Έως και 40 χώρες θα μπορούσαν να μποϊκοτάρουν τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθιστώντας την όλη διοργάνωση άσκοπη, προειδοποίησε ο υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού της Πολωνίας Καμίλ Μπόρτνιτσουκ. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας, με την οποία απορρίπτουν  από κοινού το σχέδιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους να αγωνιστούν το 2024.

Η Ουκρανία έχει ήδη απείλησε να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αν συμβεί αυτό.

Γκρίνια στη γαλλική κυβέρνηση για την «Made in China» μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων

Όμως η ΔΟΕ είπε την Πέμπτη ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ θα «τιμωρούσε μόνο τους αθλητές».

Συνασπισμός 40 χωρών

Ο Μπόρτνιτσουκ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός 40 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, για να υποστηρίξει το μπλοκ στα σχέδια της ΔΟΕ πριν από μια συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Φεβρουαρίου.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτό το δεδομένο, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες αποφάσεις πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, αν μποϊκοτάρουμε τους Αγώνες, ο συνασπισμός στον οποίο θα είμαστε μέρος θα είναι αρκετά ευρύς ώστε να κάνει τη διεξαγωγή των Αγώνων άσκοπη».

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα «διερευνήσει ένα μονοπάτι» για να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνίζονται στο Παρίσι υπό ουδέτερη σημαία, προσθέτοντας ότι «κανένας αθλητής δεν πρέπει να εμποδίζεται να αγωνιστεί μόνο και μόνο λόγω του διαβατηρίου του».

Η κίνηση πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να λέει ότι το σχέδιο ήταν αυτό παραβλέπει την «πραγματικότητα του πολέμου».

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ουκρανίας Vadym Guttsait είπε ότι οι αθλητικοί φορείς της χώρας πρέπει να «ενισχύουν την επικοινωνία» με τις διεθνείς ομοσπονδίες για να διατηρήσουν την απαγόρευση σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, η οποία επιβλήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είπε από τότε ότι αυτό προοριζόταν μόνο ως «προστατευτικό» μέτρο προς αυτούς τους αθλητές και τώρα επιμένει ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί αθλητισμού από τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πολωνία δήλωσαν ότι «κάθε προσπάθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επαναφέρει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν, ακόμη και υπό ουδέτερη σημαία, θα πρέπει να απορριφθεί».

«Νομιμοποίηση» του πολέμου

Πρόσθεσαν: «Οι προσπάθειες επιστροφής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αθλητικούς αγώνες υπό το πέπλο της ουδετερότητας νομιμοποιούν τις πολιτικές αποφάσεις και την ευρεία προπαγάνδα αυτών των χωρών».

Και κάλεσαν «όλους τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και ομοσπονδίες» να απομακρύνουν Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από διεθνείς αγώνες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι υποστηρίζει την αναστολή των αθλητικών οργάνων διοίκησης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και ενθαρρύνει επίσης τους οργανισμούς να σταματήσουν τη μετάδοση γεγονότων και στις δύο χώρες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre πρόσθεσε ότι, εάν επιτραπεί στους αθλητές να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα πρέπει να είναι ως ουδέτεροι αθλητές και «θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι δεν εκπροσωπούν τα ρωσικά ή τα λευκορωσικά κράτη».

Η ΔΟΕ επανέλαβε ότι δεν έχει γίνει ακόμη καμία συζήτηση για την επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους αγώνες και προειδοποίησε την Ουκρανία και άλλα έθνη για τις συνέπειες της απειλής με μποϊκοτάζ.

«Η απειλή για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, που εξετάζει επί του παρόντος η NOC της Ουκρανίας, έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού κινήματος και τις αρχές που πρεσβεύει», έγραψε η ΔΟΕ σε έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Το μποϊκοτάζ είναι παραβίαση του Ολυμπιακού χάρτη» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι