
Σε ηλικία 88 ετών άφησε την τεευταία του πνοή την Παρασκευή, ο διάσημος Ισπανός σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάν. Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934, στο Σαν Σεμπαστιάν της Χώρας των Βάσκων, στην Ισπανία.
Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου διέφυγε στην Γαλλία μαζί με την μητέρα του που ήταν μοδίστρα. Από εκείνη απέκτησε το «μικρόβιο» του σχεδιασμού ρούχων. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, αποφοιτώντας το 1964, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον χώρο της μόδας.
Μάικλ Τζάκσον: Ποιος θα τον υποδυθεί στην βιογραφική του ταινία
Αλλαξε την τάση της μόδας
Εργάστηκε τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του στους οίκους μόδας Givenchy, Dior και Balenciaga, ενώ αργότερα άρχισε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα απέκτησαν φήμη λόγω του απαράμιλλου στυλ αλλά και των κοσμημάτων που λάνσαρε. Επειτα, ο Ραμπάν μαζί με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ άλλαξαν την τάση στην μόδα, μεταβαίνοντας από το σοφιστικέ και σικάτο γυναικείο στυλ σε πιο «θηλυκές» αλλά και extreme μεταμορφώσεις.

Πρωτοπόρος
Ξεχωριστή δημιουργία του αποτελεί το φόρεμα που έραψε το 1968 για την Τζέιν Φόντα, στην ταινία Μπαρμπαρέλα.
Ο Ραμπάν , εκτός από το μοναδικό του στυλ, ξεχώρισε και για το γεγονός ότι υπήρξε πρωτοπόρος στον χώρο της μόδας η δεκαετία του 1970, χρησιμοποιώντας στις επιδείξεις του έγχρωμα μοντέλα. Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας, ενώ στα 90s «έριξε» το βάρος του στα πιο soft υλικά για τις δημιουργίες του.
Ο Πάκο Ραμπάν πέρα από τις ενδυματολογικές του δημιουργίες, είχε ξεχωρίσει, κυριώς τα τελευταία χρόνια, για τα περίφημα αρώματά του, αν και την πρώτη του κολώνια την λάνσαρε το μακρινό 1969.
Μεταξύ των αρωμάτων του, ξεχωρίζουν το Invictus, to 1 Million, το Phantom και το Black XS.

Tα άσχημα νέα
Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο ισπανικός όμιλος Puig, ο οποίος ελέγχει τον οίκο μόδας Paco Rabanne και την επιχείρηση αρωμάτων.
«Ο Paco Rabanne έκανε την παράβαση μαγνητική. Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τις μοντέρνες Παριζιάνες να φωνάζουν για φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος άλλος εκτός από τον Paco Rabanne θα μπορούσε να φανταστεί ένα άρωμα με το όνομα Calandre – η λέξη σημαίνει «γρίλια αυτοκινήτου», ξέρετε – και να το μετατρέψει σε σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;», δήλωσε ο José Manuel Albesa, πρόεδρος του τμήματος μόδας και ομορφιάς της Puig.


Latest News

Θρίλερ διαρκείας με την πώληση της Manchester United - Αστρονομικά ποσά στο τραπέζι [γράφημα]
Δεν έλαβε τις βελτιωμένες προσφορές που ανέμενε η οικογένεια Γκλέιζερ

Ποιες εταιρείες θα κερδίσουν «τον πόλεμο των ταλέντων» - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Mε startup νοοτροπία η προσέλκυση υποψηφίων με τις κατάλληλες δεξιότητες - Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η ευελιξία είναι πιο σημαντική από τον μισθό για πολλούς υποψηφίους

Λιγότερες ώρες εργασίας κάνουν τους εργαζόμενους… δυστυχισμένους;
Η αιρετική άποψη της Αμερικανίδας συγγραφέως Allison Schrager για τους λόγους που «καίγονται» οι εργαζόμενοι

H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σπάει το φράγμα των 5 δισεκατομμυρίων
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλάζει χέρια - Και το μέλλον μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την αγορά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Ποιος Έλληνας κροίσος συζήτησε με τον Μάικλ Τζόρνταν την αγορά των Σάρλοτ Χόρνετς
Τι μεταδίδει το ABC

Η πρώτη γυναίκα που θεραπεύτηκε από τον HIV - Η πρωτοπόρα θεραπεία
Απαλλαγμένη από καρκίνο και HIV

Maestro: Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στην Αμερική
Η σειρά του Mega έχει ήδη κερδίσει το κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο

Τι είναι το μοντέλο «as-a-service» που αλλάζει το επιχειρείν (έρευνα)
Το 66% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα της EY πιστεύουν ότι η αποτίμησή τους θα αυξηθεί κατά 50% εάν μεταβούν στο μοντέλο «οτιδήποτε ως υπηρεσία» (XaaS)

Ποιες επιχειρήσεις «άνοιξαν το πουγκί» και έδωσαν αυξήσεις το 2022 [έρευνα]
Οι κλάδοι, τα bonus και οι αποδοχές - Τι συμβαίνει με το υβριδικό μοντέλο εργασίας και πόσες εταιρείες το εφαρμόζουν

«Δεν απολογούμαστε για τίποτα» - Προκλητικό άρθρο από τη Βρετανία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η εφημερίδα Daily Mail γράφει ότι διερευνάται από τον πρόεδρο του βρετανικού μουσείου το ενδεχόμενο επιστροφής των 2.500 ετών γλυπτών στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας «πολιτιστικής ανταλλαγής».