Ρεκόρ στην πραγματική χρήση ξένων επενδύσεων κατέγραψε το οικονομικό κέντρο της Σανγκάης στην Κίνα το 2022, φτάνοντας τα 23,9 δισεκατομμύρια δολαρία (21,93 δισεκατομμυρίων ευρώ), σύμφωνα με τη δημοτική επιτροπή εμπορίου της πόλης.

Η αναφερόμενη μητρόπολη στην Ανατολική Κίνα αποτελεί σήμερα την έδρα 891 περιφερειακών κέντρων διοίκησης πολυεθνικών εταιρικών κοινοπραξιών και 531 κέντρων έρευνας και ανάπτυξης (R&D).

Σύμφωνα με την ίδια επιτροπή, η Σανγκάη θα καταβάλει οποιαδήποτε προσπάθεια είναι δυνατή για την προαγωγή ενός περιβάλλοντος προσανατολισμένου στην οικονομία της αγοράς, στην εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλά και στην υιοθέτηση κανόνων που ευνοούν την διεθνή επιχειρηματικότητα.

Η Σανγκάη θα παράσχει επίσης με κάθε δυνατό μέσο λειτουργικές υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης για την υποστήριξη των ξένων εταιρειών ώστε η κινεζική μητρόπολη να αποτελέσει τη βάση για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους.

Κίνα: Αναθερμαίνεται η οικονομία μετά την εγκατάλειψη της zero-covid πολιτικής

Αυτοκίνητα νέας ενεργεαικής τεχνολογίας

Την ίδια στιγμή, ο Σου Σινγκφένγκ αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου υποστήριξε χθες τη σταθεροποίηση και τη διεύρυνση των πωλήσεων αυτοκινήτων για το 2023, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών που καταβάλει το Πεκίνο για την παροχή κινήτρων τόνωσης της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το Πεκίνο θα υλοποιήσει πολιτικές για τη σταθεροποίηση των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων, θα υποστηρίξει την απόκτηση οχημάτων νέας τεχνολογίας, αλλά και θα διευρύνει τις πωλήσεις οχημάτων από δεύτερο χέρι.

Παράλληλα, θα ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης των οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας από τη διαδικασία φόρτισης των οχημάτων μέχρι και την έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας, ενώ θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οργάνωση μιας πλατφόρμας έρευνας και πληροφοριών για τα αυτοκίνητα από δεύτερο χέρι, που θα καλύπτει το σύνολο της κινεζικής επικράτειας.

Οι αγορές αυτοκινήτων είχαν συνεισφορά σε ποσοστό 10% στη διαμόρφωση του συνόλου των πωλήσεων λιανικής στην Κίνας, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται περίπου στο 15% αν συμπεριληφθούν και οι πωλήσεις οχημάτων πετρελαιοκίνησης.

Περίπου 26,86 εκατομμύρια καινούργια αυτοκίνητα πωλήθηκαν στην Κίνα το 2022, με ετήσια αύξηση 2,1%, με δεδομένο ότι η χώρα καταγράφει το μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι πωλήσεις οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας περίπου διπλασιάστηκαν.

Η ενίσχυση της κατανάλωσης έχει εξελιχθεί σε μία από τις προτεραιότητες της πολιτικής που εφαρμόζει το Πεκίνο, ενώ η αγορά καταναλωτικών προϊόντων διατήρησε τη θετική αναπτυξιακή δυναμική της, στην αρχή της χρονιάς.

Τα στοιχεία του ίδιου υπουργείου δείχνουν ότι τα μεικτά έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, αλλά και των επιχειρήσεων τροφοδοσίας κατέγραψαν ετήσια αύξηση 6,8% στη διάρκεια των φετινών εορτασμών για το Φεστιβάλ της Άνοιξης.

Παραγωγή μικροκυκλωμάτων

Μία σειρά από 146 επιστημονικά και τεχνολογικά προγράμματα υπογράφηκαν ή άρχισαν να υλοποιούνται την Τετάρτη στη Νέα Περιοχή Πουντόνγκ στην Σανγκάη.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων για τα προγράμματα αυτά φτάνει περίπου στα 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια (11,83 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ καλύπτουν τομείς όπως, η βιοϊατρική, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ενοποιημένα κυκλώματα, αλλά και την βιομηχανική παραγωγή οχημάτων.

Από τα προγράμματα αυτά, η κατασκευή ενός παγκόσμιου πάρκου διοίκησης της SmartSens Technology (Shanghai) Co., Ltd., η οποία είναι μία εταιρία σχεδιασμού μικροκυκλωμάτων (τσιπ) οπτικής απεικόνισης με τεχνολογία CMOS, έχει συνολικές επενδύσεις 850 εκατομμυρίων γουάν (115,76 εκατομμυρίων ευρώ).

Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνει στην καινοτόμα τεχνολογία οπτικής απεικόνισης και στη σχετική έρευνα και ανάπτυξη, όπως και στην παραγωγή τεχνολογικά εξελιγμένων αισθητήρων, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σου, ιδρυτή της SmartSens.

Διεύρυνση εισαγωγών

Η Κίνα θα διευρύνει τις εισαγωγές ποιοτικών προϊόντων αυτή τη χρονιά, μέσω ενίσχυσης της συνεργασίας της με τους εμπορικούς εταίρους της, όπως δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Λι Σινγκιάν, αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το Πεκίνο θα εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα του μεγάλου μεγέθους της εσωτερικής αγοράς της Κίνας και θα αυξήσει τις εισαγωγές ποιοτικών προϊόντων από άλλες χώρες, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι κινεζικές εισαγωγές έφτασαν στα 2,71 τρισεκατομμύρια δολάρια (2,49 τρισεκατομμύρια ευρώ) το 2022. Με έναν όγκο ρεκόρ εξωτερικού εμπορίου 6,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (5,78 τρισεκατομμυρίων ευρώ) η Κίνα παρέμεινε η χώρα με τη μεγαλύτερη εμπορική διακίνηση προϊόντων για έκτη συνεχόμενη χρονιά το 2022.

Οι καθαρές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών είχαν συνεισφορά σε ποσοστό 17,1% στη διαμόρφωση του κινεζικού ΑΕΠ για την προηγούμενη χρονιά.

Με δεδομένο τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, αλλά και της επιβράδυνσης της ζήτησης προϊόντων από αγορές του εξωτερικού αυτή τη χρονιά, ο Λι δήλωσε ότι θα γίνουν περισσότερες προσπάθειες για τη βελτίωση της δομής του εμπορίου στην κινεζική αγορά, αλλά και για τη διασφάλιση ότι οι εξαγωγές παίζουν έναν σταθερό ρόλο στην υποστήριξη της κινεζικής οικονομίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Κίνα θα προχωρήσει στην πλήρη επιστροφή της στη διοργάνωση εμπορικών εκθέσεων με φυσική παρουσία, θα διευρύνει κατάλληλα τις εισαγωγές προϊόντων, θα προωθήσει νέα εμπορικά μοντέλα, όπως το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και θα ενθαρρύνει τις διαδικασίες προώθησης του εμπορίου σε κεντρικές, δυτικές και βορειοανατολικές περιοχές της επικράτειας της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή