Έργα ΑΠΕ και αλιείαυδατοκαλλιέργειες είναι μεταξύ των βασικών κλάδων του αγροτικού τομέα που χρηματοδοτήθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) κατά την περίοδο 2014-2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση η οποία εγκρίθηκε από την Κομισιόν, έως το τέλος του 2021, τα ΕΔΕΤ παρείχαν στήριξη σε 2,3 εκατομμύρια έργα ώστε να βοηθήσουν τον αγροτικό τομέα και τις αγροτικές ΜΜΕ να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις αγροτικές περιοχές.

ΕΕ: Έρχεται πακέτο αποζημιώσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ

Επίσης τα ΕΔΕΤ, διατήρησαν 44.000 θέσεις εργασίας και δημιούργησαν περισσότερες από 6.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Παράλληλα, παρείχαν στήριξη σε περισσότερες από 4 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), καθώς και σε 55,2 εκατομμύρια άτομα μέσω δράσεων απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης, απόκτησης δεξιοτήτων και εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι τα ΕΔΕΤ αποδέσμευσαν συνολική επένδυση ύψους 731 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 535 δισ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ, για την προώθηση της διαρκούς κοινωνικοοικονομικής σύγκλισης, της εδαφικής συνοχής, της κοινωνικής Ευρώπης και της ομαλής πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Τα ΕΔΕΤ βρέθηκαν επίσης στην πρώτη γραμμή της παροχής στήριξης προς τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και των οικονομικών της επιπτώσεων.

Τέλος, τα ΕΔΕΤ διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην ενίσχυση των μέτρων ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανακαίνισης κτιρίων και της ολοκλήρωσης της αγοράς, ως βασικών κινητήριων δυνάμεων της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Η πολιτική συνοχής βοήθησε τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και, παράλληλα, να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό και οικοδομικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO