Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica» (Smart Attica EDIH) έχει ως κύρια αποστολή να υποστηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου τομέα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, της Εφοδιαστικής αλυσίδας, του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Ο Κόμβος θα παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην τεχνογνωσία του στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση για την λειτουργία του Smart Attica EDIH, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, και ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων κ. Νικόλαος Βαφειάδης.

Δήμας: Δημιουργία Πάρκου Βιοτεχνολογίας στο Λέχαιο Κορινθίας

Κοινοπραξία 17 φορέων

Ο Κόμβος Smart Attica έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με 135 ακόμη κόμβους, συμμετέχει στο δίκτυο καινοτομίας των European Digital Innovation Hubs (EDIHs) και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027».

Επισημαίνεται ότι ο Κόμβος συντονίζεται από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με εκπροσώπηση από το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (IΠΤ), και πρόκειται να συνεργαστεί με μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς της χώρας καθώς και με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κόμβους ψηφιακής καινοτομίας.

Το Smart Attica αποτελεί μία κοινοπραξία 17 φορέων από όλη την Ελλάδα, στην οποία συμμετέχουν τα Ερευνητικά Κέντρα ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και «Αθηνά», καθώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, το Found.ation, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και το Uni.Fund Venture Capital Management Company.

Τι δήλωσε ο κ. Δήμας

«H Ενέργεια και το Περιβάλλον, η Εφοδιαστική αλυσίδα, ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός αποτελούν τομείς με ιδιαίτερη βαρύτητα για την οικονομία και την κοινωνία μας. Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica αξιοποιούμε τη γνώση, τη δικτύωση και τη δυναμική κορυφαίων φορέων από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα σε τομείς αιχμής. Είμαι βέβαιος πως το Smart Attica θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, καθιστώντας την Ελλάδα οδηγό των εξελίξεων», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News