Με απώλειες έκλεισε στην τελευταία συνεδρίαση ενός κατά τα άλλα πολύ θετικού μήνα (+10% o γ.δ., +20,7% ο τραπεζικός) το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια κατοχύρωσαν μέρος των ισχυρών κερδών που κατέγραψαν μέχρι τώρα. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 1.022,82 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να φτάνει και στα 156 εκατ. ευρώ.

Τράπεζες: Ύφεση 5,5% την τριετία 2023 – 2025 στο ακραίο σενάριο των stress tests

Μπορεί να προσπάθησαν οι τραπεζικές μετοχές να κρατήσουν την αγορά σε θετικά εδάφη, όμως οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ήταν ισχυρότερες. Και αυτό συνέβη και με την αύξηση των συναλλαγών, με την αγορά να παίρνει ένα ικανό μέρος των κερδών του Ιανουαρίου, ο οποίος καλλιέργησε και ισχυρές προσδοκίες για τη συνέχεια.

Το ΧΑ θα πρέπει να “υπομείνει” ένα έτος δύο ταχυτήτων, άλλωστε, προειδοποίησε και η NBG Securities, αποτυπώνοντας τις προκλήσεις που αναδύονται έως ότου ολοκληρωθούν οι εκλογές, λόγω των αβεβαιοτήτων. Ωστόσο, οι αναλυτές της επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνωρίζει η αγορά, ότι η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική, η σταθερότητα πολιτικά δεν διακυβεύεται και ότι η επενδυτική βαθμίδα αργά ή γρήγορα θα έρθει.

Εσωτερικές διορθώσεις

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αγορά χρειάζεται μικρά και σταθερά βήματα για να μπορέσει να κάνει τις εσωτερικές διορθώσεις που θα τροφοδοτήσουν στη συνέχεια την άνοδο, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, τονίζοντας ότι αυτήν την εβδομάδα το διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσει το κλίμα της Λ. Αθηνών. Άλλωστε, οι τρεις από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, Federal Reserve, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας θα δώσουν τον τόνο για τον ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής τους, με βάση και τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της οικονομίας.

Στο μεταξύ, το ΧΑ έρχεται από τις αναβαθμίσεις της Fitch, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και τραπεζών, έχοντας πλέον το βλέμμα του στραμμένο στη ζώνη των 1.035 μονάδων, χωρίς βέβαια να αποκλείονται κάποιες διορθώσεις που να το φέρουν κοντά στις 1.010 μονάδες. Ειδικά στο τελευταίο σενάριο δεν είναι, δε, λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι χρειάζεται μια διόρθωση, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ταλαντωτές.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ σημαντική  ήταν και η πτώση των ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Εθνική, ενώ σε θετικά οι Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο και Coca Cola. Ο Σαράντης με +5,48% και η Eurobank με +3,20% στήριξαν την αγορά, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Alpha Bank, Λάμδα, Aegean, Quest και Τιτάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών