Βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει η οικονομία της Βρετανίας τρία χρόνια μετά το Brexit, καθώς το κόστος υπολογίζεται σε  100 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο, επηρεάζοντας από τις ιδιωτικές επενδύσεις μέχρι τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να κάνουν προσλήψεις εργαζομένων.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Bloomberg, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 4% εξαιτίας της απόφασης της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις να υστερούν σημαντικά και το έλλειμμα σε εργαζομένους προερχόμενους από την ΕΕ να διευρύνεται.

Brexit: Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ ΕΕ – Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Οι οικονομολόγοι Ana Andrade και Dan Hanson σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι παίρνοντας την ιστορική αυτή απόφαση η Βρετανία στην ουσία «αυτοτραυματίστηκε» και μάλιστα ότι η οικονομία της χώρας έχει επηρεαστεί αρνητικά ταχύτερα από όσο υπολόγιζαν οι αναλυτές.

Από τη μελέτη του Bloomberg προκύπτει ότι ο υπολογισμός του ποσού της παραγωγής που χάθηκε λόγω του Brexit δεν είναι ούτε «εύκολος ούτε ακριβής», κυρίως επειδή η έξοδος από την ΕΕ συνέπεσε με τις διαταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αναμφίβολα οι οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας άρχισαν να αποκλίνουν από τις αντίστοιχες της G7 αμέσως μετά την ψηφοφορία του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και έκτοτε διευρύνθηκαν.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στην συγκράτηση των δαπανών από την πλευρά των επιχειρήσεων λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το τι θα σήμαινε η ζωή εκτός ΕΕ.

Και, παρόλο που φαίνεται να απομακρύνεται αυτή η πτυχή, η βρετανική οικονομία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να κλείσει το χάσμα με τους υπόλοιπους της G7, καθώς οι επιχειρηματικές επενδύσεις ανέρχονται μόλις στο 9% του ΑΠΕ έναντι του 13% που είναι ο μέσος όρος του γκρουπ των 7 ισχυρών οικονομιών.

Brexit και ελλείψεις εργαζομένων

Οι δύο αναλυτές στους οποίους αναφέρεται το Bloomberg, υπολογίζουν ότι υπάρχουν 370.000 λιγότεροι εργαζόμενοι προερχόμενοι από την ΕΕ στη Βρετανία, εξαιτίας της αποχώρησής της από την ενιαία αγορά, αριθμός που αντισταθμίζεται μόνο μερικώς από την άφιξη εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ.

Όσον αφορά το εμπόριο, η εικόνα είναι ελαφρώς λιγότερο αρνητική, με τους οικονομολόγους να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Brexit δεν φαίνεται να αφήνει ξεκάθαρο αποτύπωμα.

Μακροπρόθεσμα, πάντως, οι αναλυτές αναμένουν ότι το εμπόριο θα φέρει το κύριο βάρος των επιπτώσεων της αποχώρησης από την ενιαία αγορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τόμας Σάμπσον από το London School of Economics σχολίασε στη DW ότι «η αποχώρηση από την ΕΕ λειτούργησε σίγουρα ως τροχοπέδη στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε οδήγησε σε συρρίκνωση των επενδύσεων και τα νέα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο δυσκόλεψαν τις συναλλαγές βρετανικών επιχειρήσεων και ΕΕ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «συνολικά το Brexit ευθύνεται για τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Κατά συνέπεια το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα φτωχότερο λόγω του Brexit».

Αλλιώς τα λέει ο Σούνακ

Τα ευρήματα έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού Σούνακ ότι το Brexit είναι μια «τεράστια ευκαιρία» για τη χώρα του, η οποία αρχίζει να υλοποιείται.

Η διακοπή των δεσμών με την ΕΕ επιτρέπει στη Βρετανία να δημιουργήσει ελεύθερα λιμάνια για να τονώσει το εμπόριο και να μεταρρυθμίσει τους κανόνες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς όφελος των τραπεζών στο Σίτι του Λονδίνου.

«Έχουμε κάνει τεράστια βήματα για να αξιοποιήσουμε τις ελευθερίες που “ξεκλείδωσε” το Brexit για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των γενεών», δήλωσε ο Σουνάκ, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι η Βρετανία ηγήθηκε της ταχύτερης διακίνησης εμβολίων, τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με περισσότερες από 70 χώρες, την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων της Βρετανίας. «Έχουμε χαράξει μια πορεία ως ανεξάρτητο έθνος με αυτοπεποίθηση», είπε με έμφαση ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως επισημαίνει η DW, προτιμά να αποδίδει την αδυναμία της βρετανικής οικονομίας να ορθοποδήσει στην πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και ενώ οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα συρρικνώσει μακροπρόθεσμα τη βρετανική οικονομία κατά 4%, ούτε η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, ούτε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα σχεδιάζουν κάποια αλλαγή πορείας. Αντίθετα επιμένουν στην υπόσχεση ότι θα κάνουν το Brexit να αποδώσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή