Ανθερμαίνεται η κινεζική οικονομία μετά την άρση της πολιτικής zero-covid. Ειδικότερα, άνοδο 8,3% σημείωσε η μέση ετήσια δραστηριότητα του χρηματοοικονομικού τομέα το 2022 στην Κίνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας

Η προστιθέμενη αξία του χρηματοοικονομικού τομέα της επαρχίας Σεντζέν, που αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο για την κινεζική οικονομία, έφτασε στα περίπου 76 δισεκατομμύρια δολάρια (68,96 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις από την COVID-19, αλλά και άλλους αρνητικούς παράγοντες για την πορεία της οικονομίας της, ο χρηματοοικονομικός τομέας στην Σεντζέν κατέγραψε μεγάλη ανθεκτικότητα προσθέτοντας αξία, με τη μέση ετήσια αύξηση των δραστηριοτήτων του να καταγράφεται στο 8,3% κατά την προηγούμενη τριετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του επίσημου φορέα οικονομικής διαχείρισης της κινεζικής επαρχίας.

Κατά το 2022, τα περιουσιακά στοιχεία του τραπεζικού τομέα στην Σεντζέν έφτασαν στα 12,2 τρισεκατομμύρια γουάν (1,65 τρισεκατομμύριο ευρώ) με ετήσια αύξηση 8,5%.

Την προηγούμενη χρονιά 42 νέες εταιρίες προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενεργοποιήθηκαν στην Σεντζέν, με την αναφερόμενη επαρχία, να κατέχει τη δεύτερη θέση στην Κίνα.

Κίνα: Περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

Μέχρι το 2022, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εταιριών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Σεντζέν αυξήθηκε στις 535 εταιρίες.

Ρευστότητα

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBC) συνέχισε να ενισχύει την οικονομική ρευστότητα της τραπεζικής αγοράς χθες, μέσω παρεμβάσεων στην ανοιχτή διατραπεζική αγορά.

Η Λαϊκή Κινεζική Τράπεζα ανέφερε στην ηλεκτρονική σελίδα της ότι αγόρασε χρεόγραφα (reverse repos) επταήμερης διάρκειας, οικονομικού ύψους περίπου 22,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων (20,84 δισεκατομμυρίων ευρώ) με επιτόκιο 2%.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο τη διατήρηση επαρκούς οικονομικής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την PBC.

Τα reverse repos έχουν ως σημείο αναφοράς μία διαδικασία, κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αγοράζει χρεόγραφα από τις εμπορικές τράπεζες μέσω δημοπρασίας, αλλά και μιας συμφωνίας για την πώλησή τους πίσω στις τράπεζες σε μελλοντικό χρόνο.

Άνοδος στον τομέα των υπηρεσιών

Ο τομέας των υπηρεσιών στην Κίνα αναθερμάνθηκε τον Ιανουάριο μετά από τον δυναμισμό που καταγράφηκε στις αγορές των καταναλωτών και τις εβδομαδιαίες διακοπές του φετινού Φεστιβάλ της Άνοιξης.

Ο δείκτης της αγοραστικής δύναμης των επιχειρήσεων (PMI) για το μη βιομηχανικό τομέα καταγράφηκε στις 54,4 μονάδες τον Ιανουάριο, αυξημένος από τις 41,6 μονάδες που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής στην Κίνα (NBS).

Η καταγραφή του δείκτη στο επίπεδο άνω των 50 μονάδων είναι ενδεικτική της αύξησης των αγορών, ενώ μία τιμή χαμηλότερη από τις 50 μονάδες αντανακλά τη συρρίκνωση της αγοράς.

Πρόκειται για την καταγραφή της δεύτερης υψηλότερης τιμής του αναφερόμενου δείκτη, μέσα σε 12 μήνες, με την τιμή του να είναι ελαφρά χαμηλότερη από το επίπεδό του τον τελευταίο Ιούνιο στις 54,7 μονάδες.

Οι συνδεδεμένοι δείκτες για τους τους τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών τον Ιανουάριο καταγράφηκαν αντίστοιχα στις 54 και στις 56,4 μονάδες.

Οι δραστηριότητες στον τομέα των υπηρεσιών έκλεισαν το εξάμηνο χάνοντας έδαφος τον Ιανουάριο, ενώ επέστρεψε σε θετική περιοχή, μετά τη δυναμική ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του NBS.

Πακέτο  για την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης

Η επαρχία Τσιανγκσού, που αποτελεί το επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ανατολική Κίνα, δημοσιοποίησε δεκάδες οικονομικές πολιτικές προληπτικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης της οικονομικής και της φορολογικής υποστήριξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευρυνθεί η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι φορολογούμενοι στους τομείς της προσφοράς υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης, του αθλητισμού, της διασκέδασης, των μεταφορών, του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου, της προσφοράς υπηρεσιών αποθήκευσης προϊόντων, θα απαλλαχθούν προσωρινά από τον φόρο για τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και από τον φόρο αστικής χρήσης περιουσιακών στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με ένα έγγραφο της επαρχιακής διοίκησης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της επαρχίας, η εισαγωγή του μέτρου έγινε για πρώτη φορά το 2020 με στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να υπάρξει προστασία από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19, ενώ οι επιχειρήσεις σε όλη την επαρχία εξαιρέθηκαν από φορολογία περίπου 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων (1,18 δισεκατομμυρίου ευρώ) την προηγούμενη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή