Με φόντο τα απρόσμενα κέρδη, η μετοχή της Meta κινείται ανοδικά, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους κολοσσούς του κλάδου.

Οι μετοχές της Meta Platforms σημείωσαν άνοδο σχεδόν 20% στις προσυνεδρίαση της Πέμπτης, μετά την ανακοίνωση του Μαρκ Ζάκενμπεργκ για την μείωση στις προβλέψεις δαπανών της, ενισχύοντας παράλληλα το σχέδιο επαναγοράς μετοχών αξίας 40 δισ. δολαρίων.

Sony: Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία, ο Τοτόκι διαδέχεται τον Γιοσίντα

Η εταιρεία επρόκειτο να προσθέσει περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια στην χρηματιστηριακή της αξία και θα σημείωνε την καλύτερη μέρα της τελευταίας δεκαετίας, εάν τα κέρδη παραμείνουν.

Η άνοδος των μετοχών της Meta πυροδότησε επίσης ένα ράλι στις μετοχές της Amazon, της Apple και της Alphabet, των οποίων η συνολική αξία υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια.

Η κίνηση της Meta την Τετάρτη για να χαλιναγωγήσει το κόστος, ήταν μια απότομη και δύσκολη απόφαση για μια εταιρεία που έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει το όραμά της για το φουτουριστικό metaverse σε πραγματικότητα, ακόμη και όταν η βασική της δραστηριότητα ταλαντευόταν από τον σκληρό ανταγωνισμό και την αδύναμη διαφημιστική αγορά.

Τα αποτελέσματα ώθησαν τουλάχιστον 19 αναλυτές να ενισχύσουν τους στόχους τιμών για τη μετοχή, με αρκετούς να λένε ότι ένας συνδυασμός χαμηλότερου κόστους, αισιόδοξης αύξησης εσόδων και επαναγοράς μετοχών θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή.

Αυτό είναι σπάνιο», είπαν οι αναλυτές της Evercorse ISI, αναφερόμενοι στις θετικές εξελίξεις. «Και οι μετοχές αντιδρούν στο σπάνιο».

Τα αποτελέσματα πρόσφεραν επίσης κάποια ανακούφιση στην αγορά μετά την κατάρρευση των κερδών της Snap Iτην Τρίτη, η οποία οδήγησε τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας χαμηλότερα.

«Έτος Αποδοτικότητας»

Η Meta αναμένει τώρα τα έξοδά της για το 2023 μεταξύ 89 και 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια απότομη πτώση από την προηγούμενη προοπτική των 94 με 100 δισ., με τον διευθύνοντα σύμβουλο Mαρκ Ζάκερμπεργκ να αποκαλεί την περίοδο «Έτος Αποδοτικότητας».

Η πρόβλεψη αντικατοπτρίζει εξοικονομήσεις από τις περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε η εταιρεία τον Νοέμβριο, σχέδια για χαμηλότερα έξοδα κατασκευής κέντρων δεδομένων και κινήσεις για την κατάργηση μη κρίσιμων έργων.

«Η υπόσχεση ότι το 2023 θα είναι έτος αποδοτικότητας ήταν πάντα πιθανό να πηγαίνει καλά με τους επενδυτές που ανησυχούν για τις μεγάλες δαπάνες που κατευθύνονται προς τις αναπόδεικτες δυνατότητες του metaverse», δήλωσε ο AJ Bell, διευθυντής επενδύσεων στη Russ Mould.

Η εταιρεία, η οποία προέβλεψε τα έσοδα του πρώτου τριμήνου πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, ανέφερε επίσης ότι η καθημερινή βάση ενεργών χρηστών του Facebook αυξήθηκε σε 2 δισεκατομμύρια, από 1,98 δισεκατομμύρια το προηγούμενο τρίμηνο.

«Η Meta παίρνει πίσω το mojo της», είπαν οι αναλυτές της Baird.

H μετοχή της εταιρείας σημειώνει άνοδο 22,92, στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή