Να κλείσει μία ακόμη θετική εβδομάδα, την έβδομη στη σειρά, κατάφερε το ελληνικό χρηματιστήριο, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο τον επόμενο μεγάλο του στόχο, εν μέσω μάλιστα έντονης μεταβλητότητας τις τελευταίες ημέρες. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 1.033,44 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 118 εκατ. ευρώ. Στην εβδομάδα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,77%.

Οι δύο ταχύτητες της αγοράς

Αν και το ΧΑ δοκίμασε δύο φορές τις 1.035 μονάδες αυτήν την εβδομάδα, πισωγύρισε. Το θετικό είναι ότι γενικός δείκτης όχι μόνο δεν έχασε μονάδες, αλλά έμεινε πολύ κοντά στο στόχο, μαζεύοντας επί της ουσίας δυνάμεις για να δοκιμάσει με περισσότερες αξιώσεις το επίπεδο.

Άλλωστε, τα καύσιμα της αγοράς φαίνεται να είναι ικανά, ώστε να δοκιμαστεί ο στόχος της διάσπασης των 1.035 – 1.040 μονάδων, που είχε στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014. Αλλά ακόμη και αν δεν το πετύχει άμεσα αυτό, έδειξε ότι έχει ανθεκτικότητα στις πιέσεις των πωλητών, αφομοιώνοντας επίσης και τα επίπεδα.

Όπως εξηγούν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, στο ΧΑ φαίνεται να υπάρχουν δύο ταχύτητες. Η πρώτη είναι των χαρτοφυλακίων που απορροφούν την προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα, προσδοκώντας σε ακόμη υψηλότερες τιμές και η δεύτερη είναι εκείνων που αναμένουν χαμηλότερες τιμές, εκτιμώντας μεγαλύτερη διόρθωση.

Πάντως δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι παρά τις υπερτιμήσεις η δυναμική της αγοράς δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη, κάτι που αποτυπώνεται και στις απόλυτα ελεγχόμενες διορθώσεις. Ιδανικό σενάριο πάντως μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ  σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

Νικητές και χαμένοι στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ισχυρά ήταν τα κέρδη που σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Aegean, Jumbo, Autohellas, Motor Oil, Σαράντης, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ θετικά έκλεισαν και οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Coca Cola και ΕΛΧΑ. Από την άλλη Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα έχασαν 2,56% και 2,13% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Πειραιώς, Τιτάν, Μυτιληναίος και Alpha Bank να κλείνουν επίσης σε αρνητικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών