Με απώλειες κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την περαιτέρω συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία, ενώ η πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η Βρετανία θα παρουσιάσει την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών φέτος συμβάλλει στο αρνητικό κλίμα.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,2%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,17% στις 7.771 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,28% στις 15.083 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,16% στις 7.070 μονάδες.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο σήμερα, με τις UniCredit και UBS να κερδίζουν σχεδόν 1%, αφού ανακοίνωσαν αποτελέσματα υψηλότερα των εκτιμήσεων. Η UniCredit ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 2,46 δισ. ευρώ το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, υπερδιπλάσια της μέσης πρόβλεψης των 1,10 δισ. ευρώ των αναλυτών. Η UBS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ανεβάζοντας τα συνολικά ετήσια κέρδη της σε 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Το βλέμμα στο ΑΕΠ της ευρωζώνης

Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στα στοιχεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο που αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.

Στα μάκρο της ημέρας, σε αντίθεση με τη δυσάρεστη έκπληξη για την ανάπτυξη στη Γερμανία, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι η οικονομία της εμφανίζεται ανθεκτική στις προκλήσεις: με κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ).

Αν και το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από την ανάπτυξη κατά 0,2% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο, εν τούτοις είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Reuters και οι οποίοι προέβλεπαν μηδενική μεταβολή στο ΑΕΠ. Για το 2022 συνολικά, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,6%, πρόσθεσε η στατιστική υπηρεσία INSEE στα προκαταρκτικά της στοιχεία.

Η Γερμανία

Επίσης, κατά 6,4% μειώθηκε ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση, ο τζίρος ήταν χαμηλότερος κατά 5,3%. Για το σύνολο του 2022, η μέτρηση ήταν μειωμένη κατά 0,6% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2021.

“Το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο πραγματικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ήταν αισθητά μειωμένος (-4,1%) σε ετήσια βάση”, αναφέρεται στην έκθεση της Destatis.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές