Μια σχετική «ελαφρότητα» ή και αφέλεια όσων επενδύουν στα κρυπτονομίσματα αποκαλύπτει διεθνής έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Παρά το σκάνδαλο FTX που είχε μόλις ξεσπάσει, τις κατά συρροή απάτες και την κατάρρευση των αξιών των κρυπτονομισμάτων, εξελίξεις που θα έπρεπε να είχαν κάνει τους επενδυτές διπλά προσεκτικούς αν όχι καχύποπτους, η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν ένας στους δύο φίλους ανάλογων επενδυτικών προϊόντων τοποθετεί σ’ αυτά τα χρήματά του ελαφρά τη καρδία και με έντονη τυχοδιωκτική διάθεση, καθώς ελάχιστα γι’ αυτά γνωρίζει ή ενδιαφέρεται να μάθει.

Crypto: Πολυτελή κέντρα απεξάρτησης υπόσχονται θεραπεία από τον εθισμό στα κρυπτονομίσματα

Η έρευνα του εδρεύοντος στο Ντουμπάι Χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Bybit και της γαλλικής εταιρείας οικονομικών μελετών Toluna διεξήχθη μεταξύ 10.500 επενδυτών σε 19 αγορές κρυπτονομισμάτων και εστίασε στις επενδύσεις στα νεόκοπα κρυπτονομίσματα και tokens. Εκ των 10.500 συμμετασχόντων οι περίπου 1.700 χαρακτηρίζονταν αντικειμενικά ως «έμπειροι επενδυτές». Παρά ταύτα, η έρευνα έδειξε ότι το 43% του συνόλου δεν προχωρεί σε καμία εκτίμηση κινδύνου και σε καμία αξιολόγηση στα νέα προϊόντα προτού τοποθετήσει τα χρήματά του σ’ αυτά.

Ό,τι πουν τα social media

To 43% των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα, δηλώνει ότι δεν αφιερώνει περισσότερες από δύο ώρες για να μελετήσει τα επενδυτικά του σχέδια σε ένα κρυπτονόμισμα, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για το Bitcoin ή το Ethereum αλλά είναι εντελώς καινούργιο. Ένας επενδυτής στους 10 ομολογεί ότι αγοράει ό,τι βρίσκεται απλώς στη μόδα, ακολουθώντας δηλαδή τις τάσεις της στιγμής στα κοινωνικά δίκτυα.

Υπάρχει πάντως και η αισιόδοξη πλευρά της υπόθεσης. «Αν δει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, η πλειονότητα των επενδυτών δείχνει κάπως πιο υπεύθυνη και μελετηρή, ενώ ένας στους τέσσερις εξετάζει τα επενδυτικά του σχέδια σε κρυπτονομίσματα και δη νεόκοπα αρκετές ημέρες προτού τα υλοποιήσει», γράφει ο Τομά Ποντιρολί της γαλλικής «Le Figaro».

Κρυπτονομίσματα: Ανακάμπτει η αγορά – Ράλι στο Bitcoin

Ειδικότερα στις αδιαμφισβήτητα ώριμες σε ό,τι αφορά την επενδυτική κουλτούρα Ηνωμένες Πολιτείες θα έλεγε κανείς ότι τα δύο τρίτα των επενδυτών (το 64% για την ακρίβεια) δεν διαθέτουν περισσότερες από δύο ώρες για τη μελέτη ενός νέου κρυπτονομίσματος ή token. Εν προκειμένω, εντυπωσιακό είναι το χάσμα των γενεών σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές πρακτικές. Έτσι, όσο μεγαλύτεροι στην ηλικία είναι οι αγοραστές κρυπτονομισμάτων, τόσο πιο προσεκτικοί είναι προτού βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Το 34% των ατόμων άνω των 55 ετών μελετούν τα επενδυτικά προϊόντα επί αρκετές ημέρες προτού επιλεξουν, ενώ το ποσοστό στους κάτω των 25 ετών πέφτει στο 20%. Όπως και να έχει όμως, ένα ασυμπίεστο ποσοστό περίπου 15% των επενδυτικών αποφάσεων, ανεξαρτήτως ηλικίας, λαμβάνεται δίχως καμία προηγούμενη μελέτη.

Ο ρόλος του Ιnternet designer

Καθώς οι περισσότεροι από τους αγοραστές κρυπτονομισμάτων είναι ερασιτέχνες επενδυτές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έλεγχοι που διενεργούν σε ένα επενδυτικό προϊόν και τα κριτήρια αξιολόγησής τους βασίζονται κυρίως (σε ποσοστό 42%) στη φήμη των ιδρυτών του και των άλλων επενδυτών που το εμπιστεύονται, καθώς και στο γενικό συναίσθημα που «μετράται» και αποτυπώνεται στα κοινωνικά δίκτυα (σε ποσοστό 36%).

Είναι πολύ λιγότερο πιθανό να βασίζονται οι επιλογές των επενδυτών σε τεχνικά κριτήρια όπως ο τύπος blockchain (35%), τα στοιχεία της «εξόρυξης» του προϊόντος (30%) ή τα «tokenomics» (28%) δηλαδή οι κανόνες για την έκδοση των «κερμάτων». Τέλος, μόνο ένας στους τέσσερις από τους ερωτηθέντες ενδιαφέρεται για τον οδικό χάρτη και για την κατηγορία του έργου (παιχνίδια, αποκεντρωμένη χρηματοδότηση κ.λπ.).

Το πιο ανησυχητικό ίσως είναι το ότι το τρίτο κριτήριο που λαμβάνεται υπόψη από τους επενδυτές σε κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ (σε ποσοστό 29%) είναι ο σχεδιασμός του ιστότοπου που παρουσιάζει το όλο προϊόν. Συνολικά στις νεότερες ηλικίες το ποσοστό εκείνων που κρίνουν αποκλειστικά από το «φαίνεσθαι» φτάνει το 32%, αλλά γενικά η αίσθηση που αποτυπώνεται στα social media διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο κυρίως στις επενδυτικές επιλογές των μεγαλύτερων σε ηλικία (σε ποσοστό 55%).

Σαν ποντάρισμα στη ρουλέτα

Κατά τα άλλα, η έρευνα των Bybit και Toluna έδειξε ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες προτιμούν πλατφόρμες που δεν ζητούν επαλήθευση της ταυτότητας των χρηστών. Ερωτηθέντες για τα επενδυτικά τους κίνητρα, η πλειονότητα (35%) δίνουν έμφαση στις δυνατότητες ανάπτυξης και συσσώρευσης πλούτου που υπόσχονται οι επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, το 33% επενδύει σ’ αυτά για να διαφοροποιήσει το χαρτόφυλάκιό του και το 20% το κάνει «απλά για διασκέδαση».

Το τελευταίο είναι ίσως το πιο καθησυχαστικό στατιστικό στοιχείο της έρευνας, δεδομένου του υψηλού κινδύνου που ενέχει η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της κατηγορίας αυτής. Το γεγονός δηλαδή ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε επενδύει στα κρυπτονομίσματα όσα είναι εκ των προτέρων έτοιμος να χάσει. Επενδύει με άλλα λόγια από το περίσσευμά του απλώς και μόνο για τη συγκίνηση του ρίσκου. Σαν να ποντάρει, ας πούμε, σε κάποιο νούμερο της ρουλέτας. Κι αν με τη ρουλέτα είναι λίαν επικίνδυνο να εθιστεί κανείς και να ξεφύγει, με τα κρύπτο πρέπει να έχει τον τζόγο πολύ στο αίμα του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto