Ξεκίνησε νέος ανοδικός κύκλος στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, με τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank να ανοίγουν το χορό των αλλαγών, στο πλαίσιο της νέας αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3%.

Οι δύο συστημικοί όμιλοι προχώρησαν σε αναπροσαρμογές στα δελτία των λογαριασμών προθεσμίας, που ανάλογα με το ποσό και τη διάρκειά τους έφτασαν έως και τις 40 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – Στο 2,50% το βασικό επιτόκιο

Τραπεζικές πηγές πάντως ξεκαθαρίζουν ότι δεν αναμένεται πόλεμος τιμολογίων για την προσέλκυση καταθετών, καθώς η ρευστότητα που διατηρούν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Όπως λένε, αυξήσεις θα υπάρξουν, αλλά δύσκολα θα ξεπεράσουν το 50% – 60% της μεταβολής των ευρωπαϊκών δεικτών αναφοράς. Ενδεικτική των σχετικών προθέσεων είναι η πρόβλεψη της Τράπεζας Πειραιώς ότι η μέση απόδοση στις προθεσμιακές καταθέσεις θα διαμορφωθεί το 2023 στο 1,2%.

Πρόκειται περίπου για το ήμισυ του επίπεδου στο οποίο βρίσκεται πλέον το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ.

Οι εναλλακτικές

Άλλωστε, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, υπάρχει αυτήν την περίοδο πληθώρα επενδυτικών επιλογών, που μπορούν με χαμηλό ρίσκο να προσφέρουν τουλάχιστον 3πλάσια απόδοση σε σύγκριση με τα κλασικά προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τους ίδιους αποτελούν τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, η νέα γενιά των οποίων προσφέρει ετήσια επιστροφή μετρητών στους μεριδιούχους. Για το 2023 το σχετικό μέρισμα υπολογίζεται στη ζώνη του 3%.

Μάλιστα, όπως εξηγούν, τα προγράμματα αυτά διατίθενται για όλα τα βαλάντια, καθώς δεν υπάρχει ελάχιστο όριο για την απόκτησή τους, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, στις οποίες τα καλύτερα επιτόκια προσφέρονται για ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, ένας αποταμιευτής με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα μπορεί να κερδίσει σημαντικές υπεραξίες, τοποθετώντας ένα μέρος της κινητής του περιουσίας σε αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας.

Εάν δε τα επιτόκια στην Ευρωζώνη αρχίσουν από το 2024 να μειώνονται, τα κέρδη μπορεί να φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η λύση των προθεσμιακών

Φυσικά, όσοι δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο που αναμφίβολα υπάρχει στις επενδύσεις σε ομόλογα, δεν έχουν παρά να αρκεστούν στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Σε αυτές τα επιτόκια αυξάνονται ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια δέσμευσης των χρημάτων. Ειδικότερα στους συστημικούς ομίλους αυτήν τη στιγμή φτάνουν έως και τα ακόλουθα επίπεδα:

  • Για 20.000  ευρώ 0,4% για 6 μήνες, 0,55% για 12 μήνες και 0,80% για 15 μήνες
  • Για 50.000 ευρώ 0,63% για 6 μήνες, 0,75% για 12 μήνες, 0,90% για 15 μήνες και 0,83% για 24 μήνες
  • Για 100.000 ευρώ 0,63% για 6 μήνες, 1,1% για 12 μήνες, 1% για 15 μήνες και 0,95% για 24 μήνες
  • Για 300.000 ευρώ 0,78% για 6 μήνες, 1,1% για 12 μήνες, 1,1% για 15 μήνες και 1,18% για 24 μήνες
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις