Κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται να αυξήσει την Τετάρτη το επιτόκιο – στόχο της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ποσοστό χαμηλότερο των προηγούμενων επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων για την τιθάσευση του πληθωρισμού, που όμως διατηρεί τη τάση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η αναμενόμενη αύξηση θα θέσει το επιτόκιο αναφοράς της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στο εύρος 4,50%-4,75%, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2007, όταν η οικονομία βρισκόταν στις παραμονές μιας μακράς και βαθιάς ύφεσης, όπως θα αποδεικνυόταν.

Τράπεζες: Ύφεση 5,5% την τριετία 2023 – 2025 στο ακραίο σενάριο των stress tests

Όπως σημειώνει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν να αποφύγουν αυτού του είδους την έκβαση αυτή τη φορά, και τα οικονομικά δεδομένα από την τελευταία τους συνεδρίαση – τον Δεκέμβριο – και μετά έχουν γενικά κινηθεί σε θετική κατεύθυνση: Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται υπό την επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ενώ η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Fed αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21:00 ώρα Ελλάδας, ενώ ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μισή ώρα αργότερα.

Χαραμάδα αισιοδοξίας για το 2023

«Τα πρόσφατα γεγονότα υποδηλώνουν ότι το τρέχον έτος μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο δύσκολο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», έγραψε αυτή την εβδομάδα ο Nathan Sheets, επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος της Citi, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι ύφεσης μειώνονται σε παγκόσμια βάση ενώ τα αμερικανικά στοιχεία «υποδεικνύουν συνεχή ανάπτυξη, συγκρατημένο πληθωρισμό και βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Fed».

Εν όψει της διήμερης συνεδρίασης της Fed αυτή την εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενίσχυσε τις προοπτικές του για μια παγκόσμια οικονομία, η οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους του αποδείχθηκε «εκπληκτικά ανθεκτική» απέναντι στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Αιφνιδιασμένη πέρυσι, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε και απειλούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν, η Fed ενέκρινε τις ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980. Ξεκινώντας με μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα μέχρι το καλοκαίρι αύξανε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τη φορά και συνολικά αύξησε το επιτόκιο-στόχο κατά 4,25 ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις 10 μήνες. Στη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου αποφασίστηκε αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η πορεία του πληθωρισμού

Οι έως τώρα κινήσεις της Fed φαίνεται πως έχουν αποτέλεσμα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα τα στοιχεία έδειξαν ότι η αύξηση του κόστους απασχόλησης, που παρακολουθείται στενά ως πιθανός δείκτης μελλοντικών αυξήσεων των τιμών, επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών εξακολουθούσε να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 5% τον Δεκέμβριο, μειωμένο από το υψηλό του Ιουνίου που ήταν σχεδόν 7%, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην κάνουν αυτό που θεωρούν κρίσιμο σφάλμα, δηλαδή να διακόψουν τις νέες αυξήσεις επιτοκίων έως ότου πειστούν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια διαρκή πορεία επιστροφής προς τον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή