταξύ, το ΧΑ έρχεται από τις αναβαθμίσεις της Fitch, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και τραπεζών, έχοντας πλέον το βλέμμα του στραμμένο στη ζώνη των 1.035 μονάδων, χωρίς βέβαια να αποκλείονται κάποιες διορθώσεις που να το φέρουν κοντά στις 1.010 μονάδες. Ειδικά στο τελευταίο σενάριο δεν είναι, δε, λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι χρειάζεται μια διόρθωση, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ταλαντωτές.
Τίτλοι
Σε επίπεδο τίτλων, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση των ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Εθνική, ενώ σε θετικά οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Coca Cola. Ο Σαράντης με +5,48% και η Eurobank με +3,20% στήριξαν την αγορά, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Alpha Bank, Λάμδα, Aegean, Quest και Τιτάν.


Latest News

Οι 51 μέρες του ΧΑ στο δρόμο προς τις κάλπες – Τι βλέπουν οι αναλυτές
Πως διαβάζουν τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

«Ροκάνισε» τα κέρδη του α΄ τριμήνου ο Μάρτιος
Οι «σειρήνες» της προεκλογικής αβεβαιότητας αναμένεται να συνεχιστούν

Διπλή ώθηση έλαβε το ΧΑ
Θετικά λειτούργησε και η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι δεν αποκλείεται ο οίκος S&P να αναβαθμίσει την Ελλάδα

Συντηρεί τα κέρδη και τις 1.040 μονάδες
Στις «συμπληγάδες» της διεθνούς τραπεζικής κρίσης και της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας το ΧΑ

Συνεχίζει στην πορεία ανάκαμψης
Έχει ισχυρή ώθηση από τις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές

Επικράτησαν στο τέλος οι αγοραστές στο ΧΑ
Το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς με τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης της Moody’s στις ελληνικές τράπεζες αλλά και την υπερπροσφορά που υπήρξε για την έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου

Αψιμαχίες για το stock picking - Προσπαθεί να κρατηθεί σε τετραψήφιο νούμερο ο Γενικός Δείκτης
Προσπάθεια να κρατηθεί στα τετραψήφια επίπεδα

Παίρνουν τη σκυτάλη οι πωλητές στο ΧΑ
Η αγορά προσπαθεί να βρει κάποια στηρίγματα

Επιφυλακτικότητα και ήπιες μεταβολές στο ΧΑ
Η πολιτική αβεβαιότητα και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Σε «εκλογική δοκιμασία» μπήκε το ΧΑ
Τα εκλογικά σενάρια, δηλαδή πόσες διαδικασίες θα γίνουν, τα κυβερνητικά σενάρια, αλλά και τα δημοσιονομικά σενάρια έχουν ανοίξει πλέον έναν νέο κύκλο στο ΧΑ