Φουλ τις μηχανές έχει βάλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ώστε ως τις αρχές του 2024 να έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Το μεγαλύτερο οδικό έργο που κατασκευάζεται στην Ευρώπη έχει μπει στην τελική ευθεία, καθώς στο ανατολικό κομμάτι τα εργοτάξια έχουν ήδη στηθεί. Βήμα – βήμα κλείνουν οι εκκρεμότητες για το μεγαλύτερο τμήμα του άξονα από τα Χανιά ως το Ηράκλειο, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα, ενώ το ενδιάμεσο τμήμα του ΣΔΙΤ «Χερσόνησος – Νεάπολη» αναμένεται να υπογραφεί πριν το Πάσχα.

Παρότι απαιτείται πραγματικός αγώνας δρόμου, για να κλείσουν πλήθος ζητημάτων με σφιχτές διαδικασίες, στόχος του υφυπουργού Υποδομών, κ. Γιώργου Καραγιάννη είναι οι δεσμευτικές προσφορές για το τμήμα «Χανιά – Ηράκλειο», προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, να κατατεθούν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Ο διαγωνισμός, που αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του άξονα, θα βάλει μπρος το δυτικό τόξο του ΒΟΑΚ ως τον κόμβο Χερσονήσου.

Έναν χρόνο νωρίτερα η παράδοση του αεροδρομίου στο Καστέλι – Πώς προχωρά ο ΒΟΑΚ

Χρηματοδότηση κι επιμέρους βήματα

Συμπεριλαμβανομένου του τμήματος της προαίρεσης από τον Κίσσαμο Χανίων, πρόκειται για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μήκους 137 χλμ., που θα κατασκευαστεί μέσω σύμβασης παραχώρησης. Ο διαγωνισμός πέρασε στη Β’ φάση τον περασμένο Δεκέμβριο. Στη διεκδίκηση συμμετέχουν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Vinci Highways S.A.S. – Vinci Concessions S.A.S. και Acciona Concesiones – Μυτιληναίος.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των συνολικά 427 εκατ. που κατευθύνονται και στα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ. Χρηματοδότηση που έχει εξασφαλισθεί βάσει των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα οδικά έργα. Αυτό σημαίνει ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου έχουν «κλειδώσει». Σημαντικό βήμα ήταν η έγκριση στα μέσα Δεκεμβρίου της τεχνικής έκθεσης για την υλοποίηση του τμήματος «Χανιά – Ηράκλειο» από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τα απαραίτητα επιμέρους βήματα γίνονται σταδιακά. Προς αυτή την κατεύθυνση, εγκρίθηκε το πρακτικό για την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη για τον τεχνικό σύμβουλο που θα συμβάλλει καθορισμό της ζώνης απαλλοτρίωσης του ΒΟΑΚ στο Κίσσαμος-Χανιά-Ηράκλειο, καθώς και των ορίων του έργου παραχώρησης. Επίσης, προχωρά η ανάθεση της σύμβασης τεχνικού συμβούλου που θα συνδράμει την αρμόδια διεύθυνση στη δημιουργία ψηφιακού μοντέλου εδάφους (DTM), ακρίβειας με χρήση τεχνολογίας LIDAR, στο ίδιο τμήμα.

Όσον αφορά στη σύμβαση για το ΣΔΙΤ του τμήματος «Χερσόνησος – Νεάπολη», ύψους 290 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευάσει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ιντρακάτ, αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Τα υπόλοιπα έργα

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη επίσκεψή του σε εργοτάξιο του τμήματος «Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος» που κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο, προχωρά η μελετητική ωρίμανση του έργου από τη Σούδα ως τη Σητεία. Στην πλήρη ανάπτυξή του ο ΒΟΑΚ θα μετρά περίπου 300 χλμ. σε ενιαία χάραξη και θα συνδέει το δυτικό άκρο του νησιού με το ανατολικό. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα υπερβαίνει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κατασκευή του οδικού τμήματος της παράκαμψης της Παχειάς Άμμου, μήκους 5,8 χλμ., με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 47 εκατ. ευρώ. Έχει εγκριθεί ακόμη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και η εκπόνηση των κτηματολογικών μελετών για την κατασκευή του άξονα στο τμήμα Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή, μήκους 5,7 χλμ. Η ολοκλήρωση των υπολειπόμενων μελετών του έργου εκτιμάται εντός του έτους. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται σε 83 εκατ. ευρώ.

Προχωρά επίσης η εκπόνηση των μελετών για την ωρίμανση της οδικής σύνδεσης του ΒΟΑΚ με τον λιμένα Σούδας και το αεροδρόμιο των Χανίων. Οι μελέτες αφορούν τόσο στην περιβαλλοντική αδειοδότηση, όσο και στη δημοπράτηση του έργου κατασκευής. Η υποβολή της ΜΠΕ αναμένεται εντός του 2023. Ο προϋπολογισμός των μελετών ανέρχεται σε 690.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές
Ταχιάος: Δημοπρατούνται εντός του καλοκαιριού έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Ταχιάος: Δημοπρατούνται έργα ύψους 900 εκατ. ευρώ

Όπως τόνισε ο Νίκος Ταχιάος στόχος του Υπουργείου είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης και εντός του καλοκαιριού να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους εκτέλεσης των έργων