Σε ηλικία 88 ετών άφησε την τεευταία του πνοή την Παρασκευή, ο διάσημος Ισπανός σχεδιαστής μόδας Πάκο Ραμπάν. Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934, στο Σαν Σεμπαστιάν της Χώρας των Βάσκων, στην Ισπανία.

Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου διέφυγε στην Γαλλία μαζί με την μητέρα του που ήταν μοδίστρα. Από εκείνη απέκτησε το «μικρόβιο» του σχεδιασμού ρούχων. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, αποφοιτώντας το 1964, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον χώρο της μόδας. 

Μάικλ Τζάκσον: Ποιος θα τον υποδυθεί στην βιογραφική του ταινία

Αλλαξε την τάση της μόδας

Εργάστηκε τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του στους οίκους μόδας Givenchy, Dior και Balenciaga, ενώ αργότερα άρχισε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα απέκτησαν φήμη λόγω του απαράμιλλου στυλ αλλά και των κοσμημάτων που λάνσαρε.  Επειτα, ο Ραμπάν μαζί με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ άλλαξαν την τάση στην μόδα, μεταβαίνοντας από το σοφιστικέ και σικάτο γυναικείο στυλ σε πιο «θηλυκές» αλλά και extreme μεταμορφώσεις.

Πρωτοπόρος

Ξεχωριστή δημιουργία του αποτελεί το φόρεμα που έραψε το 1968 για την Τζέιν Φόντα, στην ταινία Μπαρμπαρέλα.

Ο Ραμπάν , εκτός από το μοναδικό του στυλ, ξεχώρισε και για το γεγονός ότι υπήρξε πρωτοπόρος στον χώρο της μόδας η δεκαετία του 1970, χρησιμοποιώντας στις επιδείξεις του έγχρωμα μοντέλα. Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας, ενώ στα 90s «έριξε» το βάρος του στα πιο soft υλικά για τις δημιουργίες του.

Ο Πάκο Ραμπάν πέρα από τις ενδυματολογικές του δημιουργίες, είχε ξεχωρίσει, κυριώς τα τελευταία χρόνια, για τα περίφημα αρώματά του, αν και την πρώτη του κολώνια την λάνσαρε το μακρινό 1969.

Μεταξύ των αρωμάτων του, ξεχωρίζουν το Invictus, to 1 Million, το Phantom και το Black XS.

Tα άσχημα νέα

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο ισπανικός όμιλος Puig, ο οποίος ελέγχει τον οίκο μόδας Paco Rabanne και την επιχείρηση αρωμάτων.

«Ο Paco Rabanne έκανε την παράβαση μαγνητική. Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τις μοντέρνες Παριζιάνες να φωνάζουν για φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος άλλος εκτός από τον Paco Rabanne θα μπορούσε να φανταστεί ένα άρωμα με το όνομα Calandre – η λέξη σημαίνει «γρίλια αυτοκινήτου», ξέρετε – και να το μετατρέψει σε σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;», δήλωσε ο José Manuel Albesa, πρόεδρος του τμήματος μόδας και ομορφιάς της Puig.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι