Την ανατροπή και τελικά το θετικό κλείσιμο κατάφερε σήμερα η Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρέκαμψαν την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και επικεντρώθηκαν στα σχόλια του προέδρου της Jerome Powell που αναγνώρισε την πτώση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,02% στις 34.094 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 4.119 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2% στις 11.816 μονάδες.

Ευρωαγόρες: Κατάφερε να διασωθεί από τις σημερινές απώλειες ο DAX

Tο σχόλιο του Πάουελ που άλλαξε το κλίμα

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου. Στην πρώτη της συνεδρίαση για το 2023 η αύξηση αυτή τη φορά ήταν κατά 25 μονάδες βάσης, όπως είχαν προεξοφλήσει οι αγορές. Η Fed μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πιθανή νέα αύξηση στο κόστος δανεισμού. Πλέον το εύρος των επιτοκίων διαμορφώνεται στο 4,50% με 4,75% με τη Fed να επιβραδύνει κι άλλο τον έντονο ρυθμό των αυξήσεων του 2022, όσο αναμένει περισσότερα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης.

Μπορούμε τώρα να πούμε για πρώτη φορά ότι η αποπληθωριστική διαδικασία έχει ξεκινήσει. Μπορούμε να το δούμε αυτό και το βλέπουμε πραγματικά στις τιμές των αγαθών μέχρι στιγμής”, δήλωσε ο Powell στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, πυροδοτώντας επί της ουσίας την αλλαγή του κλίματος στη Wall Street.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε καμία πραγματική ένδειξη για παύση των αυξήσεων, διατηρώντας τη διατύπωση στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση ότι “οι συνεχείς αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου”.

Και ο Powell πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Fed θα πρέπει να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα και ότι έχει περισσότερη δουλειά να κάνει.

“Δεν βλέπω ακόμη ενδείξεις ότι η Fed είναι ανοιχτή σε μειώσεις επιτοκίων το 2023”, σχολίασε ο Bill Zox, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global. “Δεν είμαι σίγουρος ότι η Fed προσπαθεί καν για μια ήπια προσγείωση”, πρόσθεσε. Υπήρξαν κάποιες πρόσφατες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει στην ευρύτερη οικονομία και η Fed το αναγνώρισε αυτό, λέγοντας στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση ότι “έχει χαλαρώσει κάπως, αλλά παραμένει αυξημένος”.

Την ίδια ώρα, οι ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών συνεχίστηκα. Οι μετοχές της Peloton σημείωσαν άνοδο άνω του 25%, αφού η εταιρεία εξοπλισμού γυμναστικής ανακοίνωσε ότι οι καθαρές ζημίες της μειώθηκαν σε ετήσια βάση, ενώ και οι μετοχές της Advanced Micro Devices κέρδισαν περισσότερο από 13% αφού ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Snap υποχώρησαν περισσότερο από 10% αφού ανακοίνωσε απογοητευτικά τριμηνιαία έσοδα.

Στα μάκρο της ημέρας, η δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς τα προβλήματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες επηρέασαν τους εργοδότες, σύμφωνα με την εταιρεία ADP. Οι εταιρείες προσέθεσαν μόλις 106.000 νέους εργαζόμενους για το μήνα, από 253.000 τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 190.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street