
Το ευρωπαϊκό εμπάργκο για όλα σχεδόν τα ρωσικά καύσιμα που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την επόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, πυροδοτεί έναν αγώνα για εναλλακτικές λύσεις, ιδίως μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο μέχρι στιγμής τα νέα δεν είναι και τόσο θετικά: τρία νέα διυλιστήρια στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Ομάν που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη να αντικαταστήσει 600.000 βαρέλια ημερησίως ρωσικού ντίζελ αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Κανένα από αυτά δεν είναι ακόμη σε πλήρη λειτουργία και θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη περισσότερα προβλήματα.
Ύστατες προσπάθειες στην ΕΕ για το πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα
«Τα έργα διύλισης στη Μέση Ανατολή σημειώνουν καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας», δήλωσε ο Ahmed Mehdi, αναλυτής εμπορευμάτων στην Renaissance Energy Advisors στο Λονδίνα, εκτιμώντας ότι η «Ευρώπη δεν θα επωφεληθεί από τα πρόσθετα βαρέλια μέχρι τα τέλη του 2023».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απαγορεύσει όλες τις θαλάσσιες εισαγωγές διυλισμένων καυσίμων από τη Ρωσία, μακράν τον μεγαλύτερο προμηθευτή της από την Κυριακή. Αυτό καλύπτει προϊόντα από καύσιμα τζετ έως βενζίνη και ντίζελ.
Το Bloomberg καταγράφει τα σημαντικότερα διυλιστήρια της Μέσης Ανατολής που θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν την Ευρώπη να αναπληρώσει τις χαμένες ρωσικές προμήθειες.


Κουβέιτ — Αλ Ζουρ
Το Κουβέιτ σχεδιάζει να πενταπλασιάσει τις ροές ντίζελ προς την Ευρώπη φέτος στα 50.000 βαρέλια την ημέρα και να διπλασιάσει τις αποστολές καυσίμων αεροσκαφών. Θα το καταφέρει αυτό αυξάνοντας την παραγωγή στο τεράστιο διυλιστήριο Al Zour των 615.000 βαρελιών την ημέρα.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων FGE, μόλις το εργοστάσιο λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα, θα πρέπει να μπορεί να παράγει περίπου 145.000 βαρέλια ντίζελ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο την ημέρα.
Το εργοστάσιο έχει κοστίσει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει μια ταραχώδη ιστορία. Τα αρχικά σχέδια ακυρώθηκαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Τελικά ξεκίνησε πέρυσι, με περίπου δύο χρόνια καθυστέρηση. Η κρατική εταιρεία ενέργειας αναμένει να ξεκινήσει τη δεύτερη από τις τρεις γραμμές αυτόν τον μήνα και την τελευταία τον Απρίλιο.
Σαουδική Αραβία — Τζαζάν
Το διυλιστήριο Jazan της Saudi Aramco στα νοτιοδυτικά του βασιλείου έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται 400.000 βαρέλια αργού καθημερινά και να παράγει καύσιμα που πληρούν τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπών. Η εγκατάσταση εξακολουθεί να ενισχύεται και, ενώ εξάγει ορισμένα προϊόντα, δεν έχει στείλει ακόμη ντίζελ που να πληροί τις απαιτήσεις στην Ευρώπη.
Το Jazan βρίσκεται μακριά από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στα ανατολικά και πρέπει να τροφοδοτείται με αργό πετρέλαιο μέσω δεξαμενόπλοιων αντί αγωγού. Η εταιρεία συμβούλων επενδυτών Greenmantle επισημαίνει επίσης ότι βρίσκεται κοντά στα σύνορα της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Υεμένης, γεγονός που την αφήνει «ιδιαίτερα ευάλωτη» σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εάν οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν αποφασίσουν να στοχοποιήσουν ξανά το βασίλειο.
Ομάν — Duqm
Το Ομάν και το Κουβέιτ κατασκευάζουν ένα διυλιστήριο 230.000 βαρελιών την ημέρα στο Duqm, στην πρώτη ακτή του Ινδικού Ωκεανού. Αρχικά στόχευαν να ξεκινήσουν το 2020, αλλά αυτό έχει καθυστερήσει μέχρι αργότερα φέτος. Οι περισσότεροι traders πετρελαίου που καλύπτουν τη Μέση Ανατολή δεν αναμένουν τις πρώτες αποστολές τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.
ΗΑΕ — Ruwais
Τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ, προσπαθεί να αυξήσει τους όγκους ντίζελ που προορίζονται για τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα το 2023. Θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον διυλιστήριό του στο Ruwais για αυτό.
Η Abu Dhabi National Oil Co. αύξησε τη χωρητικότητα στις εγκαταστάσεις στις ακτές του Περσικού Κόλπου σε περισσότερα από 900.000 βαρέλια την ημέρα πέρυσι.
«Για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες, η Ευρώπη στρέφεται όλο και περισσότερο σε παραγωγούς στη Μέση Ανατολή», δήλωσαν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co., συμπεριλαμβανομένης της Natasha Kaneva, σε σημείωμα προς τους πελάτες.


Latest News

Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις ρεύματος του Απριλίου – Ο χρησμός Σκρέκα
Η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για τον επόμενο χειμώνα - Τιμές πιο χαμηλές από το στόχο της κυβέρνησης ανακοίνωσαν οι πάροχοι

Ανάβει η «μάχη» για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου
Γαλλο-αμερικανική στήριξη στο project GAP που θα φέρει φθηνή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από την Αφρική

Εγκρίθηκε από τη Βουλή η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων
Oι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος από την 31η Ιανουαρίου 2023

Ερχεται μεγάλη ανατροπή με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας με... ελληνικό χρώμα
Τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων που επιδιώκει η χώρα για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης
![Καύσιμα: Ο «τυφώνας Credit» σαρώνει και τις τιμές της βενζίνης [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/photo_2023-03-21_10-31-44-600x352.jpg)
Άνω κάτω και οι τιμές της βενζίνης από τον «τυφώνα Credit» [γράφημα]
Τι σημαίνει η πτώση του Μπρεντ. Το εμπόδιο για να μειωθεί η αμόλυβδη

Ενάμισι χρόνο πίσω γύρισαν τις τιμές ρεύματος οι πάροχοι
Κλειδί για τις τελικές χρεώσεις το ύψος των επιδοτήσεων που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Νέος γύρος μειώσεων στο ρεύμα – Τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Τι θα γίνει με την επιδότηση του Απριλίου

Σε χαμηλά 20 μηνών η τιμή του φυσικού αερίου - Κάτω από τα 40 ευρώ
Ο δείκτης αναφοράς TTF υποχώρησε στα 39,65 ευρώ/MWh λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και των υψηλών επιπέδων αποθήκευσης

Τα τρία project που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο
«Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην ενεργειακή αυτονομία και την κλιματική βιωσιμότητα»

Ανατροπή - Η Ρωσία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας
Πήρε τα ηνία από τη Σαουδική Αραβία μετά το εμπάργκο της Δύσης στην Μόσχα