Το προ μηνών προϋπολογισμένο επίπεδο των 1060 μονάδων του Γενικού Δείκτη (2540 του FTSE25) ήρθε σήμερα με πανηγυρικό τρόπο, καθώς το ΧΑ όχι μόνο υπεραπέδωσε (+2,20%) έναντι όλων των ευρωαγορών, αλλά έμεινε ακλόνητο μέχρι το τέλος παρά το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street και τις μέτριες απώλειες των βασικών δεικτών των ΗΠΑ.
Εντύπωση προκάλεσε για άλλη μια φορά η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα των 122 εκατ. ευρώ, σχεδόν όλα από το ταμπλό και μονάχα 5,8 εξ αυτών να αφορούν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Επιπλέον, κρίσιμη θεωρείται η εξαιρετική διάχυση στο ταμπλό, με την ως άνω αναφερθείσα ρευστότητα να αφορά στην πλειονότητα των εισηγμένων, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που αναζητούμε πάντα σε ώριμες ανοδικές τάσεις.
Ειδική μνεία θα δώσουμε σήμερα στη μετοχή του ..κοιμισμένου, τους τελευταίους μήνες, ΟΤΕ, υπό τη φημολογία της δημόσιας πρότασης και της συν αυτώ επικύρωσης του σταθμικού μέσου, μιας και ξαφνικά έβγαλε 16 εκατ ευρώ με κέρδη +4,46%, προλογίζοντας για κάτι μεγάλο.
Κατά τα λοιπά, το πάρτι των αγοραστών ήταν απλά η συνέχεια ενός μακροσκελούς ανοδικού ράλι, υπενθυμίζοντας ότι κινούμαστε στην 8η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα του ΓΔ, επί συνόλω 16 στις 19 τελευταίες, ένα στατιστικό που δεν περνάει με τίποτα απαρατήρητο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες χωλαίνουν, και οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν το οικονομικό σύστημα.
Η εν λόγω κίνηση ξεκίνησε δειλά από τις 785, προσπέρασε άκοπα το ταβάνι (;) των 900 και τελικά αποδίδει 23,5% στο εξάμηνο και 35% από την αρχή της. Αν και δεν στέκει ως λογικό επιχείρημα, είναι λογικό να αναζητείται μια αφορμή για εξαέρωση, ώστε να μπουν νέες δυνάμεις που θα οδηγήσουν στον επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο των 1250-1300 μονάδων, με στηρίξεις την περιοχή 990-1010.
Τούτο είναι αληθές υπό το πρίσμα της πειθήνιας συμπεριφοράς του ΓΔ στο ανοδικό τέμπο του, ώστε να λογίζεται άξιο λόγου και το άνω όριο των τρεχουσών 1060 μονάδων, ως στοχευμένο σημείο μερικών ρευστοποιήσεων από κερδισμένα βραχυ-μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.
Δεν πρέπει να αμελείται το γεγονός μιας προεξοφλητικής δυναμικής για την -επιτέλους-αναβάθμιση του αξιόγραφου, ένα γεγονός που θα φέρει νέα θεσμικά κεφάλαια που δεν μπορούν “συστημικά” να επενδύσουν ακόμα στη χρηματαγορά μας, παράλληλα με την λίγο καιρό αργότερα αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που θα φέρουν τα πάνω κάτω λόγω των -προσδοκώμενων- εισροών.
Latest News

Όταν ένα χρέπι διπλώνει στο ταμπλό, μάλλον κάτι παίζεται
Το ΓΚΜΕΖΖ της ΑΛΦΑ έχει πετύχει απόδοση σχεδόν 100% σε λιγότερο από 4 μήνες, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες.

Τικ… Τακ… Τικ… Τακ… Τικ… Τακ…
Δεν μας έφταναν τα Τέμπη˙ o πληθωρισμός˙ η SVB˙ η Siganture Bank˙ η (παραλίγο) First Republic Bank˙ η Credit Suisse˙ τώρα έχουμε και την Deutsche Bank

Δεν πάω πουθενά, πουθενά, πουθενά.. εδώ θα μείνω
Πακτωμένοι γύρω από στενό εύρος τιμών οι ΓΔ και FTSE25, εν αναμονή κάποιου καταλύτη που θα μετατρέψει την έντονη νευρικότητα σε κατεύθυνση. Πάντως, οι 1060 του ΓΔ (2565 του FTSE) είναι ένα σημείο που θα θέλαμε να προσπελαστεί, ώστε να μην κινδυνέψει το 1000άρικο (2425)

Να κάτσεις στα αυγά σου
Συσσώρευσης συνέχεια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές απλά να περιμένουν στις θέσεις τους. Το κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας μετά από τις πρωινές αγορές επιδεικνύει τη διστακτικότητα για δυνατή συνέχεια, ένω και η αδύναμη συνεδρίαση αργότερα στη Wall Street δεν αφήνει πολύ χώρο για όνειρα

H αγορά κοιτάει με κομμένη την ανάσα
Άνευ ετέρου, η μεταβλητότητα είναι πολύ μεγάλη. Και κάτι τέτοιο εμποδίζει τους επενδυτές να λάβουν ορθές επενδυτικές αποφάσεις, τουλάχιστον στο μέτρο που θέλουν να αποφύγουν υπερβολές.

Μεταβλητότητα ναι, κατευθυντικότητα όχι
Με έναν τραπεζικό που ταξίδεψε πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες από τα χαμηλά στα υψηλά, αλλάζοντας και 7 φορές πρόσημο, η δυσκολία να αναγνωρίσει κανείς τη βραχυπρόθεσμη λύση του γόρδιου -τραπεζικού- δεσμού, είναι μεγάλη.

Κάνε και καμια διασπορά, βρε αδερφέ. Τόσο ωραία χαρτάκια έχουμε στο ταμπλό
Έκλεισε μια ιδιαίτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα, που χαρακτηρίστηκε από τα επικίνδυνα γεγονότα σε SVB, Signature, Credit Suisse και (παραλίγο) First Republic. Κι έτσι απλά, χάθηκαν τα κέρδη του Φεβρουαρίου, μετρώντας ήδη μηνιαίες απώλειες 9%.

Μετοχομαζώματα, τραπεζοσκορπίσματα
Κι έτσι απλά, μετά από δύο απανωτά χαστούκια από SVB και CS, η εβδομάδα φαίνεται να πηγαίνει άπατη για το ΧΑ. Κι όμως, ας αναλογιστεί κανείς την ανθεκτικότητα σε σχέση με τη βαρύτητα των νέων (ειδικά στον τραπεζικό κλάδο), και το ότι παραμένουμε νικητές σε απόδοση έναντι όλων των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Όλα καλά.

Είχαμε κακομάθει τόσους μήνες
Μια ματιά στο ταμπλό του ΧΑ, και όχι μόνο εκεί, φθάνει για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος των επενδυτικών φόβων. Κι ενώ φαινομενικά η πηγή του κακού είναι το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως (σήμερα η Credit Suisse), φαίνεται ότι υπάρχει κάτι ακόμα που δεν βλέπουμε

Κι αν δεν αντέχεις τις συγκινήσεις, πήγαινε να παίξεις μπιρίμπα
Διότι ως γνωστόν, το χρηματιστήριο δεν είναι παιχνίδι για όλους. Πόσο μάλλον για εκείνους που δεν θέλουν να ρισκάρουν.