Την επιστροφή στις τράπεζες ορισμένων επαγγελματικών ακινήτων στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε ο επενδυτής στην αγορά κατοικίας, Scott Rechler, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο αμερικανός μεγιστάνας επένδυσε δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα γραφείων στο Μανχάταν μετά την οικονομική κρίση του 2008, συγκεντρώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια της πόλης μέσα από μια σειρά συμφωνιών.

ΗΠΑ: Σημάδια επιβράδυνσης των νέων θέσεων εργασίας;

Τα κλειδιά πίσω

Τώρα ο Rechler, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων RXR, ετοιμάζεται να παραδώσει ορισμένα από τα γραφεία του στους δανειστές. Η απόφαση έρχεται μετά από μια ενδελεχή ανάλυση των ιδιοκτησιών της RXR και αποτελεί αναγνώριση ότι ορισμένα που δημιούργησαν σταθερές, αν και μη θεαματικές, αποδόσεις δεν έχουν πλέον οικονομικό νόημα σε μια νέα εποχή εξ αποστάσεως εργασίας και αυξανόμενων επιτοκίων. «Με μερικά από αυτά, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι», είπε ο Rechler.

Η μόνη εναλλακτική, εξήγησε, ήταν να «δώσουμε τα κλειδιά πίσω στην τράπεζα». Σχεδόν τρία χρόνια αφότου η πανδημία Covid έκλεισε τη Νέα Υόρκη και άλλαξε ριζικά τον τρόπο εργασίας των ανθρώπων, τα σχέδια της RXR αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη συναίνεση ότι τα κτίρια σε «βαριές τοποθεσίες» θα παρωχηθούν, εκτός εάν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για άλλες χρήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές στοιχηματίζουν ότι οι καλύτεροι και πιο προηγμένοι πύργοι —φορτωμένοι με τεχνολογία και ανέσεις — θα ευημερήσουν. Το καλύτερο παράδειγμα για αυτό μπορεί να είναι το SL Green’s One Vanderbilt, το οποίο βρίσκεται πάνω από το Grand Central Station και έχει φτάσει σε ρεκόρ ενοικίων, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας. Ο Rechler ελπίζει ότι το επερχόμενο 175 Park του RXR, το οποίο θα είναι το ψηλότερο κτίριο του δυτικού ημισφαιρίου όταν ολοκληρωθεί, θα το ξεπεράσει τελικά.

Απολύσεις και κλείσιμο γραφείων

Ο Rechler έχει επίσης μεγαλεπίβολα σχέδια για το 5 Times Square, το πρώην «σπίτι» της EY. Η RXR και οι συνεργάτες της ξοδεύουν περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση του κτιρίου, προσθέτοντας τα πάντα, από μια νέα είσοδο και ανελκυστήρες έως ένα σπα.  Αλλά ο Rechler, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αναμένει μια δύσκολη περίοδο τους επόμενους μήνες.

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα απειλεί κάθε είδους επιχειρήσεις που βασίζονταν σε φθηνά και άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια, σημείωσε. Ακόμη και οι εταιρείες τεχνολογίας, απολύουν τώρα χιλιάδες υπαλλήλους. «Όταν οι εταιρείες απολύουν άτομα, συνήθως δεν καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο», είπε ο Rechler, προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των αναπτυξιακών έργων που ακούμε για τα οποία σταματούν οι εργασίες σε όλη τη χώρα είναι εντυπωσιακός». Ο Rechler έχει επιδείξει ταλέντο στο timing. Τον Ιανουάριο του 2007, με την οικονομική κρίση να πλησιάζει, πούλησε την εταιρεία, Reckson Associates Realty Corporation, στην SL Green για 6,5 δισ. δολάρια.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να κουνάει το κεφάλι του ότι ορισμένοι από τους επενδυτές έπρεπε να πειστούν να υποστηρίξουν τη συμφωνία. Ο Rechler δημιούργησε την RXR και στη συνέχεια περίμενε τον Αύγουστο του 2009 για να επιστρέψει στην αγορά, ξοδεύοντας 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια σε ακίνητα γραφείων που είχαν μεγάλη έκπτωση. Το πρώτο κτίριο που απέκτησε είχε 10ετή μίσθωση στην JPMorgan.

Διαμερίσματα και αποθήκες

«Αν και αυτό φαίνεται τώρα σαν ένα σίγουρο στοίχημα, δεν ήταν τότε. Περάσαμε έξι εβδομάδες να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί εάν η JPMorgan σβήσει». Η αγορά γραφείων της Νέας Υόρκης ανέκαμψε και ξεπέρασε σύντομα τα προηγούμενα υψηλά της. Το 2016, η RXR επέστρεψε ξανά. Εστίασε στα διαμερίσματα – τα λεγόμενα πολυοικογενειακά έργα – σε αναπτυσσόμενες πόλεις όπως το Ντένβερ και το Φοίνιξ, και βιομηχανικές αποθήκες.

«Ακόμη και όταν τα οικονομικά τους είναι τεταμένα, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πληρώνουν ενοίκιο. Τα ενοίκια μπορούν επίσης να αυξηθούν σε περιόδους πληθωρισμού. Οι αποθήκες, εν τω μεταξύ, έχουν γίνει ζωτικοί κόμβοι ηλεκτρονικού εμπορίου», ανέφερε.

To «Kodak Project»

Τον Δεκέμβριο, ζήτησε από την ομάδα του να καταρτίσει ένα σύνολο μετρήσεων που να λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα και, στη συνέχεια, να ταξινομήσει ανάλογα τις συμμετοχές γραφείων της RXR. «Το ονομάζω Κοdak Project », είπε ο Rechler, αναφερόμενος στην κάποτε κυρίαρχη κινηματογραφική εταιρεία που ανατράπηκε από τη νέα τεχνολογία. «Μερικά κτίρια είναι φιλμ και μερικά είναι ψηφιακά». Η RXR δεν θα επενδύσει σε αυτά τα ακίνητα εκτός και αν βρει τρόπο να τα μετατρέψει σε άλλη χρήση — ή αν πιστεύει ότι μπορούν ακόμα να ευημερήσουν ως εναλλακτικές λύσεις με χαμηλό ενοίκιο. «Αλλά και εκεί. . . θα ανησυχούσα. Επειδή γίνονται ανταγωνιστικά παρωχημένα γρήγορα».

«Αυτά που είναι ψηφιακά, σε αυτά πρέπει να εστιάσετε», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομάδα του. Αρνήθηκε να πει ποια ή πόσα από τα κτίριά του προορίζονταν να επιστρέψουν στους δανειστές – αν και υπολόγισε ότι περίπου το 10 τοις εκατό του χαρτοφυλακίου γραφείων της RXR εμπίπτει στην κατηγορία «ταινίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή