Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην περιοχή Ασίας, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρξε βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, ενώ και ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Κίνας έδειξε ότι επέστρεψε σε αναπτυξιακά εδάφη από τον Δεκέμβριο.

Οι δείκτες

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,75%. Ο δείκτης Shanghai Composite της ηπειρωτικής Κίνας έχασε 0,42% στις 3.255,67 μονάδες και ο δείκτης Shenzhen Component σημείωσε πτώση 0,8% και έκλεισε στις 12.001,26 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε με οριακές απώλειες στις 7.476,7 μονάδες. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 έκλεισε 0,39% χαμηλότερα στις 27.327,11 μονάδες και ο Topix έχασε 0,36% στις 1.975,27 μονάδες.

Ο νοτιοκορεατικός δείκτης αναφοράς Kospi υποχώρησε 1% στις 2.425,08 μονάδες, ενώ ο Kosdaq πρόσθεσε 0,25% στις 740,49 μονάδες, αφού η Νότια Κορέα κατέγραψε πτώση 7,3% για τη βιομηχανική παραγωγή του Δεκεμβρίου σε ετήσια βάση, μεγαλύτερη από τις προσδοκίες του Reuters.

Πτώση για τη Samsung

Σε επίπεδο τίτλων, η Samsung Electronics κατέγραψε πτώση 3% μετά την απότομη μείωση των κερδών της κατά 69% στα 4,3 τρισεκατομμύρια γουόν, λόγω της πτώσης της ζήτησης για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα. “Η ζήτηση για smartphones παρέμεινε υποτονική με τη μαζική αγορά να συρρικνώνεται απότομα λόγω του συνεχιζόμενου πληθωρισμού και της γεωπολιτικής αστάθειας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των κερδών της Samsung.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Ιαπωνίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,7 μονάδες, στις 31 μονάδες.

Ο γενικός δείκτης διαβίωσης αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και έφτασε στο 27,8, ενώ ο δείκτης απασχόλησης σημείωσε βελτίωση 2,2 μονάδων, καταλήγοντας στο 37,2. Ο δείκτης αύξησης του εισοδήματος αυξήθηκε εν τω μεταξύ κατά 0,5 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 35,6, με την προθυμία αγοράς διαρκών αγαθών να προσθέτει 0,2 μονάδες και να φτάνει στο 23,5.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που αποκάλυψαν ότι αναμένουν άνοδο των τιμών το επόμενο έτος αυξήθηκε κατά 0,2% τον πρώτο μήνα του 2023, ενώ 2,5% λιγότεροι ερωτηθέντες εκτιμούς ότι οι τιμές θα μειωθούν.

Επίσης, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) της Κίνας για τη μεταποίηση επανήλθε σε θετικό έδαφος τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση στο 50,1. Τα στοιχεία, που καταρτίστηκαν από την NBS, έδειξαν ότι ο βασικός δείκτης ήταν πάνω από το όριο του 50, καθώς βελτιώθηκε σε σύγκριση με τις 47 μονάδες του περασμένου μήνα, σηματοδοτώντας μια συνολική ανάπτυξη στον τομέα.

Η εργοστασιακή παραγωγή της Νότιας Κορέας για τον Δεκέμβριο μειώθηκε κατά 7,3%, σημειώνοντας τη χειρότερη ετήσια μέτρηση των τελευταίων δυόμισι και πλέον ετών από τον Μάιο του 2020, όταν σημειώθηκε πτώση 9,6%. Η μέτρηση ήταν κατώτερη από τις προσδοκίες του Reuters για πτώση 5,1%, καθώς και από την πτώση 3,4% του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές