Αιφνίδια επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους από  όπου ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα παραλάβει τα 14 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 έως το τέλος Μαρτίου, αλλά και περισσότερα από 100 παλαιότερα Leopard 1A5 από ευρωπαϊκές χώρες, σταδιακά από το καλοκαίρι και έως το β’ τρίμηνο του 2024.

H Ισπανία έτοιμη να στείλει έως έξι Leopard στην Ουκρανία

«Τα Leopard είναι σχεδόν στον δρόμο», δήλωσε ο κ. Πιστόριους στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο N-tv από την Ουκρανία, ενώ, μιλώντας στην BILD, παραδέχθηκε ότι υπάρχει η πιθανότητα τα άρματα μάχης να μη φθάσουν στην Ουκρανία εγκαίρως για την επόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί αυτό. Αυτό είναι τώρα το θέμα. Εάν και πότε θα υπάρξει επίθεση, μένει να το δούμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας που ανέλαβε τη θέση πριν από 20 μέρες, μετά την παραίτηση της Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Ο Μπόρις Πιστόριους επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Γερμανίας ότι έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραδοθεί 14 άρματα Leopard 2A6 και σημείωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. «Βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Εναπόκειται τώρα στους άλλους, αλλά η βούληση υπάρχει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ρωσικές απειλές για πυρηνικά χτυπήματα εναντίον γερμανικών στόχων, ο κ. Πιστόριους δήλωσε ότι δεν τρομάζει πραγματικά, αλλά «κανείς μας δεν ξέρει τι κάνει ο Πούτιν». Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, «όλα αυτά δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να παρέχουμε λογική υποστήριξη στην Ουκρανία, σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας».

Στο Κίεβο ο Μπόρις Πιστόριους συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος μάλιστα έγραψε στο Twitter σχετικά ότι «έφτασε το πρώτο Leopard από τη Γερμανία», αλλά και με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως δήλωσε στη BILD, κατά τις συναντήσεις του δεν συζητήθηκε η πιθανότητα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών. «Και δικαίως. Έθεσα όμως το ζήτημα της σημασίας της αεράμυνας, διότι, με βάση όλες τις στρατιωτικές εκτιμήσεις που γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες», διευκρίνισε ο υπουργός ‘Αμυνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.