
Πάνω από 1,035 δισ. ευρώ (που ισοδυναμεί με το 7,1% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ) δαπάνησαν τα νοικοκυριά στην ΕΕ για «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά», σύμφωνα με τη Eurostat. Η δαπάνη αυτή αντιπροσωπεύει μερίδιο 14,3% επί των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών, ενώ σε σύγκριση με το 2020 (μερίδιο 14,8%), παρουσιάζεται μειωμένη κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα υψηλότερα μερίδια δαπανών στον κλάδο «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» καταγράφηκαν στη Ρουμανία (24,8%), τη Λιθουανία (20,4%), τη Βουλγαρία (20,1%), την Εσθονία (19,9%), την Πολωνία και τη Σλοβακία (19,6%).
Η Ελλάδα κατέλαβε την ένατη θέση στη σχετική κατάταξη των χωρών μελών της ΕΕ με ποσοστό περίπου 18%.
Αγιος Βαλεντίνος: Οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να ξοδέψουν 26 δισ. δολάρια

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (8,3%), το Λουξεμβούργο (9,0%), την Αυστρία (10,9%), τη Δανία και τη Γερμανία (από 11,8%).
Σε σύγκριση με το 2020, το μερίδιο της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για τρόφιμα μειώθηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Πολωνία και τη Σλοβακία, όπου αυξήθηκε (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες). Οι υψηλότερες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα (-1,7 π.μ.), τη Λιθουανία (-1,4 π.μ.) και την Κροατία, την Εσθονία και τη Σλοβενία (-1,3 ποσοστιαίες μονάδες).
Σχεδόν το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ για αλκοολούχα ποτά
Κατά την ίδια χρονιά, τα νοικοκυριά στην ΕΕ δαπάνησαν 128 δισεκατομμύρια ευρώ (που ισοδυναμεί στο 0,9% του ΑΕΠ της ΕΕ) σε «αλκοολούχα ποτά». Αυτό αντιπροσωπεύει το 1,8% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης, το ίδιο ποσοστό με το 2020.
Μεταξύ των μελών της ΕΕ, τα υψηλότερα μερίδια της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης για αλκοολούχα ποτά καταγράφηκαν στη Λετονία (5,0%), την Εσθονία (4,7%), την Πολωνία (3,7%), τη Λιθουανία και την Τσεχία (και οι δύο 3,6%). Αντίθετα, με τα χαμηλότερα μερίδια ήταν η Ελλάδα και η Ιταλία (αμφότερες 1,0%), η Ολλανδία (1,3%) και η Ισπανία (1,4%).
Το 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το μερίδιο της συνολικής δαπάνης των νοικοκυριών για αλκοόλ παρέμεινε αμετάβλητο σε 10 χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία) και αυξήθηκε μόνο στην Κροατία (+0,6 ποσοστιαίες μονάδες).
Μεταξύ των υπόλοιπων μελών της ΕΕ, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-0,5 π.μ.), τη Λετονία και τη Λιθουανία (και οι δύο -0,4 ποσοστιαίες μονάδες), την Ισπανία και την Εσθονία (και οι δύο -0,3 ποσοστιαίες μονάδες).


Latest News

Μαζική απεργία στη Γερμανία - Παραλύουν οι μεταφορές
Η απεργία είναι η μεγαλύτερη στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες

Ο CEO της Bombardier βλέπει «καθαρούς ουρανούς» - Πώς σώθηκε η εταιρεία
«Φτάσαμε στον γκρεμό το 2020 και γυρίζουμε πίσω», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας

Λουίς ντε Γκίντος – ΕΚΤ: Στη σκιά της τραπεζικής θύελλας οι αποφάσεις για τα επιτόκια
Το ερώτημα τώρα είναι πώς τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και την Credit Suisse θα επηρεάσουν την οικονομία της ευρωζώνης, τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

«Επιφυλακή» απέναντι στην «αυξημένη αβεβαιότητα» συνιστά η Γκεοργκίεβα
Είναι σαφές ότι οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί, επεσήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Μπορέλ: Aυτό που χρειάζεται η αμυντική βιομηχανία είναι μία πραγματική προοπτική παραγωγής
«Μπορούμε να πούμε ότι στρατιωτικά η Ρωσία δεν έχει επιτύχει τους στόχους της» επεσήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

Γερμανικές «αλχημείες» απέναντι στη στεγαστική κρίση
Μπροστά στην χειρότερη έλλειψη αστικών κατοικιών, η κυβέρνηση της Γερμανίας προτείνει… τη μετακόμιση

Δύο μνηστήρες για την SVB
Δύο περιφερειακές τράπεζες υπέβαλαν ξεχωριστές προσφορές για τη Silicon Valley Bank

Δικαίως αντιδρούν οι Γάλλοι στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης;
Το γαλλικό σύστημα συνταξιοδότησης είναι γενναιόδωρο σε σχέση με άλλα, παρόλα αυτά οι Γάλλοι εξεγείρονται

Σκέψεις των ΗΠΑ για επέκταση της διευκόλυνσης δανεισμού στις τράπεζες
Όλες οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο

UBS: Έντεκα ερωτήσεις - απαντήσεις για την κρίση
Τι προβληματίζει περισσότερο τους επενδυτές εν μέσω της τραπεζικής κρίσης που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε ΗΠΑ και Ευρώπη;