Αμυδρώς βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας στην τελευταία έκθεση της UBS, καθώς – όπως τονίζεται – η οικονομία της Ευρωζώνης θα αποφύγει την ύφεση αυτόν τον χειμώνα, αν και η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει αναιμική. Η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης για το 2023 αναβαθμίζεται σε 0,8%, έναντι 0,2% προηγουμένως.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους των τροφίμων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, η πτώση του πληθωρισμού και η επαναλειτουργία της Κίνας θα επιτρέψουν μια μέτρια ανάκαμψη στη συνέχεια, αναφέρεται στην έκθεση.

ΔΝΤ: Το καλό και το κακό σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία από τη διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ως προς την επιτοκιακή πολιτική, η UBS εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι Μάιο. Οι συνέπειες των αυστηρότερων νομισματικών συνθηκών έχουν ήδη αρχίσει να διαχέονται ενώ θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, βάζοντας φρένο στη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης φέτος.

Αναιμική ανάπτυξη

«Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη διατηρήθηκε σε επίπεδο καλύτερο από τους φόβους που διατυπώνονταν τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, επεκτεινόμενη κατά 0,1% έναντι των αρχικών προσδοκιών για συρρίκνωση», αναφέρεται στην έκθεση. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις ανθεκτικές επιδόσεις. Πρώτον, οι τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στην Ευρωζώνη έχουν μειωθεί κατά 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο, και βρίσκονται τώρα κάτω από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι μεγάλες επενδύσεις σε εναλλακτικές προμήθειες, η δραματική μείωση της κατανάλωσης και ο ζεστός χειμώνας οδήγησαν τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου να παραμείνουν σε επίπεδο ανώτερο των προσδοκιών.»

«Αυτό έχει σημασία όχι μόνο για τις τιμές του παρελθόντος, αλλά και για τις φετινές τιμές, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε πορεία εξόδου από το χειμώνα με αποθέματα πολύ υψηλότερα του μέσου όρου. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση, που θα πρέπει να καλυφθεί από χώρες εκτός Ευρώπης, θα είναι χαμηλότερη.»

Ως προς τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, η UBS αναφέρει ότι «οι κυβερνήσεις σε όλο το μπλοκ έχουν λάβει μέτρα για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την εκτίναξη του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, ο τελικός λογαριασμός για τις κυβερνήσεις είναι πιθανό να είναι σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι το σύνολο των πακέτων που ανακοινώθηκαν. Αν και αυτό θα αφήσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς σε καλύτερη θέση φέτος, οι παρεμβάσεις εξακολουθούν να έχουν νόημα και πιθανότατα καθησυχάζουν ανησυχίες. Επιπλέον, οι άμεσες παρεμβάσεις στα καύσιμα και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας οδήγησαν σε μείωση του πληθωρισμού, ιδίως στη Γαλλία.»

«Το περιβάλλον για την παραγωγή έχει βελτιωθεί», σημειώνει η UBS, «με τη συνεχιζόμενη χαλάρωση των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού που επιτρέπει στις ανεκτέλεστες παραγγελίες να εκπληρωθούν. Τέλος, πιο πρόσφατα, η επαναλειτουργία της Κίνας βελτίωσε το κλίμα με τις εταιρείες να αισθάνονται πιο σίγουρες όσον αφορά την εικόνα της ζήτησης.»

Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Μάιο

«Η οικονομική ανθεκτικότητα δεν επηρέασε την ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παραμένει σταθερά επικεντρωμένη στον πληθωρισμό. Τους τελευταίους επτά μήνες, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σωρευτικά κατά 300 μονάδες βάσης και, κατά την άποψή μας, δεν έχει τελειώσει ακόμη με τον κύκλο αυξήσεων. Κατά τη νομισματική σύνοδο του Φεβρουαρίου η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε σήμα ότι η ανακοινωθείσα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα ακολουθηθεί από άλλη μία τον Μάρτιο. Κατά την άποψή μας, μια ακόμη αύξηση των 25 μ.β. είναι πιθανή τον Μάιο, η οποία θα πρέπει να σηματοδοτήσει την κορύφωση του κύκλου.

«Αν και δεν αναμένουμε πλέον ότι η οικονομία της Ευρωζώνης στο σύνολό της να περάσει σε ύφεση, αναμένουμε η ανάπτυξη να παραμείνει υποτονική βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, με τις τιμές να εξακολουθούν να αυξάνονται ταχύτερα από τα εισοδήματα-κάτι που σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση του εισοδήματος εξακολουθεί να είναι αρνητική.» Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές της Ευρωζώνης εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους για να διατηρήσουν τις δαπάνες τους, αλλά αυτό ενδέχεται σύντομα να αλλάξει.

«Καθώς η άνοδος των τιμών υποχωρεί, η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αντιστραφεί και να οδηγήσει σε μια μέτρια ανάκαμψη της ανάπτυξης. Αλλά με τη νομισματική πολιτική να εξακολουθεί να κινείται σε περιοριστικό έδαφος, οι επιπτώσεις της θα μπορούσαν να περιορίσουν τη δυναμική της οικονομίας».

«Ένας πρόσθετος αντίξοος άνεμος θα είναι πιθανότατα μια επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η οποία μέχρι τότε θα πρέπει να αισθάνεται τον αντίκτυπο της πολύ αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής (οι ΗΠΑ αποτελούν μια πιο σημαντική εξαγωγική περιοχή για την Ευρωζώνη από ό,τι η Κίνα). Δεδομένου του ισχυρότερου κλεισίματος του περασμένου έτους και τις ελαφρές αναβαθμίσεις στο τριμηνιαίο προφίλ της οικονομίας, αυξάνουμε την εκτίμησή μας για το σύνολο του έτους 2023 για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη  σε 0,8%, από 0,2% προηγουμένως. Ωστόσο, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 2024, όταν η νομισματική πολιτική θα αρχίσει να χαλαρώνει, για μια ισχυρότερη ανάκαμψη.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή