Σε χαμηλά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθούν οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από την Ινδία, καθώς ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο διατηρεί περισσότερο από το εμπόρευμα για δική του χρήση, ενισχύοντας τις ανησυχίες για νέο ράλι στις τιμές.

«Οι ινδικές εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος… έχουν πραγματικά αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες. Και αυτό είναι αρκετά ενδεικτικό ότι η εγχώρια κατανάλωση εκεί είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο Reid I’Anson, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων της Kpler, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό θα συνεχιστεί καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Ινδίας μειώθηκαν κατά 90% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και κατέγραψαν πτώση έως και 96% τον Σεπτέμβριο.

Τι σημαίνει το μεγάλο άνοιγμα για την Κίνα και τον κόσμο

Η Ινδία παράγει το 9,2% του παγκόσμιου σιδηρομεταλλεύματος . Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 35% της παγκόσμιας προσφοράς, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία και την Κίνα.

«Η Ινδία θα είναι μια οικονομία που ξεχωρίζει όσον αφορά την ανάπτυξη το 2023… Και νομίζω ότι οι εξαγωγές από την Ινδία θα παραμείνουν αρκετά αδύναμες, καθώς καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εγχώριας παραγωγής», υπογράμμισε ο Reid I’Anson.

Ράλι 20%;

Η πτώση στις εξαγωγές του εμπορεύματος από την Ινδία έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η επανεκκίνηση της οικονομίας της Κίνας εκτοξεύει τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη και ο I’Anson προβλέπει ότι μια «ανοδική κίνηση 20%» στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος βρίσκεται στο τραπέζι.

Το σιδηρομετάλλευμα αναφοράς ποιότητας 62% διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στα 123,37 δολάρια ανά τόνο, σημειώνοντας αύξηση περίπου 30% από τον Δεκέμβριο, όταν η Κίνα ανακοίνωσε την ανάκληση των μέτρων «μηδενικής Covid».

Το σιδηρομετάλλευμα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή χάλυβα, ένα σημαντικό υλικό σε κατασκευαστικά και μηχανολογικά έργα — και τα δύο ασιατικά έθνη βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταναλώσουν περισσότερο.

Σύμφωνα με τη Refinitiv, περίπου το 60% των παγκόσμιων εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος προορίζονται για την Κίνα.

«Η ζήτηση στην Κίνα άρχισε να δείχνει κάποια σημάδια αισιοδοξίας με βάση την κρατική υποστήριξη, ιδιαίτερα για τον κατασκευαστικό τομέα, που είναι ο μεγαλύτερος κλάδος που χρησιμοποιεί χάλυβα στη χώρα», δήλωσε στο CNBC η Tamara Thorne, ανώτερη αναλύτρια της Refinitiv Metals Research.

Παρόμοιος ρυθμός ζήτησης αναμένεται και για τη γείτονά της.

«Αναμένουμε ότι η κατανάλωση χάλυβα στην Ινδία θα αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έχουμε δει τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού έτους (το 2022)», δήλωσε ο Seshagiri Rao, διευθύνων σύμβουλος της JSW Steel.

Πόσο θα κρατήσει;

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ινδικών Ορυκτών Βιομηχανιών, BK Bhatia, είπε ότι πιστεύει ότι οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος το 2023 θα είναι πολύ περισσότερες από τις εξαγωγές κατά το 2022. Οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος από την Ινδία επηρεάστηκαν από έναν φόρο 50% στα χαμηλής ποιότητας εξαγωγών σιδηρομεταλλεύματος, η οποία αντιστράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

Όμως, ενώ οι εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Ινδίας έχουν αυξηθεί από τον Δεκέμβριο εξαιτίας αυτού, η κίνηση μπορεί να μην είναι βιώσιμη, σύμφωνα με τον I’Anson της Kpler. Υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές είναι απίθανο να επιστρέψουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2020 και το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές