Η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, σημείωσε καθαρά κέρδη χαμηλότερα από τα αναμενόμενα το τέταρτο τρίμηνο, καθώς το άλμα του κόστους κινδύνου, που αντανακλά τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, και τα υψηλότερα λειτουργικά έξοδα αντιστάθμισαν την έκρηξη στις πωλήσεις trading.

Σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα αύξησε τους στόχους της για το 2025 και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ το 2023.

Στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 6,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 2,15 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση εκτίμηση των 2,37 δισ. ευρώ έξι αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv.

Η μείωση προήλθε κυρίως από το άλμα κατά 52% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στο κόστος του κινδύνου, στα 773 εκατομμύρια ευρώ.

Ο όμιλος επικαλέστηκε το τρέχον πλαίσιο του υψηλότερου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων για να εξηγήσει την αύξηση των προβλέψεων για ορισμένα από τα λιγότερο επικίνδυνα δάνειά του το 2022.

BNP Paribas: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα

Προβλέψεις και άνοδος στόχου

Η BNP Paribas ανέφερε, ωστόσο, ότι το κόστος κινδύνου της ήταν χαμηλό, προσθέτοντας ότι ο δείκτης βασικών ίδιων κεφαλαίων κατηγορίας 1 (Tier 1) – ένα μέτρο της ικανότητας μιας τράπεζας να αντέχει σε αναταράξεις – διαμορφώθηκε στο 12,3% στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακόμη, η τράπεζα χρησιμοποίησε το τρέχον πλαίσιο του υψηλότερου πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων για να εξηγήσει την αύξηση των προβλέψεων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος επωφελήθηκε από την πώληση της Bank of the West του ομίλου έναντι 16,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συναλλαγή, που ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου, θα χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ, ανέφερε η γαλλική τράπεζα.

Η εξαγορά πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δύο δόσεις με την πρώτη να είναι αξίας 2,54 δισ. ευρώ και έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα έσοδα από την πώληση της Τράπεζας της Δύσης, σε συνδυασμό με προσδοκίες για περισσότερα από 2 δισ. ευρώ σε πρόσθετα έσοδα από την άνοδο των επιτοκίων, οδήγησαν την BNP Paribas να «ανεβάσει» τους στόχους της για το 2025.

Βλέπει τώρα μέση ετήσια αύξηση των καθαρών εσόδων άνω του 9% μεταξύ 2022 και 2025, από την προηγούμενη πρόβλεψή της, η οποία ήταν άνω του 7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή