Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάρθηκε έπειτα από δημοψήφισμα. Κατόπιν του οριακού αποτελέσματος για διαζύγιο με την Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέβη το παράδοξο, οι Βρετανοί πολίτες να εμφανίζονται μετανιωμένοι για το Brexit.

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με Βρετανούς να δηλώνουν απελπισμένοι ότι ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης γιατί δεν πίστευαν ποτέ ότι μπορούσε να συμβεί, κάτι που εκείνη την εποχή λογιζόταν ως αδύνατο.

Όπως και να έχει, ο κύβος ερρίφθη. Μετά το δημοψήφισμα του 2016 ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών οι οποίες έπεφταν στο κενό. Το διαζύγιο μόνο εύκολο δεν ήταν καθώς έπρεπε να δοθεί λύση σε μια σειρά από ζητήματα, από την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών και προϊόντων που πλέον δεν ίσχυε, μέχρι τους τελωνειακούς ελέγχους και την Βόρεια Ιρλανδία.

Βρετανία: Στο Λονδίνο συζητούν για τις συνέπειες του Brexit

Από το 2016 και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 όταν επίσημα Βρετανία και Ε.Ε. έπαψαν να είναι μαζί έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι. Πλέον μετά από δύο χρόνια, οι Βρετανοί όσο περνάει ο καιρός εμφανίζονται περισσότερο μετανιωμένοι με το Brexit, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για έναρξη συνομιλιών για επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. με όχι τόσο αυστηρούς κανόνες με αυτούς που ισχύουν επί του παρόντος.

Μετανιωμένοι οι Βρετανοί

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα, οι Βρετανοί όχι μόνο εξακολουθούν να είναι μετανιωμένοι για το διαζύγιο με την Ε.Ε., αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά η διαφορά υπέρ εκείνων που θεωρούν λάθος το Brexit και αυτών που το θεωρούν σωστό.

Συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων έρευνας που διεξήχθη στις αρχές του τρέχοντος Ιανουαρίου, το 54% των Βρετανών θεωρεί λάθος το Brexit και το 35% σωστό, μια διαφορά σχεδόν 20%, ενώ το 10% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.

Πριν από δύο χρόνια το 47% θεωρούσε λάθος την αποχώρηση της Βρετανίας έναντι 40% που θεωρούσε ότι ήταν σωστή, με τους ουδέτερους να ανέρχονται στο 13%. Στις αρχές του 2021 το σωστό επικρατούσε του λάθος, ωστόσο μετά από ένα χρόνο το κλίμα έχει αλλάξει άρδην.

Το Brexit δεν λειτουργεί

Την περασμένη Πέμπτη εξάλλου, ο δήμαρχος του Λονδίνου έκανε δηλώσεις, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να επιληφθεί επί του θέματος.

«Έπειτα από δύο χρόνια άρνησης και αποφυγής, οφείλουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή αλήθεια: το Brexit δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Σαντίκ Καν, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην έξοδο από την Ε.Ε.

Το Brexit «εξασθένησε την οικονομία μας, διέσπασε την ενότητά μας και αμαύρωσε τη φήμη μας» φέρεται να είπε από το Mansion House, την επίσημη κατοικία του λόρδου-δημάρχου του Σίτι του Λονδίνου, της οικονομικής καρδιάς της πρωτεύουσας της χώρας.

«Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός για τις τεράστιες ζημιές που προκαλούνται από το Brexit», κατήγγειλε.

Προς επίλυση των εμπορικών διαφορών;

Στο μεταξύ όπως αναφέρει με σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg, η χρόνια αντιδικία αναφορικά με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας φαίνεται πως οδεύει προς το τέλος της.

Η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχθεί το βρετανικό σύστημα της ζωντανής καταγραφής των δεδομένων αναφορικά με την πορεία των προϊόντων από το Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το Λονδίνο έχει προτείνει τον διαχωρισμό των προϊόντων που κατευθύνονται στη Βόρεια Ιρλανδία και εκείνων με προορισμό στη Νότια, με ένα σύστημα κόκκινης και πράσινης λωρίδας και το οποίο θα υποστηρίζεται από ένα έμπιστο εμπορικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μάρος Σέφκοβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, επιδιώκοντας να εισέλθουν στο λεγόμενο «τούνελ» των διαπραγματεύσεων κεκλεισμένων των θυρών.

Ενώ και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία -ή τουλάχιστον σε ένα περίγραμμα- πριν από την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Βόρειας Ιρλανδίας τον Απρίλιο, υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθεί σημαντική πρόοδος πριν σταματήσουν οι συνομιλίες για ένα πιο δύσκολο ζήτημα όπως ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ακόμη κι αν επιτευχθεί μια συμφωνία, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα να την απορρίψει. Το ίδιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσει και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ, αν και στο Λονδίνο οι φωνές που αντιτίθενται είναι σαφώς λιγότερες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή