Πριν από μερικούς μήνες η είδηση για την κυκλοφορία του νέου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, από την εταιρεία Open AI που ίδρυσαν το 2015 στο Σαν Φραντσίσκο των ΗΠΑ, μια ομάδα επιχειρηματιών, ανάμεσά τους και ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ (αποσύρθηκε το 2018, αλλά παραμένει χορηγός της), προκάλεσε έκπληξη στην παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα δημιουργώντας νέα δεδομένα και προκλήσεις για τον κλάδο.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα chatbot βασισμένο σε κείμενο που μπορεί να συντάξει πρόζα, ποίηση ή ακόμα και κώδικα υπολογιστή κατόπιν εντολής, να γράψει εργασίες και εκθέσεις ακόμα και μια συνομιλία ανταλλαγής επιχειρημάτων.

ChatGPT και Μοντέλα Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης: Απειλή ή Πηγή Καινοτομίας

Σήμερα αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη διαδικτυακή εφαρμογή καθώς εκτιμάται ότι πάνω αποκτά πάνω από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες τον μήνα, ρυθμός ταχύτερος και από τους χρήστες που «κατεβάζουν» το TikTok!

Το ChatGPT τροφοδοτείται από μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δημιουργεί νέο περιεχόμενο μετά από εκπαίδευση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων.

Η επαναστατική αυτή μέθοδος μάλιστα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας προκαλώντας αίσθηση και πολλές συζητήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής πλατφόρμας μάθησης Century, Priya Lakhani, συμμετέχοντας  σε πάνελ για την τεχνητή νοημοσύνη στην  εκπαίδευση είπε ότι το νέο αυτό εργαλείο χει αρχίσει να απασχολεί ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα:

«Είναι πραγματικά εκπληκτικό. Αυτό που έχω δει σε συζητήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που το βλέπουν ως βοηθητικό εργαλείο, και αυτό είναι συναρπαστικό», είπε ο Lakhani και πρόσθεσε: «Έχουν ξεπεράσει την ψηφιακή κούραση μετά την πανδημία, ενδιαφέρονται για την τεχνολογία, χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης μάθησης, εικονικά περιβάλλοντα μάθησης και σκέφτονται, εντάξει, πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Τι είναι το ChatGPT

Το ChatGPT έχει δημιουργηθεί από την εταιρeία OpenAI, μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης που εδρεύει στην Καλιφόρνια της Αμερικής, της οποίας η αποστολή  είναι να διασφαλίσει ότι η τεχνητή γενική νοημοσύνη ωφελεί όλη την ανθρωπότητα. Το δημιούργημά της παρόλα αυτά έρχεται να κλονίσει διαδικασίες και πολλοί ήδη αναρωτιούνται κατά πόσο η αποστολή της εταιρίας μπορεί να επιτευχθεί.

Το ChatGPT είναι μια τεχνολογία ΤΝ, ένα μοντέλο γλώσσας που έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται φυσική γλώσσα και να διεξάγει διάλογο με το χρήστη. Ο/Η χρήστης μπορεί να πραγματοποιεί ερωτήσεις και το ChatGPT παράγει κείμενα σε δευτερόλεπτα, τα οποία πολλοί μπορούν εύκολα να πιστέψουν ότι τα έχει γράψει άνθρωπος. Θα έλεγε κανείς ότι το ChatGPT είναι ένα chatbot, το οποίο έχει τροφοδοτηθεί με έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και παραμέτρων και ως αποτέλεσμα, είναι σε θέση να δίνει λεπτομερείς απαντήσεις σε αρκετά δύσκολα ερωτήματα αλλά και να μπορεί να συμμετέχει σε διάλογο και να επεξηγεί μέρος των απαντήσεών του σε περίπτωση που ο/η χρήστης καταχωρήσει επιπλέον ερωτήσεις.

Aυτό που έχει καταστήσει τόσο δημοφιλές το συγκεκριμένο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης είναι  το γεγονός ότι μπορεί να δώσει εντυπωσιακές απαντήσεις που πολλές φορές αφήνουν τον χρήστη να απορεί με τις δυνατότητές του. Γίνεται αντιληπτό ότι ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφόρους λόγους, όπως η δημιουργία κώδικα προγραμματισμού, λύση μαθηματικών μοντέλων, δημιουργία ιστοριών και σεναρίων για ταινίες, αξιολόγηση βιογραφικών, ακόμη και τη δημιουργία τέχνης αν ο άνθρωπος χρησιμοποιήσει τις απαντήσεις του ChatGPT σε συνδυασμό με άλλα μοντέλα ΤΝ, όπως το μοντέλο DALL-E που μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικές εικόνες και τέχνη από μια περιγραφή σε φυσική γλώσσα.

Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους υπολογιστές. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με πληροφορίες, η Microsoft εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, προκειμένου να αξιοποιήσει το chatbot μέσα στο 2023, ενώ η Google εμφανίζεται ανήσυχη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί