Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακάλεσε απόφαση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ για γεωτρήσεις στην Αλάσκα, υποσχόμενος να προστατεύσει «το τεράστιων διαστάσεων φυσικό καταφύγιο των πολικών αρκούδων, των ταράνδων, αλλά και μεταναστευτικών πτηνών».

Τώρα φαίνεται να αλλάζει γνώμη: ο Λευκός Οίκος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ένα πιο περιορισμένο σχέδιο γεωτρήσεων στο προτεινόμενο έργο Willow της ConocoPhillips στη βορειοδυτική Αλάσκα, παρόλο που αναφέρει «ουσιώδεις ανησυχίες» σχετικά με την ανάπτυξη πετρελαίου και προειδοποιεί για δικλείδες ασφαλείας ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην άγρια ​​ζωή και το κλίμα.

Σε μια περιβαλλοντική ανασκόπηση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου ανάπτυξης πετρελαίου που περιορίζει τις γεωτρήσεις σε τρεις τοποθεσίες, αντί των πέντε που οραματιζόταν αρχικά η ConocoPhillips.

H «διαμάχη» Μπάιντεν-Τραμπ στην Αλάσκα

Το κρίσιμο 30ήμερο

Το υπουργείο τονίζει ότι η έγκριση του έργου δεν είναι καθόλου εγγυημένη και ότι οι γεωτρήσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν περαιτέρω, ενδεχομένως σε επίπεδα, τα οποία ο πετρελαϊκός κρίνει ως οικονομικά μη βιώσιμα.

«Το τμήμα έχει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το έργο Willow και την προτιμώμενη εναλλακτική λύση, όπως παρουσιάζεται στη δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των επιπτώσεων στην άγρια ​​ζωή και την επιβίωση των ιθαγενών της Αλάσκας», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η τελική απόφαση για το αν θα δοθούν τελικά οι άδειες και πόσες για γεωτρήσεις στην Αλάσκα αναμένεται τον Μάρτιο, και θα την λάβει ο υπουργός Εσωτερικών Deb Haaland, ο οποίος θα μπορούσε να περιορίσει τη γεώτρηση στην τοποθεσία ή να αποκλείσει εντελώς το έργο.

Το ορόσημο των  8 δισ. δολαρίων

Η τελευταία έκθεση αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο για το έργο των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να παράγει περίπου 180.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και να διοχετεύει νέο αργό στο σύστημα αγωγών Trans-Alaska Pipeline. Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της ConocoPhillips στην Αλάσκα έχει προειδοποιήσει ότι οι όροι που περιορίζουν τη γεώτρηση σε δύο μόνο τοποθεσίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το έργο.

Ακτιβιστές και οι ιθαγενείς της Αλάσκας που αντιτίθενται στο έργο υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να αγωνίζονται. «Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αυτό το εύθραυστο μέρος στον κόσμο — ή οπουδήποτε», δήλωσε η Abigail Dillen, πρόεδρος της περιβαλλοντικής ομάδας Earthjustice. Η περιβαλλοντική ανάλυση αποκαλύπτει «κάποια από αυτά που σκέφτονται, αλλά η τελική απόφαση είναι πού θα συμβεί, και αυτό θα είναι ένα πραγματικά σημαντικό 30ήμερο».

Σύμφωνα με το προτιμώμενο σενάριο που περιγράφεται από το Εσωτερικό Γραφείο Διαχείρισης Γης, το έργο θα περιοριστεί σε τρεις τοποθεσίες.

Επιπλέον, το σχέδιο θα συρρικνώσει την ποσότητα των απαραίτητων χωματόδρομων, αγωγών και άλλων επιφανειακών υποδομών, μειώνοντας αποτελεσματικά τον χρόνο κατασκευής και μετριάζοντας τις πιθανές επιπτώσεις στην πανίδα της περιοχής.

Ακόμα κι έτσι, ο οργανισμός έχει υπολογίσει ότι η παραγωγή πετρελαίου θα έφτανε τα 614 εκατομμύρια βαρέλια σε 31 χρόνια — λιγότερο από 3% μείωση από τα 629 εκατομμύρια που προβλέπονταν στην πρόταση της ConocoPhillips για τα μεγαλύτερα 5-πηγάδια. Το σχέδιο μείωσης θα δημιουργήσει περίπου 254 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έμμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η ConocoPhillips επανέλαβε την υποστήριξή της για αυτήν την προσέγγιση την Τετάρτη. «Πιστεύουμε ότι το Willow θα ωφελήσει τις τοπικές κοινότητες και θα ενισχύσει την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια παράγοντας πετρέλαιο με περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο Erec Isaacson, πρόεδρος της ConocoPhillips Alaska. Η εταιρεία «είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή αμέσως αφού λάβει ένα βιώσιμο αρχείο απόφασης και την πλήρη εξουσιοδότηση από όλους τους φορείς αδειοδότησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια