Έχουμε αφήσει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό

Το προ μηνών προϋπολογισμένο επίπεδο των 1060 μονάδων του Γενικού Δείκτη (2540 του FTSE25) ήρθε σήμερα με πανηγυρικό τρόπο, καθώς το ΧΑ όχι μόνο υπεραπέδωσε (+2,20%) έναντι όλων των ευρωαγορών, αλλά έμεινε ακλόνητο μέχρι το τέλος παρά το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street και τις μέτριες απώλειες των βασικών δεικτών των ΗΠΑ.

Εντύπωση προκάλεσε για άλλη μια φορά η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα των 122 εκατ. ευρώ, σχεδόν όλα από το ταμπλό και μονάχα 5,8 εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Επιπλέον, κρίσιμη θεωρείται η εξαιρετική διάχυση στο ταμπλό, με την ως άνω αναφερθείσα ρευστότητα να αφορά στην πλειονότητα των εισηγμένων, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που αναζητούμε πάντα σε ώριμες ανοδικές τάσεις.

Ειδική μνεία θα δώσουμε σήμερα στη μετοχή του ..κοιμισμένου, τους τελευταίους μήνες, ΟΤΕ, υπό τη φημολογία της δημόσιας πρότασης και της συν αυτώ επικύρωσης του σταθμικού μέσου, μιας και ξαφνικά έβγαλε 16 εκατ ευρώ με κέρδη +4,46%, προλογίζοντας για κάτι μεγάλο.

Κατά τα λοιπά, το πάρτι των αγοραστών ήταν απλά η συνέχεια ενός μακροσκελούς ανοδικού ράλι, υπενθυμίζοντας ότι κινούμαστε στην 8η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα του ΓΔ, επί συνόλω 16 στις 19 τελευταίες, ένα στατιστικό που δεν περνάει με τίποτα απαρατήρητο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες χωλαίνουν, και οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν το οικονομικό σύστημα.

Η εν λόγω κίνηση ξεκίνησε δειλά από τις 785, προσπέρασε άκοπα το ταβάνι (;) των 900 και τελικά αποδίδει 23,5% στο εξάμηνο και 35% από την αρχή της. Αν και δεν στέκει ως λογικό επιχείρημα, είναι λογικό να αναζητείται μια αφορμή για εξαέρωση, ώστε να μπουν νέες δυνάμεις που θα οδηγήσουν στον επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο των 1250-1300 μονάδων, με στηρίξεις την περιοχή 990-1010.

Τούτο είναι αληθές υπό το πρίσμα της πειθήνιας συμπεριφοράς του ΓΔ στο ανοδικό τέμπο του, ώστε να λογίζεται άξιο λόγου και το άνω όριο των τρεχουσών 1060 μονάδων, ως στοχευμένο σημείο μερικών ρευστοποιήσεων από κερδισμένα βραχυ-μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός μιας προεξοφλητικής δυναμικής για την -επιτέλους-αναβάθμιση του αξιόγραφου, ένα γεγονός που θα φέρει νέα θεσμικά κεφάλαια που δεν μπορούν “συστημικά” να επενδύσουν ακόμα στη χρηματαγορά μας, παράλληλα με την λίγο καιρό αργότερα αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που θα φέρουν τα πάνω κάτω λόγω των -προσδοκώμενων- εισροών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.

Υπεραποδώσαμε έναντι όλων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Ή κάτι ξέρουμε, ή δεν ξέρουμε τίποτα
ο Αντικριστής |

Υπεραποδώσαμε έναντι όλων των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών. Ή κάτι ξέρουμε, ή δεν ξέρουμε τίποτα

Ευρεία επικράτηση των αγοραστών και στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας. Την ίδια ώρα που οι ευρωαγορές με το ζόρι μάζευαν τις ημερήσιες απώλειες έως και -1%, ενώ και η Wall Street ήταν διστακτική στο pre market.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα αντανακλαστικά των αγοραστών ενεργοποιήθηκαν από κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα αντανακλαστικά των αγοραστών ενεργοποιήθηκαν από κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων

Η ανοδική αντίδραση, που ξεκίνησε την Παρασκευή από τη ζώνη των 1370 μονάδων του Γενικού Δείκτη, συνεχίστηκε με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα. Το βλέμμα στρέφεται στα μακροοικονομικά των ΗΠΑ.